Nyárspolgár BBQ

2014.október.16. Márkaséf

A negyvendolláros grill

Több posztunkban és fórumokon is hangsúlyozzuk: jó sütő nélkül nincsen igazi barbecue. A sütőkkel kapcsolatos alapokat rendszereztük BBQ-sütőeszköz posztunkban, és rendszeresen érvelünk amellett, hogy bizonyos összeghatár alatt nem szabad sütőt vásárolni barbecue-típusú sütések céljából. Mindezt továbbra is tartjuk, viszont ahogy mindenben, itt is léteznek kivételek. Ennek üdítő példája az Old Smokey, ez a rendkívül egyszerű texasi bádoggrill, amit különleges arányai és felépítése barbecue-ra alkalmassá tesznek.

OS_01.jpg

Formája a gömbgrillekhez képest elnyújtott, így az izzó faszén relatív távol van a grillrácstól. A zárt sütőtér alul és felül rendelkezik egy-egy szellőzővel, ilyen szempontból mechanikáját mind a gömbgrillek, mind a kamadók követik.

Követik, ugyanis ez a sütő az ötvenes évek óta készül jelenlegi formájában! Gyakorlatilag úgy néz ki, mint két egymásnak fordított bádogvödör, mégsem komolytalan a megjelenése. Külleme a szupertitkos nevadai UFO-aktákat idézi. A korabeli nyomtatott reklámban nem a naggyal szedett fősor az igazán megkapó, hanem a sütő kupolarészén, a márkanév alatt olvasható esszencia: BARBECUE EVERY DAY

OS_02.jpg© Old Smokey

A cég 1923-ban indult útjára, az első évtizedekben különböző alumíniumedényeket, kannákat, csöveket, stb. gyártottak. A faszenes sütők 1953 óta képezik a fő termékvonalat, azóta szinte változatlan módon és technikával, manufakturális jelleggel készülnek sütőik a texasi Houstonban. Arrafelé nosztalgikus termék, sok ma is rendszeres barbecue-zó nőtt úgy fel, hogy a szülei, nagyszülei még Old Smokey-n sütötték a marhaoldalast hétvégente.

OS_17.jpg© Old Smokey

Mostani posztunkban a legtöbb képen szereplő Old Smokey Classic portfóliónk büszkesége, a tapasztalatok vele kapcsolatban első kézből származnak. A sütőt az e-bay-en kerek 37,95 USA dollárért vásároltuk meg. A postaköltségről és a vámról inkább ne beszéljünk, a lényeg, hogy a 10 kg-os csomaggal a rendelést követő harmadik hónap végén csengetett a postás. A dobozon szerepeltetett tipográfiai és grafikai elemek már önmagukban jelezték: igazi fétistárgy lapul a parrilla de barbacoa felirat mögött.

OS_18.jpg

A lábak és a csavarok egy fél évvel korábbi dátumozású texasi sportújságba voltak csomagolva. Mielőtt nekiláttam az összeszerelésnek, átfutottam a rugby eredményeket, valamint elolvastam egy terjedelmesebb interjút a Houston Rockets kosárlabdacsapatának másodedzőjével is. Az Old Smokey összeszerelése legfeljebb negyed órát vehet igénybe, csupán a lábakat és a rácstartó csavarokat kell rögzíteni az üzembe helyezést megelőzően. Íme a Nyárspolgár BBQ Old Smokey Classic-ja, immár összeállítva, a nappaliban, éjnek évadján.

OS_19.jpg

A gyönyörű, klasszikus, az amerikai és texasi lobogó színeiben pompázó, kizárólag Fahrenheitben információt közlő hőmérő külön tartozék, valószínűleg igazi old-school felhasználók nem bajlódnak a sütési hőmérséklet monitorozásával.

OS_first-cooking_02.jpg

Az Old Smokey sütői eredetileg moderált direkt grillek, amelyeken a faszén felett közvetlenül, mégis BBQ-jelleggel is lehet sütni. Erről egy igencsak autentikus videó itt tekinthető meg, amikor is egy afroamerikai hölgy marhaszegyet sertésoldalast süt meg 150°C körüli tartományban, direkt faszén felett.

A magunk részéről annyi átalakítást megtettünk, hogy a faszéntartó rács és a grillrács közé applikáltunk egy köztes emeletet, amelyre indirekt sütések során egy 40 cm-es rácsot, arra pedig egy kettéfűrészelt (és a könnyebb takarításért alufóliába csomagolt) pizzakövet tudunk helyezni.

OS_05.jpg

A sütés céljától és jellegétől függően eldönthetjük, hogy a grillrács részben vagy egészben működjön indirekt jelleggel.

OS_06.jpg

A sütőkőre, a grillrács alá még kényelmesen ráfér egy alumíniumtálca is, amely feltölthető vízzel, ezáltal egy komplett indirekt sütőrendszert létrehozva.

OS_07.jpg

A fenti és az alsó szellőző állításával pedig hatékonyan szabályozható a hőmérséklet. Egy jól telepakolt grillráccsal, lent és fent ¾-ig nyitva tartva a szellőzőket a BBQ-aranytartományban tartható a rácshőmérséklet.

OS_14.jpg

Az Old Smokey Classic grillrács-átmérője 43 cm, ez mindössze 4 centiméterrel kevesebb a világ grillpiacán Large sztenderdnek számító 47 cm-nél. Bőven van rajta hely, közepes mennyiségűnek számító sütésekre.

OS_Indirect_set-up_05.jpg

Középen egy első csülök, jó harminc csirkeszárny lollipoppal körbevéve. Meg sem kottyant az Old Smokey-nak.

OS_04.jpg

A 43 cm-es grillrácsra éppen ráfér a Weber oldalastartója is, ezért az Old Smokey Classicot rendszeresen visszük rendezvényekre is, ugyanis három egész oldalast bőven rá tudunk bűvészkedni a grillrácsra.

OS_08.jpg

Félbevágott oldalastáblák sorakoznak a negyvendolláros grillen.

OS_10.jpg

Akinek ez a kapacitás kevés, az választhatja az Old Smokey Jumbót, amelynek rácsátmérője 56 cm. Megjelenése talán kevésbé eredeti, mint a Classic-é, viszont ezzel a mérettel már komoly mennyiségek is vállalhatóak. A szellőzők száma a méretből adódóan megduplázódik, fent és lent egyaránt 2-2 szabályozó működtethető.

 OS_16.jpg© Old Smokey

A hőmenedzsment-technika megegyezik a töltényszmókereknél és a kamadóknál is követett elvvel: a sütés indításánál elegendő, ha a betöltött faszén csupán 30-40%-a izzik, így a hő stabilan tartható a low&slow tartományban, hosszú időn át.

OS_first-cooking_04.jpg

A február óta folyamatosan tartó sütéseink során az Old Smokey rendszeresen produkálta a 250°F-et 3-4 órán át úgy, hogy a sütőhöz hozzá sem kellett nyúlni. 

OS_11.jpg

Oldalaspanoráma, az Old Smokey Classic grillrácsán. A set-up során a hideg faszénbe fadarabokat is helyezünk, amelyek az első két órában egyenletes füstöt biztosítanak. Akárcsak az indirekt sütőkővel működtetett kamadóknál, itt is problémát jelent, hogy a fa utánpótláshoz szét kell szednünk a teljes set-upot.

OS_12.jpg

Bár magasan az eredeti piaci ár felett jutottunk e csemegéhez, elkötelezett BBQ-gyűjtőként sosem bántuk meg ezt a lépést, ugyanis kultikus mivolta mellett a sütő a gyakorlatban bizonyított.Old Smokey-t használni egyfajta tisztelgés a BBQ hőskora felé. A legendás sütő még egy ofszet szmóker árnyékában is impozáns látványt nyújt.

OS_13.jpg

Íme egy kisfilm az Old Smokey használatáról, barbecue típusú sütésekhez:

Houstonban és környékén különösen népszerű az Old Smokey. Az évente megrendezésre kerülő rajongói találkozókon rengeteg tuningolt modell is felbukkan.

OS_15.jpg© Old Smokey

Kedvencünk a fatüzeléses kialakítású dupla Old Smokey! 

OS_03.jpg© Old Smokey

Mindent összevetve, nyilvánvalóan léteznek jobb sütők, mint az Old Smokey. Amerikából megrendelni, vagy német grillkereskedőknél megfizetni a 100 euró körüli európai árát pedig nem igazán racionális döntés, ezzel együtt szerethető és kultikus sütőről van szó, aminek a teljesítménye az eredeti árát tekintve imponáló.

OS_first-cooking_03.jpg

A világ kétségkívül első számú barbecue oldala, az amazingribs.com szentelt egy értékelést az Old Smokey elektromos szmókerének (ilyet is gyártanak), a cikkben kitérve a faszenes modellekre is. Egy innen kiragadott idézet igazán hatásosan foglalja össze azt, amit erről a sütőről tudunk: "This is an old fashioned, very basic design. There's something here to love, but is it just nostalgia? People who own them like them a lot." Így igaz, az Old Smokey nem csodafegyver, de tiszteletre méltó, egyben szerethető, különleges old-school faszenes sütő. Rávilágít a barbecue tulajdonképpeni egyszerűségére, eredeti értékeire. Moderált grillezésre, némi átalakítással pedig komolyabb barbecue-zásra kiválóan alkalmas.

 

Címkék: eszközök Texas

A bejegyzés trackback címe:

https://nyarspolgar.hu/api/trackback/id/tr976793601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2014.10.17. 22:13:34

Tökjó, hogy van ez a blog, csak így tovább! :)

Egy fontos kérdés: hol érdemes Budapesten normális minőségű, nem szarrá töredezett faszenet keresni? Szerintem nagyon sokszor ez a szűk keresztmetszet, márpedig nekem 10-ből 8-szor ilyet sikerül kifognom, pedig nem nézném az árát.

zoziace 2014.10.19. 17:39:25

@// Gery Greyhound: hello, én faszén brikettet használok. Kevés por marad a zsákban, de lényegesen kevésbé töredezett. Üdv, Zoli

Nyílméregbéka 2014.10.19. 20:36:22

@// Gery Greyhound: Sajnos jó minőségű faszén nagyon ritka, sokan maguk készítenek, vagy készítettnek profikkal. Ha nincs ilyen pályád, inkább érdemes brikettel próbálkozni, de abból is drágább, Webber vagy BGE, lassú égésű briketteit érdemes megvenni, mert előfordulhat, hogy olcsón, rossz minőségű, gyengén présel szenet kapsz, ami akár rossz mellékízt is adhat a húsnak.

cserjesl 2014.10.19. 22:30:55

@// Gery Greyhound:
En ifj. Feher Andrastol szoktam venni hazai egetesu faszenet, greenegg.hu , nagyon jol teljesit a Green Eggben. Egy lepcsovel feljebb van az osztrak mopeppers online grillboltban kaphato del-amerikai faszen, de azt hiszem, hazankba nem szallit.
www.mopeppers.at/Black-Ranch-Steakhouse-Grillkohle-15kg-Sack?ac=Koh

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2014.10.19. 23:19:30

@// Gery Greyhound: @zoziace: @Nyílméregbéka: @cserjesl: Egyik legelső posztunkban értekeztünk erről: nyarspolgar-bbq.blog.hu/2014/03/15/a_barbecue_12_pontja a brikett ellen érvelve, nem kis felzúdulást kiváltva. A faszén és a faszénbrikett merőben más termék, hiszen a brikett faszénpor ragasztásával, préselésével keletkezik. A faszén eredete is lehet kérdéses, de a briketté mindenképpen ellenőrizhetetlenebb. A faszénnek van természetes aromája, amivel hozzátesz a húshoz, a brikettnek nincs. A faszén maradványa természetes küllemű hamu, míg a briketté inkább sárgás, homokszerű (még a Weberé is), ez azért annyira nem megnyugtató. Tény, hogy a legtöbb sütőgyártó csak faszén használatát javasolja, a brikettét nem. Ezzel együtt a brikett is kikerülhetetlen, különösen, ha lemez gömbgrillen, lemez töltényszmókeren, stb. sütünk, főleg az egyenletessége és a stabilitása miatt. A magam részéről faszén-párti vagyok, és pl. faszenet hidegen, gyújtatlanul is teszek a tűztérbe, de brikettet csakis izzó állapotban. Faszén: ahogy írjátok, nehéz ügy. Fehér Andrásnak hazai, jó minőségű, magyar faszene van, elsősorban a BGE vásárlók számára fenntartva. Korábban a Weber árult paraguay-i faszenet, annak mind az ára, mind a minősége magas volt. Az idén nyáron üdítő meglepetés volt a Lidl faszene, kifejezetten elégedettek voltunk vele, egész komoly méretű darabok vannak benne, és szeptemberben féláron adták. Illetve pénteken, egy MOL-kúton vettem egy zsák 10kg-os Boksa faszenet (pilisi), ez is jól néz ki, nagy, egyenletes darabokkal.

Nyílméregbéka 2014.10.19. 23:36:58

@Márkaséf: Én is a faszenet kultiválom, ritkán használok brikettett, de szerintem sokaknak kikerülhetetlen, és ha választani lehet a silany töredezett benzinkutas vagy praktikeres faszén és a Weber brikett között, szerintem inkabb az utóbbi a járhatóbb út.
A Lidl faszenét én is említeni akartam, egész nyáron azzal csapattam a töltényszmókeremmel és gömbgrillemmel és nagyon jól vizsgázott, bár sokszor tapintással válogatni kellett, mert voltak aprólékos zsákok is, gondolom a szállítás és a kirakodás miatt (láttam már olyat a Metroban, hogy targoncáról leborították a földre egy halomba a zsákokat), sajnos nem spájzolzam be vele télire.
[Ui: Tomakonyha voltam csak másik nickkel :)]

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2014.10.20. 12:43:07

@Márkaséf: Én is faszénpárti vagyok, egyszer próbáltam a brikettet (a Weber gömbgrillhez ajándékba adtak egy próbacsomagot, amikor vettük) de számomra ez is olyasmi városi huncutság, mint a gyújtófolyadék, elveszik vele a varázs (parázs) :)

Egyszer sikerült Weber premium faszenet szerezni, az jó is volt, de a szigetszentmiklósi Bauhaus-on kívül nem láttam még sehol. Az meg másfél óra két átszállással csak oda... Furcsa, ennyire nincs igény/kereslet a normális minőségű faszénre?

@cserjesl: Köszi a tippet, kipróbálom a BGE-t. Ahogy nézem, szállít Magyarországra az osztrák cég, de elég borsos áron: 10 kg 23 euro, 20kg 33€

www.mopeppers.at/shipping-information

Annyiért már inkább veszek egy jegyet a bécsi Railjetre, és eltöltök ott egy faszénvásárlással egybekötött napot :)

cserjesl 2014.10.20. 21:27:05

@// Gery Greyhound:
Igen, huzos az ara, de akkora darabok vannak benne, mint egy kezilabda, a kisebb agak is legalabb 20 centisek. Es alig valami hamuval eg, elso sutes utan probaltam takaritani a Green Egg-et, de csak minimalis, nullaslisztre hasonlito feher port talaltam. De ennel van meg feljebb: Feher Andras mutatott valami szendarabot, amit allitolag begyujtas elott, sutoben 200 C-ra kell felheviteni, kulonben meg se gyullad. olyan hangja volt, mintha kristalypohatakat koccintottunk volna ossze. Sajnos a nevet nem jegyeztem meg, el voltam varazsolva... :)

csigafrédi 2014.10.21. 13:13:32

Nagyon szimpatikus kis készség ez az Old Smokey. Kár, hogy a szállítás és a vám ennyire megdobja az amúgy baráti árat.
Várom, mikor értek el a UDS-ekhez, szerintem az is megkerülhetetlen, ha ebben a témában nézelődünk. (nincs mindenkinek fél millája egy BGE-re és hát végülis a végeredmény a fontos, hogy a bbq finom legyen) Én egy ilyet „kis” csúf hordót raktam össze magamnak és imádom. Bár hatalmas faszéntartó kosarat készítettem hozzá, mégis szeretem brikettel indítani a felfűtést. Obiban szoktam venni a long lasting weber faszénbrikettből egy zsákkal és a sima faszénből is tartok.
Az kosár „berendezése” nálam olyan, mint a pipám megtömése, egy kisebb fajta ceremónia a későbbi égést elősegítendő. Kis idő ráfordítással és odafigyeléssel egyenletesebb és biztosabb füstöt és parazsat érhetünk el, ami ugye a lelke az egésznek. ~12-15 szem brikettet gyújtókéménybe rakom és elindítom. Vastagabb bükk forgácsokat hasogatok, majd jöhet a kosár összeállítása. A faszénből elkezdem kiválogatni a nagyobb darabokat, ebből megy az aljára egy réteg, utána brikett, majd bükk forgácsok 12-3-6-9 óránál. Ezt követően jön a vulkán forma brikettből, faszénből és bükkből vegyesen. (Ennél a körnél igyekszem az ellenkező négyest kirakni a bükkből: ½ 2 - ½ 5 - ½ 8 – ½ 11 óránál). Végül a tetejére és a kráterbe még rakok apróbb faszéndarabokat, pár szem brikettet és tűzdelek még ide-oda bükk darabokat is, olyan gondolomformán. Így már mehet be a hordó aljára a kosár, majd ha a gyújtókéményben rendesen átizzottak a brikett darabok beöntöm a kráterbe, kinyitom az alsó csapokat, berakom a kemencehőmérőt, a rácsot és végül a fedőt.
Mindent bükkel készítek, mert egyrészt sajnálok kiadni 3 darab ezrest két marék faforgácsért, másrészt a bükk szerintem mindenhez passzol ízben.

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2014.10.21. 19:20:55

@csigafrédi: Nagyon profi a tűzmenedzsmented, ajánlom mindenki figyelmébe! Öröm volt olvasni. Az UDS is szóba kerül majd, bár ezek a töltényszmókerekkel egészen közeli rokonok, ugyanazon az elven működnek. Nekem is nagy kedvencem ez a fajta klasszikus sütési mód, valahogy ez áll a legközelebb az eredeti BBQ-hoz. Fut most egy UDS típusú sütőmárka, a Pit Barrel smoker: www.youtube.com/watch?v=pEATMOWYCLM ebben vizes edény nélkül tolják!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása