Nyárspolgár BBQ

Utolsó kommentek:

Pötyögtetek 2020.06.01. 20:45:26

Végre megtaláltam tisztességesen leírva!
Egyébként... amint már valaki említette. A régi klasszikus parasztkonyhát kellene csak szemügyre venni. Nem kell hasraesni a jenki divatozásoktól, tudjuk, jól hogy mindig mindenben megalomán majmok.

Bejegyzés: Barbecue és Grill definíciók

baowah · http://baowah.blog.hu 2020.04.21. 13:13:50

Ó, ez most beütött, azonnal kell egy harcsafej. Vagy kettő.

Bejegyzés: Harcsapofa variációk

Sólyom Tomi 2020.01.03. 14:55:30

@Márkaséf: Hoppá-hoppá! Figyelmesebben kell Auchanba meg piacra járnom! Mea culpa!

Bejegyzés: Újévi malacsült lencsével

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2020.01.03. 09:34:59

@Sólyom Tomi: A fácánt a leveshez az Auchanban vettük, a vaddisznózsírt is. A mangalicaoldalast a Lehel piacon, tehát ilyen értelemben semmi extra nem történt.

Bejegyzés: Újévi malacsült lencsével

Sólyom Tomi 2020.01.03. 09:21:03

Remek, én is csinálok ilyet! Megyek is a spejzba a füstölt mangalicáért meg vaddisznózsírért, és alá is rottyantok a tegnapi fácánlevesnek!

Bejegyzés: Újévi malacsült lencsével

FeketeD 2019.12.14. 09:50:35

@Márkaséf: Hello,

Megy bele hagyma igen, hüvelyes paprikát pedig izlés szerint csak és max 1-2 paradicsom az edény méretőtl függően. Nekem a bab nem megy szét 4 óra főzés utána se, pedig áztatva van előző este,d persze ez a babtól is függ.

Bejegyzés: A sokác bab felfedezése

Horváth Balázs NYP 2019.12.13. 10:04:02

@CCnick: Ezt a következtetést szerintem így túlzás ebből levonni, mert az alapanyagok esetében a minőség is lényeges szempont, és persze vannak bizonyos tulajdonságok, amire szükség van ahhoz, hogy a végeredmény pizza legyen. A nápolyi pizza esetén a nullás, duplanullás liszteket írnak elő. Mindemellett ma már a kortárs pizzamesterek ettől elrugaszkodtak, és tartalmasabb lisztet választanak. Ugyanilyen terület az élesztő és a kovász is. Ma már mindkettő elfogadott. Azt pedig el lehet mondani, hogy a hosszan kelesztett kovász komplexebb ízeket eredményez. Végső soron nem egy út létezik. Sokféle megoldás jöhet szóba, amelyeket tudatosan alkalmazva, remek pizzákat lehet készíteni. Ezek alkalmazásához szakmai ismeret, kísérletezés és gyakorlat szükséges.

Bejegyzés: Nápolyi stílusú fatüzeléses pizza

CCnick 2019.12.13. 07:49:41

Ha jól értem akkor igatából tök mindegy, hogy és miből készül a pizzatészta.

Bejegyzés: Nápolyi stílusú fatüzeléses pizza

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2019.12.12. 13:18:44

@Zsuzsa Agardine: Köszönjük! Pazar téma, minél több publicitást érdemelne.

Bejegyzés: A sokác bab felfedezése

Zsuzsa Agardine 2019.12.08. 11:50:35

Baja-i születésű vagyok Ez egy Sokac Sváb és Magyar település Otthon ettem skac -babot Ámulok és bámulok hogy itt is felfedezték Nem fognak csalódni benne Finom étel, Gratulálok Jó étvágyat!

Bejegyzés: A sokác bab felfedezése

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2019.12.02. 23:41:18

@zömök: Köszönjük a jó tanácsokat. Egy kérdés: a hagyományos sokác babba is kerül finomra vágott vöröshagyma, felkockázott csöves paprika, kevés paradicsom, nemde? A 4 óra főzési idő alatt ennek is szét kell főnie, segítve az étel levének lágy krémesedését, emulzióját. A pörköltalap végül is nem több, mint egyfajta gyorsítás, de a végeredmény nagyon hasonlónak tűnik. Azért is kérdezem, mert a mi 2,5 órás főzési időnk alatt a bab már rendesen megrogyott, 4 óra alatt szétfőtt volna. A nevezéktant illetően meg persze, hogy nem gulyás, hanem sokác bab, de a hús+bab+paprika, valamint a "szabadtűzi gulyásos" állagú, színű lé miatt azért nem tűnik teljesen más utcának.

Bejegyzés: A sokác bab felfedezése

zömök 2019.12.02. 23:02:09

@Márkaséf: Örülök neki ha az eredeti változatot is kipróbáljátok,azután majd főzzétek úgy ahogy nektek jobban ízlik.
Csak arra akartam felhívni a figyelmeteket, hogy az eredeti recept szerint készült ételt, ne nevezzük gulyásnak. üdv.

Bejegyzés: A sokác bab felfedezése

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2019.12.02. 22:22:43

@zömök: Tévesnek nem nevezném, de kétségtelenül nem tradicionális az előkészített pörköltalap, ahogy ezt le is írtuk. Ettől eltekintve szinte minden ugyanaz, és egyébként működött. Feltétlenül ki fogjuk próbálni az általad vázolt autentikus verziót is.

Bejegyzés: A sokác bab felfedezése

zömök 2019.12.02. 22:11:34

Nagyon örültem a cikk megjelenésének, mert egy igazi különlegességről van szó benne, de a recept teljesen téves. A Sokac-ok sohasem készítettek pörkölt alapot, így az ételt nem is hívhatták gulyásnak. A helyes megnevezés Sokac, vagy cserepes bab (esetleg köcsögös).A recept természetesen nem kőbe írott, de néhány alapvető szabályt azért illik betartani.
Magam évente öt-tíz alkalommal is főzöm ezt az ételt,
mégpedig úgy hogy a hozzávalókat egyszerre teszem a főzőedénybe felöntöm vízzel, majd a tűz mellé rakom. Ha sűrű akkor amíg nem kezd el forogni a lé, ez kb. egy óra, időnként megkeverem nehogy odaégjen.Ha ha a főzőlé forogni kezd, teszem bele a fűszereket és a pirospaprikát, és készre főzöm. A főzési idő kb. négy óra, az elfőtt vizet többször pótolom. Javaslom a főzést pörköltalap nélkül kipróbálni.Jó étvágyat hozzá.

Bejegyzés: A sokác bab felfedezése

Celtic 2019.12.02. 21:42:34

Anno a Szigeten ettem, par evig volt. Valahonnnan a Balaton felvidekrol jottek az arcok, sajna Budapesten nem volt ettermuk es mar a weboldal sem el, de egesz het alatt el tudtam lenni ezzel a kajaval, annyira bejottt.

Bejegyzés: A sokác bab felfedezése

Pierr Kardán 2019.12.02. 15:46:37

Jaj de régen főztem k5sögben, pedig van egy tuti bevált receptem.

Babospacal 10 l-es köcsögben főzve.

hozzávalók:
3 evőkanál libazsír (esetleg sertészsír, de semmiképpen se étolaj, se vaj)
20-30 dkg kockázott húsos füstölt bacon
2 kg csíkozott marhapacal előfőzve
30-40 dkg csülökhús
1 kg nagyszemű szárazbab, amit előző este be kell áztatatni (és kétszer kicserélni az áztatóvizet)

3 szál sárgarépa felkarikázva
3 nagy fej vöröshagyma
2-2 nagy húsos zöld paprika, paradicsom
5-6 gerezd fokhagyma

2 evőkanál őrölt pirospaprika
1 evőkanál só
1 evőkanál majoranna
1 teáskanál őrölt bors
1 teáskanál kömény
2 db babérlevél
1 deci vörösbor
2 deci paradicsomlé.

Elkészítés:
A bacont szép pirosra kell pirítani egy külön serpenyőben a libazsírban. Rá kell rakni a felkockázott vöröshagymát és szépen le kell pirítani. Ha már szép sárga, akkor lehet rátenni a paprikát paradicsomot. Ha már kezd a paprika megpuhulni, akkor mehet rá a pirospaprika és a fokhagyma.

A csülökhúst, a pacalt, az áztatott szárazbabot, sárgarépát, bele kell rakni a köcsögbe, ráönteni a fentiek szerint készült pörköltalapot (felesleges rétegezni, úgyis összekeveredik főzés közben). A füszereket rá kell szórni majd ráönteni a bort és a paradicsomlevet. A bab és a pacal felett legalább egy bő tenyérnyi lé legyen, mert a bab még rengeteg levet felszív!

Ezután mehet a tetejével lefedett cserépedény a tűzbe, vagy mellé. Az edénnyel vigyázni kell, mert ha nagy lenne a hőkülönbség, akkor a legjobb cserépköcsög is el tud repedni :-( Ha nagyon egyoldalról éri a tűz, akkor elreped az edény, ha nagyon körülveszi a tűz, akkor meg nem lehet hozzáférni az edényhez. De arra is vigyázni kell, hogy ha a levet pótolni kell az edényben, akkor csak nagyon forró vizet szabad beleönteni, mert hideg víztől már reped is az edény.

A főzési idő nagyon babfüggő, az ételt kb. 2-2,5 órái kell főzni, de 1,5 óra eltelte után már folyamatosan figyelni kell a bab állagát (az előfőzött pacal már biztosan megfő ennyi idő alatt), arra kell vigyázni, hogy a bab még ne essen kétfelé, hanem maradjon egyben.

Az ételt természetesen meg lehet főzni bográcsban is szabadtűzön, vagy lábosban a tűzhelyen, de ebben a sorrendben csökken az elkészült étel élvezeti értéke (illetve persze ebben a sorrendben csökken a macera is az elkészítéssel).

Bejegyzés: A sokác bab felfedezése

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2019.12.02. 11:39:05

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember: Valóban, az arányokon lehet még finomítani. Illetve nyugalmi állapotban igen sok lét magába rántott még a bab.

Bejegyzés: A sokác bab felfedezése
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...