Balla bicska Sárvár
A barbecue fő pilléreit a minőségi húsok, szmókerek, rubok és szószok adják, így a különféle kések a barbecue folyamata során nem igazán vannak előtérben. Messze nincs szükség olyan intenzív késhasználatra, mint az a konyhában szokás. A kések elsősorban a hús előkészítése során jutnak fontos szerephez.
Az alábbi késtípusok használatára kerülhet sor a barbecue-típusú ételkészítés folyamatában:
- Csontozókés (szárnyasok kicsontozásához, oldalas, szegy trimmeléséhez, stb.)
- Séfkés (univerzális)
- Csapókés, kisebb bárd, húselőkészítéshez, csontos hús darabolásához
- Hámozókés
- Szeletelőkés (elkészült nagyobb húsok szép szeleteléséhez)
- Univerzális outdoor kések, bicskák
Posztunkban a hétköznapi magyar bicskák egyik legkiválóbbjáról emlékezünk meg: a sárvári Balla bicskáról.
Sajnos, csak múlt időben, tudomásom szerint a márkanevet fémjelező idős mester – aki saját kezűleg gyártotta az összes darabot, az utóbbi években már önköltségi ár alatt – elhunyt, az utódok pedig nem viszik tovább az üzletet.
Pedig a termék egy valódi unikum. Vannak szép számmal minőségi bicskák Magyarországon, de a Balla bicska még ezek közt is kiemelkedőt nyújtott. Kiváló, agyonüthetetlen, nagyon szép formatervezésű, a kezdetektől változatlan darabok. Összecsukható, fanyeles, klasszikus bicskák, masszív, erős rugóval (összecsukni csak rendes erőkifejtés útján lehetséges).
A Balla bicska az egyik legremekebb mindennapi magyar termék volt. Mindösszesen kétféle kiadásban készült:
- Szénacél bicska "Balla Sárvár" felirattal
- Rozsdamentes acél bicska "Rozsdamentes" felirattal
Vagy 40 évig volt jelen Nyugat-Magyarországon horgászok, munkások, főzőemberek zsebében. A győri Hoffmann késmester mesélte egy ízben, hogy gyakran több évtizedes példányokat hoznak be idősebb emberek kisebb köszörülésre, kiváló állapotban. Sosem értettem, miért nem karolja fel senki, miért nem lesz belőle sikertermék. Pedig az volt, nulla marketing nélkül is. Vadászfórumokon olvasva kiderül, egy szűk szubkultúrában igen nagy becsben tartott, kultikus márkáról van szó.
Évtizedig lehetett kapni, nevetséges áron, késeseknél, elsősorban piacokon, az elmúlt években stabilan 1.800Ft-ért a szénacélt, és 2.100-ért a rozsdamentest. Nyolc éve használom intenzíven saját Balla bicskámat, amely gyakorlatilag mindenre jó. Csontozni, szeletelni, hámozni, halat bontani is könnyedén lehet vele.
Szerencsémre még van egy-egy gyári darab otthon, zsírpapírba csomagolva, eltettem a fiaimnak. Remélem, ők is barbecue-hoz fogják majd használni!
Címkék: eszközök
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
csigafrédi 2014.06.25. 16:19:44
Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2014.06.25. 17:11:02
csigafrédi 2014.06.26. 10:41:03
oszt jónapot 2014.07.23. 10:21:28
Kocsis meg természetesen a non plus ultra.
pappito · http://pappito.com 2014.10.08. 05:40:46
W123qp 2014.11.06. 09:03:21
Ő ipari tanuló korában találkozott először vele, házalók vittek be mesteréhez, ahol gyakorlaton volt. A mester kinyitotta a bicskát és tesztelte. A bicskákkal belevágott az satupad lábába, ami egy vascső volt. Aminek nem ment ki az éle, azt vette meg.
Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2014.11.06. 11:56:25
W123qp 2014.11.06. 12:00:32
Most beszéltem a forgalmazóval, van náluk készleten. Hétvégén veszek is egyet kettőt.
xlsxls 2014.11.06. 20:22:12
Gábor Ser 2014.11.13. 19:55:16
IstONE_hun 2014.11.27. 12:42:00
Tökéletes forma és tökéletes minőség.
Én még 2600 Ft-ért vettem de a mostani 4-5000 Ft-os áron is megéri megvenni.
Lehet be kéne raktároznom belőle a jövőre a fiaimnak s magamnak?