Nyárspolgár BBQ

Utolsó kommentek:

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2021.09.25. 08:02:57

@Goldan: Valóban, és ezt szó szerint le is írtuk: "...majd a népnyelven csak sparheltnek nevezett főzőalkalmatosság platnijára tegyük fel..."

Bejegyzés: Afgán piláf

Goldan 2021.09.25. 05:18:57

Még pit box tűzhely: ez egy sparhelt, ne flancoljunk mán

Bejegyzés: Afgán piláf

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2021.09.24. 20:14:39

@Translator +X+: A 2000-es évek elején volt divat az alumínium edényeknek nekimenni, azóta sem sikerült senkinek hitelt érdemlően bebizonyítani ezt a tézist. Olyannyira nem, hogy csúcséttermekben újabban kifejezetten trenddé vált az alumínium edények használata, kiváló hővezetésük, érzékeny reagálásuk miatt.
Kismillió linket beszúrhatnék én is, de felesleges. A lényeg: valódi tudományos bizonyítást sosem nyert, hogy az alumínium ténylegesen szerepet játszik az Alzheimer kialakulásában, sőt, ahogy az egyéb tényezők mára komoly bizonyítást nyertek, az alumínium negatív hatása gyakorlatilag kizárható.

Bejegyzés: Afgán piláf

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2021.08.30. 09:43:27

@Fue: Ez sajnos egyáltalán nem életszerű. 210C-on gyorsabban készül, mint 150C-on, akár szmóker, akár sütő.

Bejegyzés: Barbecue-alapkurzus

Fue · http://www.english-hungarian.com 2021.08.29. 14:03:26

Ha szabad egy amatőr kérdést:

A múltkor egyszerű saslikot füstöltem, és 150 fokon sokkal hamarabb kész lett, mint a sütőben kész lett volna 210 fokon.
Lehet, hogy a füst jobban közvetíti a hőt, mint a levegő? Persze az is lehet, hogy a régi Landmann hőmérője már nem az igazi...

Bejegyzés: Barbecue-alapkurzus

Fue · http://www.english-hungarian.com 2021.08.28. 10:46:50

Hát ez valami fantasztikusan néz ki...

Csak hát nem az átlag hétvégi grillező/BBQ-zó amatőrnek való.

Viszont egyre jobban meg kezdtek győzni, hogy érdemes lenne beszerezni néhány profibb eszközt, pl. ezt a Frontier-t, aztán elkezdeni tanulgatni...

Bejegyzés: Kacsacsászár füstön sütve

klebit 2021.07.19. 14:41:04

Ezt ki fogom próbálni. Nekem ez az ecet őrület mindig fura volt…. sokáig kerültem BBQ húsok ízesítésénél. Aztán kárpátaljai magyar szomszédomnál ettem a náluk oly népszerű pelmenyit, aminek ugye egyik fogyasztási módja a borsos, ecetes, tejföl. Nem volt sok bizodalmam felé, de meg kell, hogy mondjam…. nagyon kellemes csalódás ért. Azóta bátran használom… ajánlom mindenkinek, aki ódzkodik tőle.

Bejegyzés: Bevezetés az észak-karolinai egész sertéses barbecue-ba

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2021.07.17. 19:24:33

Az ecetrajongáshoz: egy régebbi videóban láttam Sam Jones mögötti asztalon egy fél literes üdítősüveg-forma flakont telegyömöszölve chilivel. Arra tippeltem, hogy miután feltöltötték chilivel a flakont, felöntötték ecettel - gondolom almaecettel arrafelé -, majd ezt mint afféle ízesítőt helyezték ki az asztalokra. Kipróbáltam egy karcsú nyakú csatos üvegben negyedelt zöld és piros jalapeño-val, habaneroval és almaecettel. A paprikák az ízüket képesek voltak átadni az ecetnek, de az ecet nem lett túl erős. Az üveg szűk nyaka miatt a paprikák sem potyogtak ki. Az alacsony PH miatt gyakorlatilag minden hőkezelés nélkül szobahőmérsékleten sem romlik meg. Jól működik sült babokkal, bablevessel, kukorica-, krumpi-, sajt-, sütőtökkrémlevessel, mac n cheese-zel, mint utólagos ízesítő. A húsokról lecsorog. Asztali díszként sem utolsó.

Bejegyzés: Bevezetés az észak-karolinai egész sertéses barbecue-ba

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2021.07.01. 04:38:11

@Kedélyes Paraszt: Iszonyat finom is. Én nekiállok öntöttvas sütőtálban is. Úgy is nagyon jó, bár referenciám nincs. Kivárom vele a szabadföldi paprikaszezont, ami hamarosan itt van. Hátránya, hogy piláf lévén frissen nagyságrendileg jobb, mint melegítve, így elég embert kell az eseményre szervezni. Ezt a változatot készítettem eddig: www.youtube.com/watch?v=deBUvrX94GU

Bejegyzés: Kulináris kalandozások Üzbegisztánban

Kedélyes Paraszt 2021.06.28. 12:17:31

Ez a plov amúgy iszonyat finom lehet. Kár, hogy csak nagy mennyiségben hozza igazán az ízeket. Hol lehet ilyet kóstolni itthon?

Bejegyzés: Kulináris kalandozások Üzbegisztánban

Kedélyes Paraszt 2021.06.28. 12:15:15

@Gyalogrépa: Én viszonylag sokszor főzök birkát. Nagy kedvenc. Ha nem lenne jellegzetes birka íze, akkor akár sertést is főzhetnék. Pont azért szeretjük. Békés megyéből származom, mifelénk ünnepnapokkor, vagy akár esküvőn is a birka volt a fő fogás. Kisújszállás környékéről szoktam rendelni, általában egy egészet teljesen feldarabolva. Van, amikor megfőzzük kompletten üstben, ez kb 15-25 kiló hús, vagy ha otthonra, akkor 4-5 kilós csomagokban megy a fagyasztóba. Ez azért jó, mert így minden alkatrész kerül minden zacskóba, komplett ízorgiát okozva :) Ha birkát főzök, abba csak hagyma, só, paprika kerül. illetve szárított cseresznyepaprika egészben.

Bejegyzés: Kulináris kalandozások Üzbegisztánban

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2021.06.28. 05:07:29

@Abrak A. Dabra: A kurdzsuk, amiről szó esik, a zsírfarkú juh farából készül. Ez egy birka, komoly puttonnyal a farán, ami olyasmi funkciót láthat el, mint a tevén a púp. Ebből olvasztják a sütéshez való faggyút. Nem gondolom, hogy ilyen népszerű lenne, ha botrányos az íze, bár nem volt vele dolgom. Ha birkát főzök, én is megtisztítom a faggyútól a húst, nem csak úgy hűbelebalázs összevagdalom. Az undorod érthető.

Bejegyzés: Kulináris kalandozások Üzbegisztánban

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2021.06.27. 22:59:17

@Abrak A. Dabra: Nos, a közép-ázsiai juh esetében sem az akolszag, sem a faggyús íz nem jelenik meg. A farháj fajtasajátosság, zsenge, illatos, jóízű, remegős háj, és drágább, mint a hús. Igazi csemege.
A fiatal birka húsa, ami arrafelé a legelőkelőbb alapanyag, világos, jó illatú, nyoma sincsen benne annak a rettenetes faggyúaromának, ami miatt honfitársaink tömkelege irtózik a birkafogyasztástól (nem is alaptalanul).
Merőben más alapanyagról beszélünk.

Bejegyzés: Kulináris kalandozások Üzbegisztánban

Abrak A. Dabra 2021.06.27. 19:12:41

@Gyalogrépa: A "bárányháj" már eleve fura elnevezés, a bárány zsírját faggyúnak hívják...
Háj az a zsiradék, ami pl a sertés hasüregében található és állaga erősen elkülönül az állat izomszöveteihez tartozó zsiradéktól.
A birkahúsfogyasztásomnak pont egy bárányfarhoz tartozó zsírdarab vetett véget hosszú időre. Sertéscombra számítottam a tányéromon lévő hússzeletet látva, belevágtam, a zsírossába is, majd ráharapva a falatra valami borzasztó erős birka/faggyú íz öntötte el a számat. Nem tudtam megenni és utána sokáig ha csak egy kicsit is kiéreztem a birkaízt egy ételből, már toltam is félre a tányért. A pirított faggyú azóta is tiltólistás nálam, birkapörkölt is csak ha fiatal állatból, profik által készült.

Bejegyzés: Kulináris kalandozások Üzbegisztánban

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2021.06.27. 09:55:58

@Dr.Kirpicsa: Kiolvasztott marhaszegyzsírral, és kacsazsírral is dolgozunk. Illetve néha bárányborda fedőzsírjával. Ezek mind dublőrök, de összességében már lehetséges olyan plovot főzni, ami hozza az autentikus ízeket.
Nehézség még az igazán jó római kömény beszerzése, az indiai nem igazán hasonlít az üzbegisztánira. Mi még mindig azt használjuk, amit két éve a szamarkandi piacon vettünk, az pazar.

Bejegyzés: Kulináris kalandozások Üzbegisztánban

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2021.06.27. 04:41:51

@Dr.Kirpicsa: Nem fartőháj, de a zirvak készítésére alkalmas lehet az "Atora" tisztított marhafaggyú (nem a bőr alatti, hanem a belső szervek körüli, talán a vesefaggyú a jó kifejezés rá.) Semleges ízű, kétszáz fokon van a füstpontja. Nem nagyon avasodik, kamrapolcon két év alatt sem jött össze neki, amíg elfogyott.

Bejegyzés: Kulináris kalandozások Üzbegisztánban

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2021.06.26. 22:41:43

@Dr.Kirpicsa: Citromrépa elérhető a nagybani piacon, szinte egész évben, holland, és néha magyar is. Sóskaborbolya kapható a BBQ Expedition-nél: www.bbq-expedition.hu/kozep-azsiai-fuszerek, alkalomadtán üzbég rizs is: www.bbq-expedition.hu/rizsek
Továbbá az Amphora Tandoors kemencék is elérhetőek: www.bbq-expedition.hu/amphora-tandoors
Azaz, gyakorlatilag minden van, kivéve a birkafarhájat (kurdzsuk), ez az egy jelenleg még megoldhatatlan.

Bejegyzés: Kulináris kalandozások Üzbegisztánban

Dr.Kirpicsa 2021.06.26. 22:13:31

80-as évek végén volt szerencsém ott járni, plovot enni Szamarkandban és Buharában piacon. Február volt, dinnyét árultak a piacon…. Mazsolából volt vagy 25 fajta. Fölséges volt minden. Itthon igyekszem autentikus plovot készíteni, borbolyát lehet a netről rendelni, csak nincs sárga sárgarépa, jó rizs, meg fartőháj. Mondjuk miért nem lehet onnan rizst behozni? Itthon pocsék a rizs minősége. A tandori kemence is csodás, oroszok árulják a neten, jó lenne itthon is kapni, bár építeni is lehetne, de tetszik az a mobil fajta. Üzbég konyha csodálatos!

Bejegyzés: Kulináris kalandozások Üzbegisztánban
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása