Nyárspolgár BBQ

2014.július.24. Márkaséf

A kamadók alfahímje

A barbecue-ban sok minden más mellett az a szép, hogy összehozza a 30-40-es férfiakat. Ez az utolsó vadászterületünk, izzó parázson, füstön sütni húsokat, a gyermekkor és a szabad férfilét utolsó fontvonalán. Amióta elindult a blog, remek embereket vonzott be. Nemrégiben ismerkedtem meg Jánossal, aki kis hazánk maroknyi BBQ-gurujának egyike. Tudása és tapasztalata idehaza egyedülálló, közel tíz éve foglalkozik barbecue-val, folyamatosan kísérletezik, olvassa a legfrissebb szakirodalmat, kutatja és ismeri meg egyre mélyebben a BBQ világát. Beszélgetéseink során sok inspirációt és hasznos gyakorlati információt kaptam már tőle. Nos, ő hazánk (nagy valószínűséggel egyetlen) Komodo Kamado tulajdonosa, már maga ez a tény komoly fanatizmusról árulkodik.

Kom-Kam_02.jpg

A kamadók a barbecue-re alkalmas sütőeszközök prémium kategóriáját jelentik. A legtöbb márka és sütő fej-fej mellett halad minőségben, mint például a Grill Dome, Kamado Joe, Primo Oval, és az itthon is elérhető, kiváló, kategóriateremtő Big Green Egg. Van egy márka, amely viszont ennél is magasabb, külön kasztot képvisel: az impozáns megjelenésű és tudású Komodo Kamado, a kamadó stílusú grillek vitán felüli alfahímje.

Amikor először pillantottam meg élőben e monstrumot, fejet hatottam, miközben megroggyant a térdem. Amellett, hogy anyagminőségében egyedülálló, a méretei is tiszteletet parancsolnak. Pár adat: súly 282 kg (!), magasság 140 cm (állvány nélkül, önmagában), rácsátmérő: 60 cm. Mint minden igazi vezetőnek, nemcsak tudása, fizikai tulajdonságai kimagaslóak, hanem megjelenése is példamutatóan elegáns. A különleges, sárkánygyíkbőrre emlékeztető mozaikborítás a Komodo Kamado design egyik védjegye.  Az alábbi képen a firenzei dómot idéző gigászi kupola látható. 

Kom-Kam_03.jpg

Ráadásul, ez a budapesti példány, amely Ultimate "23 sub-brand alatt fut, nem is a legnagyobb méretű példány, nála is robusztusabb a szerényen Big Bad "32 néven forgalmazott verzió. A Komodo Kamado márkanév eredete: a gyártás Indonéziában zajlik, és már jelenlegi formája előtt is készült ott ilyen néven kerámia tojás-sütő. Ide fektetett be és fejlesztette mostani formájára a sütőket a tulajdonos, Dennis Linkletter.

A Komodo stratégiája logikus és egyszerű volt. Látván a kamadó grillek növekvő népszerűségét döntöttek úgy jó tíz évvel ezelőtt, hogy felfelé bővítik a piacot, és megteremtik a kamadó-sütők luxusverzióját. Hát ez sikerült. Az úgymond mainstream kamadó gyártók méltán büszkék több centiméter vastag, speciális, szélsőségeknek ellenálló hőtartó kerámiájukra. A Komodo Kamado saját verziót dolgozott ki, amiben egy speciális cementkeverék az egyik fő komponens, és maga a fal építménye is egyedi, rétegelt, így a Komodo sütők falvastagsága háromszorosa a hagyományos kamadóknak. A kiegészítő részelemek magas minőségű rozsdamentes acélból készülnek, súlyos, masszív, formatervezett, önmagukban is gyönyörű darabok.

A felső szellőző esztétikailag teljesen idomul a testhez. Tekerés útján állítható, finomhangolható a levegőhúzás mértéke. Apró, de nem elhanyagolható praktikuma, hogy az eső nem eshet be úgy, mint ahogy ez a kamadóknál megszokott szellőzőnyílásokon gyakori. Az analóg dómhőmérő az elérhető legjobb, Tel-True (Made in USA).

Kom-Kam_04.jpg

A dómot és az alsó részt összekötő zsanér, és a grill felnyitásáért is felelős rugós elem mérete és kidolgozottsága megdöbbentő, itt aztán nem sajnálták az anyagot. Az egész készülékből árad a nagyvonalúság.

Kom-Kam_06.jpg

A kupola 60 kg körüli súlyú, így ha a a szigetelőanyaggal bevont peremével ráérkezik az alsó részre, és a roppant stabil kilinccsel lezárásra kerül, a szigetelés gyakorlatilag tökéletes.

A rácsok 8 mm-es súlyos, rozsdamentes, acélrudakból állnak össze. Egy-egy rács súlya 8-10 kg körül mozog, így ha kellőképpen áthevül, még a legnagyobb méretű steakek is egyből megadják magukat rajta. A Komodóban egyszerre három szinten történhet sütés, a legnagyobb, a középső 60 cm átmérőjű főrács mellett alaptartozék egy-egy alsó és felső grillrács is.

Kom-Kam_08.jpg

A YouTube-on kevés jó videó található a Komodoról, az alábbi háromrészes sorozatban sikerült leginkább összefoglalni a sütő jellemzőit és tudását.

János, e gyönyörű bestia gazdája bemutató sütés gyanánt egy jókora tomahawk steaket készített el nekünk Komodo Kamadóján. A ránézésre is legalább 30 napos érlelésű hús beszerzési forrása Károly József hentesmester (Budagyöngye alagsor) volt.

A tomahawk steak gyakorlatilag egy vastag rib-eye szelet (rostélyos rész), csontján hagyva úgy, hogy a komplett bordacsont megmarad látványelemnek. Ezt a komplex, zsíros, 5-6 cm vastag, csontos hússzeletet jól megsütni még érlelt mivolta ellenére sem magától értetődő feladat. A Komodo Kamado úgy bánt el vele, mint egy teflonserpenyő a tükörtojással, a gigászi húsdarab tökélyre sütése könnyed ujjgyakorlatnak bizonyult a sárkány gyomrában.

Tomahawk_01.jpg

A tartókosár egyik felében került felhalmozásra a 2-3 maréknyi faszén, így a Komodo grillrácsán egy direkt és egy indirekt zóna is keletkezett. A képen látható begyújtó eszköz a Looftlighter, aminek hasznosságát nem lehet elégszer méltatni. Mind a begyújtás, mind egy hosszabb low&slow sütés közbeni tűzmenedzsment során 2-3 perc alatt tökéletes parázs hozható létre vele.

Kom-Kam_07.jpg

Jó húsz percbe telt, amíg a készülék kellőképpen felmelegedett, 180-190°C körüli rácshőmérséklettel. A parázs felett, direkt grillezéssel került sor a kéregképzésre. Ezután az indirekt zónában, nagyjából 150-160°C-on még vagy negyven percig húzatta a séf a tomahawk steak-et, mire az elérte az 54°C maghőmérsékletet (hűtőből érkezett a rácsra a hús). 

Tomahawk_03.jpg

Ezt követte a 15-20 pernyi pihentetés. A sütőn elzárásra kerültek a szellőzők, János mosolyogva említette, hogy még másnap reggel is 100°C körül lesz a belső hőmérséklet. A hús színe jellegzetes, barnába hajló mélybordó, amilyen színe csak az érlelt marhahúsokon képzett pirított kéregnek van.

Tomahawk_05.jpg

Ami csontján sül, értékesebb, ez örök aranyszabály. A csont eltávolításakor, a csont mellett keletkezett pörzsanyagokban gazdag húsfalatkákra a pitmaster előjoggal rendelkezik.

Tomahawk_07.jpg

Sokféle rész és darabka jön ki ebből a húsrészből, három-négy különféle élményt nyújtanak az egyes falatok, függően attól, melyik szélről kerülnek szeletelésre, milyen és mennyi zsíros elemet tartalmaznak, stb.

Tomahawk_08.jpg

A tomahawk steak közepén gyönyörű medium-rare szín és állag várt ránk. A marhahús és a zsírnedvek rendkívül mély ízeinek találkozása a faszén aromáival, és a pörzsanyagokkal emlékezetes élmény volt, méltó a Komodo Kamadóhoz.

Tomahawk_09.jpg

A Komodo Kamado amellett, hogy hatalmas erejű és precizitású kemencés grill, a low&slow műfajára is kiválóan alkalmas. 70-140°C játszi könnyedséggel tartható benne, fokra pontosan, akár 24 órán át.

Világos, hogy ez a termék luxuskategória, de a BBQ-ra alkalmas sütők körképének fontos része, amit élmény volt tesztelni. Legközelebbi terméktesztünk egy ellenpont lesz, az USA-ban már 40 dollárért elérhető Old Smokey!

A képeket, amiket e csodálatos szörnyetegről készíthettem, János barátunk hozzájárulásával tettem közzé. Ezúton is köszönjük!

 

Címkék: eszközök faszenes grillsütők kamado grill

A bejegyzés trackback címe:

https://nyarspolgar.hu/api/trackback/id/tr816538881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malacparipa 2014.07.24. 09:49:58

tetszik ahogy a cikk leírja a folyamatot! csak így tovább!

alien 2014.07.24. 10:00:58

Nekem valami háromlábú készségem volt egy max 30 cm átmérőjű korraccsal kis ventilatoros csalással több kiló hús sült meg.

2014.07.24. 12:19:45

"hűtőből érkezett a rácsra a hús"
Ez valami új módszer?

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2014.07.24. 12:29:57

@Szakadás: Nem, teljesen véletlenül alakult így, de egyébként így is ugyanolyan szépen meg lehet sütni, mintha szobahőmérsékleten lenne, nem ezen múlik elsősorban. Amikor ajánlott, hogy a hűtőből érkezzen a hús, az pont a barbecue, a low&slow. Ezáltal még lassabban éri el a kívánt maghőmérsékletet a hús, így még kíméletesebb az eljárás.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2014.07.24. 13:29:41

Fel foglak jelenteni titeket!
Óakurvaéletbe...

skaven 2014.07.24. 13:38:05

na akkor leugrom a boltba egy szendvicsert, ojjeeee.
:D

2014.08.02. 23:37:48

@Márkaséf: Ok, tesztelem, amikor legközelebb lassú sütök ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása