Nyárspolgár BBQ

2019.október.23. Horváth Balázs NYP

Az első magyar csapat a BBQ-világbajnokságon

A hétvégén tartják a Jack Daniel's World Championship Invitational Barbecue-t (október 26-27.), a BBQ-versenyek csúcstalálkozóját, amelyen idén két magyar csapatnak is szoríthatunk. A BBQ SunCity Szeged négyszeres Grand Championként és a tavalyi hazai KCBS-verseny legjobbjaként utazott ki az az Egyesült Államokbeli Lynchburg-be, míg az erdélyi Food'Venture Romániát képviseli egy ötfős vegyes csapattal. 

dsc05562.jpg

A Jacken mindemellett nem most vesz részt először magyar csapat, hiszen tavaly októberben a KGB - Katka Gergő Barbecue-nak szurkolhattunk, akik tisztességgel helyt is álltak első magyar csapatként! Bemutatjuk, hogyan is debütáltak ők a Jacken.

bbq0021.jpg

A kis, álmos Tennessee állambeli város Lynchburg október végén átalakul, amikor 40 ezer látogató zarándokol el hozzájuk, így a Jack idejére gyakorlatilag a BBQ-fővárosává változik, ugyanis ezt az eseményt tartják a Memphis in May, az American Royal Open és a Houston World’s Championship Bar-B-Que mellett a BBQ-színtér legrangosabb versenyének.Tavaly a 30. jubileumi eseményen több mint 100 csapat nagyjából 1,7 tonna húst tett a szmókerekbe, amelyhez a motivációt csak kisebb részben adta a 45 ezer dollárnyi pénzdíj, hiszen a Jackre bejutni már eleve komoly eredmény, jól szerepelni rajta, pedig óriási elismerés.

Többen talán azt gondolhatják, hogy a legjobb száz csapatba nem is lehet olyan nehéz bekerülni, de nem árt tudni, hogy az Egyesült Államokban ahhoz, hogy valaki elindulhasson itt, meg kell nyernie egy olyan versenyt, amit az államában tartottak, és legalább 25-en indultak rajta, illetve Grand Champion címet kell szerezni egy olyanon, amelyen legalább 50-en vettek részt. Az itt szerzett akkreditációs pontok alapján ezután sorsolást tartanak augusztusban, amelyre az adott állam kvótájának megfelelő számú csapat juthat tovább. Ehhez képest egyébként Európában is hasonló a helyzet, csak nálunk a versenyeken induló csapatok számát alacsonyabban határozták meg, és elég 20 közül a legjobbként továbbjutni a szavazatért.

Ennek megfelelően a KGB – Katka Gergő Barbecue, a KCBS rendszerében szervezett Tállya BBQ 2017 Grand Champion cím birtokosaként mindenképp pontot szerzett, de ezen túl az idei áprilisi osztrák versenyen Welsben is ők lettek a bajnokok, így dupla eséllyel, ellenfél nélkül indultak a sorsoláson, tehát vitathatatlanul ők voltak Magyarország legjobbjai, akik kivívták a jogukat, hogy a világbajnokságon indulhassanak.

Ebből a kisfilmből kiderül, hogy milyen is volt magyar csapatként átélni a Jacket: 

[2018] KGB on the Jack (USA, Tennessee) from Benito Films on Vimeo.

Az Egyesült Államokban amúgy hagyományos sorsoláson kívül még bejut az előző évi címvédő, valamint olyan kiemelt versenyek győztesei is meghívást kapnak, mint a Memphis in May, az American Royal Open vagy a Houston World’s Championship Bar-B-Que.70151226_3577546762270845_2339247843207806976_n.jpg

A KGB részéről nem is volt kérdés, hogy élnek a lehetőséggel, és kibővített létszámban indulnak a megmérettetésen, amit minden hazai rajongó követhetett is a Facebookon, ahol gyakran jelentkeztek be élő közvetítésekkel. 

Az eszközök miatt nem kellett aggódniuk. A KGB fő támogatójával, a Landmann-nal együttműködve a BBQ Expedition például kijuttatott a magyar csapatnak egy alsó égésterű Pit Box szekrényszmókert, amit a gyöngyösi gyártócsapat célzottan a Jackre készített el.

_dsf3367.jpg

Sikerült elérni azt is, hogy a verseny után a helyszínen egy barbecue-zásra szakosodott veterán újságírónak hála megőrizzék a sütőt, hogy a következő hazai team is tudja használni. A Pit Boxon így most Nagy Ivánék is süthetnek.

_dsf3388.jpg

Egy pontra a tökéletes desszerttől

A Nyárspolgár beszélgetett is a csapatkapitánnyal Turanitz Gergellyel, „Gerivel” kiderült, hogy az utazáson nagy, híres BBQ-büfékbe, vagy híres BBQ-régióba nem sikerült ellátogatniuk, ugyanis célirányosan a versenyre mentek. Azért persze útba ejtettek jó pár BBQ-fogásokat felszolgáló éttermet, ahol feltűnt, hogy a húsok, és főleg a marhahúsok minősége milyen kiemelkedő. Az áruk pedig még talán alacsonyabb volt  a hazaiaknál.

A versenyre kiérve pedig azt figyelték meg, hogy a profik teljesen elszeparálták magukat, így nem nagyon lehetett velük kapcsolatot teremteni, de a munkájukba sem engedtek betekinteni. Ők gyakorlatilag minden hétvégén versenyeznek, és gyakran már egyfajta munkaként fogják fel azt, aminek a végén pénzdíjat lehet begyűjteni. Megkértük például Gerit, hogy szerezzen aláírást a Magyar Barbecue Szövetség zászlójára Chris Lillytől, mert nagy tisztelői vagyunk. A  trikoloron egyébként olyan legendák szignói szerepelnek már, mint Aaron Franklin, Tuffy Stone vagy Big Moe Cason. Chris Lillytől azonban a KGB csapatkapitánya nem tudta megszerezni az autogramot, mert a Jacken a pitmaster teljesen zárt ajtók mögött sütött, nem is lehetett vele érintkezni.

dsc05547.jpg

Aki Geriéket ismeri, tudhatja, hogy ettől a hideg profizmustól a KGB igen messze állt, így nem is görcsöltek rá a versenyre, ennek megfelelően nagyon örültek a Jacken elért 67. helyezésének, amely egyben az európai csapatok között a nyolcadik legjobbat is jelentette. Mindemellett sikerként lehet elkönyvelni, hogy a desszertek között Borsós Zsuzsanna sajttortája kiemelkedő lett, amely a 14. lett. Emögött a helyezés mögött pedig érdemes egy kicsit megnézni a pontokat is, hiszen ez jelzi, hogy milyen kiélezett is a Jack. A hat zsűritag közül ugyanis négy maximális 9-9-9 pontot adott a megjelenésre, az állagra és az ízre, és ketten adtak 9-8-9-et, így egyedül az ízre nem adtak csúcspontot.

71218661_1265230480267459_281684313416663040_n.jpg

A KCBS rendszeréről érdemes tudni, hogy az ízre, a textúrára, és a látványra adott pontok nem ugyanannyit nyomnak a latban. Az ízt 2,2972-vel szorozzák fel, az állagot 1,1428-cal, míg a látványért járó pontot 0,56-tal, amely azt jelenti, hogy a végső pontban az íz több mint kétszeresen számít bele, míg a látványt tulajdonképpen felezik.

_dsc9347.jpgFotó: Jack Daniel’s World Championship

Minden asztalnál hat bíró pontoz, de a legalacsonyabb pontot adó bíró pontszámát nem veszik figyelembe, ennek megfelelően elméletileg 40 pont és 180 pont között lehet értékelést kapni kategóriánként, ahol a legalacsonyabb érték az olyan ehetetlen, kiköpni való kategóriába kerülne, amely azért mégsem kapott diszkvalifikációs 1-es pontszámot, és a legjobb mindenben megkapta a maximumot. A gyakorlatban a 7-8-9 pontoknak megfelelően leginkább a 140 és 180 pont között kapnak a csapatok minden kategóriában, amelyeket az összesítéskor még összeadnak, így végül nagyjából az 560-tól 720-ig tartó skálán értékelik végül a csapatokat.

_dsc9290.jpgFotó: Jack Daniel’s World Championship

Jelen helyzetben a desszertnél a legrosszabb pontot adó bírót nem számolták bele. Ennek megfelelően egyetlen bíró adott egy ponttal kevesebbet a maximumnál a magyar desszertre. Igaz, pont a legtöbbet számító íz kategóriájában. Ha a végső rangsornál a pontokat megnézzük, láthatjuk, hogy szinte hihetetlen módon összesen hét versenyző szerezte meg a maximum 180 pontot. A többi, magyar csapat előtt végzett desszertnél is becsúszott egy-egy nyolcas, de azokat a kinézetre vagy az állagra adták, amelyeket alacsonyabb szorzóval számolják, így a maximumhoz képest az ő pontvesztésük kisebb lett a végeredmény kiszámításakor. Végül a magyar csapat pontszáma hiába lett a negyedik legjobb, de a sok holtverseny miatt ez a 63 induló között a 14. helyet jelentette, amely így is fantasztikus siker.

dsc05514.jpg

A Jacken desszertben a legjobbak között egyébként szinte mindenki sajttortát készített. Amikor egy tapasztalt szervezőtől érdeklődött a csapat, ő is mondta, hogy sajttortával van esély nyerni, amelynél ráadásul az amerikai ízlésnek megfelelően a cukrot meg kell duplázni. Így is tettek. Zsuzsi mondta is, hogy máshol ki nem adna a kezéből ilyen édes sajttortát. Végül az már rejtély marad, hogy a két nyolcast adó zsűritagnak ez már túlzás volt-e, vagy éppen kevesellték az édeset.

KGB: „Ne legyünk utolsók, és ha lehet, akkor nyerjünk!”

Az összesítésbe azonban nem számított bele sem a desszert, sem a szósz, sem a harmadik szabadon választható kategória, a Cook's Choice / Cookin' from the Homeland, azaz a szakács választása, avagy a szülőföld étele. Ez utóbbinál Geri kenyérlángost készített, amelyben már nagy gyakorlatot szerzett korábbi munkája során. Végül itt a 43 indulóból 27. lett a magyar csapat.

dsc05523.jpg

Ha pedig a klasszikus kategóriákat nézzük, akkor azok közül a csirke hozta a legtöbb pontot, amelyre a legkevésbé számítottak, mert az amerikai csirkével még nem kísérleteztek túl sokat, és a szárnyából készült lollipop (nyalókára formázott nyeles hús) bőre nem lett igazán jól harapható.

Amerikai jellegzetességnek látta a csapatkapitány, hogy a bírók itt többre értékelik, ha a versenydoboz tele van tömve. A csirke például a csapatkapitány szerint azért is lett eredményesebb, mert ott kétféle húsrészt: vörös és fehéret, esetükben combot és szárnyat is be kellett adni, így alaposan megpakolták a dobozt.

2015_09.jpgFotó: Jack Daniel’s World Championship

Alapanyag kiválasztásán nem sokat kellett törni a fejüket, mert a nemzetközi csapatok kaptak egy csomagot, amit felhasználhattak. Más tapasztaltabb versenyzőtől azt a javaslatot kapták, hogy használják nyugodtan ezt, mert megfelelő a húsok minősége. Volt, aki 400 dollárért vett ugyanis korábban különleges szegyet, de végül elrontotta, így érdemes inkább a kapott húsból dolgozni. Így is olyan gyönyörű marhaszegyet kapott a csapat, amelynek a flat része olyan magas volt, amilyet Magyarországon még nem láttak.

dsc05572.jpg

„A cél az volt, hogy ne legyünk utolsók, és ha lehet, akkor nyerjünk. Ebből az egyik jött be – mondta Geri. Több olyan versenyzővel is beszélt, akik már részt vettek a Jacken, és többen is azt mondták, hogy ők ott rontották el, hogy túl komolyan vették. Ezt a KGB nem akarta elkövetni, így élménynek fogták fel az egészet. Volt egy pont, amikor a csapatból többen úgy gondolták, hogy nem állnak olyan jól, hogy bulizzanak, de végül a csapatkapitány emlékeztette a többieket, hogy azért jöttek, hogy kiélvezzék az ilyen helyzeteket, így elmentek arra a partira, amit a whiskyfőzde területén, a hegyen rendeznek minden évben. Az itt épült pajtában az ünnepélyes felvonulás után lehetett kicsit eszegetni-iszogatni, és élvezni a kilátást, ugyanis onnan belátni egész Lynchburg-öt.

dsc05601.jpg

Ami pedig az amerikai trendeket illeti a helyszínen azt vették észre, hogy milyen sokan indulnak fatüzeléses ofszet szmókerekkel, amit itt Európában egy eredményes versenycsapat sem alkalmaz. Érdekes volt az is, hogy itt a zsűrizett húsokat a végén a zsűrisátor mellett összegyűlt tömegnek adják, akik így már a bírók után kóstolhatják meg azokat.

A Jacken a BBQ-rajongóknak az is külön látványosság, hogy milyen különleges utánfutókkal, gőzmozdonyokhoz hasonló szmókerekkel és speciálisan kialakított járgányokkal érkeznek a csapatok. A héten posztolt a háromszoros Jack Daniels BBQ-világbajnok, kétszeres American Royal nyertes Tuffy Stone, azaz a Professzor is egy képet, hogyan is készíti fel éppen a versenyre a csapat (Cool Smoke) guruló konyháját és főhadiszállását.

Csak amerikaiak győzhetnek?

A verseny után a hazai BBQ-rajongók körében egyfajta összeesküvés-elméletként kezdett el terjedni az a feltevés, hogy a nemzetközi csapatokat esetleg másként értékelik, mint az amerikaiakat, hogy nehogy szégyenben maradjanak a hazai versenyzők. Ez azonban a KCBS pontozási és bírói rendszerével semmiképpen nem lenne összeegyeztethető. Az mindemellett furcsa, hogy míg a hasonló elismertségű American Royal World Series of Barbecue-t tavaly először egy európai csapat, a brit Bunch of Swines nyerte, a Jacken csak a 42. helyen végzett az első nemzetközi csapat, a belga BBQ+, amely egyébként az Egyesült Államok csapatait is tartalmazó nemzetközi ranglistán a hetedik helyen szerepelt akkor.

Ebből kiindulva többek számára gyanús volt, hogy a nemzetközi csapatoknak külön átvevőhelyet tartottak fenn, amelyből akár arra is lehetne következtetni, hogy az ő dobozaik más bírókhoz kerültek, és más elbírálás alá estek. Ugyanúgy elképzelhető viszont, hogy a szervezők így akarták a külföldi csapatok számára egyszerűbbé tenni a versenyt, hogy a területükhöz közeli Turn in pontot használhatják. A Bunch of Swines sikerét pedig akár kivételként is fel lehet fogni, amely azt a szabályt erősíti, hogy az amerikai csapatok valóban sokkal jobbak azoknál az országoknál, amelyeknek a BBQ nem a kulturális örökségük része. Ráadásul a BBQ+ lehet, hogy a nemzetközi ranglistán elől szerepelt, de ezt javarészt úgy hozta össze, hogy nem amerikai csapatokkal kellett versenyezniük, hanem más európaiakat győztek le, így amikor a valódi csúcscsapatokkal kerültek össze, hátrébb sorolódtak.

_dsc9246.jpgFotó: Jack Daniel’s World Championship

A Jacken elért amerikai sikereket pedig az is jelzi, hogy az első szekcióban a legtöbbször ugyanazok a csapatok kerülnek be az elsők közé, így valószínűsíthető, hogy valóban ők készítik a legjobb BBQ-fogásokat. Az is kiderült, hogy pár pont különbség akár negyven helyezésnyit is hozhat. Mindemellett itt a bírók sokkal gyakorlottabbak, így valóban megbízható eredményt hoznak.

gyoztesek.jpgFotó: Jack Daniel’s World Championship

Ha ilyen mesterbírók ülnek a zsűriben, vélhetően nem lehet kérdéses, hogy az ítélet megfelel-e KCBS irányelveinek, és nem különösebben nyúlnak félre a pontozáskor sem, hiszen a BBQ legnagyobb csapatainak ételeiről kell ítéletet hozniuk. Végül tavaly a topcsapatok közül a 30. jubileumi Jacket az Oklahoma állambeli Chandlerből érkező Butcher BBQ nyerte meg, és vele együtt a 10 ezer dolláros fődíjat. Ez egyben azt is jelenti, hogy idén is lehetőséget kapnak, hogy megvédhessék a Grand Champion-címüket.

A 2007-ben alapított csapat tagjai egyébként eredetileg hentesek voltak, majd pitmasterekké váltak, miután több helyi versenyen is elindultak. Azóta már több száz versenyt nyertek meg, köztük a World Champion BBQ Pitmasterst is 2012-ben. A Jack győzelmével persze remek reklámlehetőségek is adódnak, így a Butcher BBQ Facebook-oldalán mindjárt leírták, hogy melyik fogásukhoz melyik saját terméküket használták az injektáláshoz, a rubhoz, a szószhoz és a glazúrhoz.

_dsc8692.jpgFotó: Jack Daniel’s World Championship

A BBQ SunCity Szeged is árgus szemekkel figyelhette a versenyt, hiszen 2018-ban ők lettek a legjobb hazai csapat Tállyán, 2019-ben pedig 4 európai versenyen is Grand Champion címet szereztek, így most hétvégén nekik áll a zászló, hogy a Jacken bizonyíthassanak, tapasztalhassanak és bulizhassanak a BBQ nagy ünnepén.

67791383_871707239874262_1024718547592413184_o.jpgFotó: Wild West Fest, Slovenia

Mi pedig szurkolhatunk, hogy a tengerentúlon is folytatódjon az a hihetetlen sikerszéria, amit az idei versenyszezonban felmutattak, hiszen Európában a ranglista negyedik helyéig küzdötték fel magukat!

A Jack Daniel's World Championship Invitation Barbecue 2018 TOP 10 csapata

  1. Butcher BBQ - Grand Cahampion:
  2. Smokey D’s BBQ (Iowa) - Reserve Grand Champion:
  3. The Pit Crew BBQ of AZ (Payson, AZ)
  4. Shake ‘N Bake BBQ (New Haven, MO)
  5. Shiggin & Grinnin (Delano, MN)
  6. The American Dream BBQ Team (Tecumseh, OK)
  7. Getting’ Basted (Springfield, MO)
  8. Grillin’ Beavers (Thornton, CO)
  9. Porky Butts BBQ (Valley, NE)
  10. Wolf’s Revenge BBQ (Henrico, VA)

A Jack korábbi győztesei:

  • 2017 Rocky Top BBQ
  • 2016 Cool Smoke
  • 2015 Cool Smoke
  • 2014 Iowa's Smokey D’S BBQ
  • 2013 Cool Smoke
  • 2012 Pig Skin BBQ
  • 2011 Smokin' Hoggz BBQ
  • 2010 QUAU
  • 2009 IQue
  • 2008 4 Legs Up BBQ
  • 2007 Moonswiners
  • 2006 cancersuckschicago.com
  • 2005 Boys From Tornado Alley
  • 2004 Mad Cows BBQ
  • 2003 Smokin' Triggers
  • 2002 Wee Willy's BBQ
  • 2001 Twin Oak Smokin' Crew
  • 2000 Smokin' Triggers
  • 1999 Smokin' Guns
  • 1998 Fat Boys BBQ
  • 1997 Smokin' in the Boys Room
  • 1996 Pyropigmaniacs
  • 1995 Kamikaze Kooker
  • 1994 Head Country BBQ II
  • 1993 Oklahoma Joe's Hogmaniacs
  • 1992 Apple City BBQ
  • 1991 Eddy's Flower of the Flames
  • 1990 Super Swine Sizzlers
  • 1989 Team Kansas City

 

Címkék: Jack KGB emberek helyszínek BBQ Pit Box KCBS World Championship BBQ SunCity

A bejegyzés trackback címe:

https://nyarspolgar.hu/api/trackback/id/tr5515244436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása