Nyárspolgár BBQ

2022.január.29. Horváth Balázs NYP

Plovszeminárium

Bevezetés az üzbég konyhába

Hosszú évek óta vagyunk elkötelezett rajongói az üzbég konyhának. 2019 nyarán pedig személyesen is ellátogattunk Üzbegisztánba, ahol a saját szemünkkel is meggyőződhettünk, hogy a szakácsok, az éttermek és a nemzeti ételeik iránt elkötelezett vendégek milyen magas szintre is emelték az üzbég gasztronómiát. Ahogy ott ki is derült valóban igaz a mondás: az üzbégek a "Kelet franciái".

plov-szeminar_024_1.jpg

Szakmai körutazásunkról visszatérve úgy gondoltuk, hogy felgyülemlett ismereteket és tapasztalatokat egy kurzus keretei közt tudjuk a leghatékonyabban átadni az érdeklődőknek. Úgy látjuk, hogy a hazai gasztronómiának nemcsak nyugati irányból érdemes inspirációt szereznie, hiszen Keleten is akad bőven jó példa, amelyet mintának lehet tekinteni.

2016 óta rendszeresen megtartott BBQ-tanfolyamaink mellett 2019 őszétől fogva plovszemináriumokat is szervezünk. Ennek alapjait a Taskentben és Szamarkandban megszerzett éttermi tapasztalatainkra építettük.

_dsf1773.jpg

Ha valaki recepteket olvas, és videókat néz, rengeteg dolgot megtanulhat az adott ételről, de azt nem tudja meg, hogy milyennek is kell lennie az ízének.

plov-szeminar_145.jpg

Ezért igen fontos, hogy Üzbegisztánban megkóstolhattuk az ételeket, mert így tudjuk, milyen ízképletnek is kell kialakulnia a kész fogásoknál.

Ezeket tehát nem tudjuk ugyanúgy reprodukálni, de az ízkombinációk lényegét át tudjuk adni, így némi konyhai alapismeretek birtokában mindenki maga is el tudja készíteni majd az alapfogásokat.

plov-szeminar_041.jpg

Az üzbég konyha négy alappillére:

_dsf1732.jpg

Ez a felsorolás ugyan nem értékbeli sorrend, de az ételek összetettségét, kuriózumát és az ezekhez kapcsolódó rajongás nagysága szempontjából mégiscsak egyfajta tendenciát mutat.

528x200_badge_10.jpg

Az ételtípusok közül mindegyikkel lehet találkozni a szemináriumon, de a klasszikus, gyönyörű kiszúrókkal formázott, kalácsos ízű üzbég kenyér (lepjoska) sütése tapasztalataink szerint hosszadalmas művelet, amely nem fér bele egy kurzus keretei közé, így csak érintőlegesen vizsgáljuk.

plov-szeminar_001.jpg

A leveseket azonban már megjelennek, így a híg plovnak is nevezett masztaváról mindenki eldöntheti, hogy valóban a magyar palócleves jut-e az eszébe a birkahúsos ízről, a sok zöldségről és a tejföl savanykásságáról.

_dsf8155.jpg

A nyárstechnikában is felidézzük azt, amit Közép-Ázsiában láttunk, és az ottani technikákat felelevenítve mutatjuk be, hogyan fűzik fel a belsőségeket és a húsokat, hogyan fűszereznek, és milyen trükköket vetnek be, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki az fellelhető alapanyagokból.

_dsf9704.jpg

Emellett persze bemutatjuk a mi továbbfejlesztett változatunkat is, amelyet a hazai környezetre alakítva dolgoztunk ki.

plov-szeminar_029.jpg

Ahogyan Üzbegisztánban, úgy itt is a legnagyobb hangsúlyt a közép-ázsiai piláfra, a plovra fektetjük. Háromféle verzióját mutatjuk be.

Mindenki megtanulhatja, a három klasszikus fázist is, ahogyan felhevítjük a kozonban a zsírt, majd zirvakot készítünk, és a rizst is megfelelően puhára főzzük benne.

_dsf3912.jpg

A plovkészítés technikailag összetett folyamat. A kezdeti intenzív pirítási fázisokat követően a rizsgőzölés egy kifinomult, visszafogott művelet, és emellett a fűszerezés, a helyes ízbeállítás is tapasztalatot igényel.

tahi-plov_103.jpg

Mire a nap végén az utolsó plov is beérkezik, és kitálaljuk autentikus stílusban, mindenki egy kicsit jobban megismerheti az üzbég konyhát.

plov-szeminar_144_1.jpg

Tűzközelből leshet el minden fogást, próbálhatja ki a sumovkát és a kozont, ismerhet meg minden ízt, valamint felteheti az összes kérdését. Így legközelebb már mindenki saját maga készítheti el a saját plovját.

plov-szeminar_071.jpg

Tanfolyamainkra jelentkezéseket itt fogadunk.

plov-szeminar_013.jpg

 

Címkék: üzbegisztán technikák üzbég plov kozon bbq-kurzus

A bejegyzés trackback címe:

https://nyarspolgar.hu/api/trackback/id/tr3715501350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása