Nyárspolgár BBQ

Utolsó kommentek:

Dél-Balaton 2022.04.15. 23:09:05

Sziasztok,

elég kezdő vagyok. Nemrég kaptam egy BBQ-t. Holnap szeretnék benne oldalast készíteni, a fent leírtak alapján. Lehet hülye kérdés, de a füstölés/sütés alatt kell vizet raknom a húsok mellé? Vagy elegendő a száraz füst?

Köszönöm!

Bejegyzés: Oldalas esettanulmány

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2022.02.06. 09:10:05

Nem bírtam kihagyni: A borzot megenni - borzalmas!
:)
Azért megkóstolnám!

Bejegyzés: BBQ-szarvasoldalas

Mérnork 2021.12.23. 08:59:39

Há mi folyik itt Gyöngyösön? ;-)))

Bejegyzés: Egészdisznó-sütés Gyöngyösön

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2021.09.25. 08:02:57

@Goldan: Valóban, és ezt szó szerint le is írtuk: "...majd a népnyelven csak sparheltnek nevezett főzőalkalmatosság platnijára tegyük fel..."

Bejegyzés: Afgán piláf

Goldan 2021.09.25. 05:18:57

Még pit box tűzhely: ez egy sparhelt, ne flancoljunk mán

Bejegyzés: Afgán piláf

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2021.09.24. 20:14:39

@Translator +X+: A 2000-es évek elején volt divat az alumínium edényeknek nekimenni, azóta sem sikerült senkinek hitelt érdemlően bebizonyítani ezt a tézist. Olyannyira nem, hogy csúcséttermekben újabban kifejezetten trenddé vált az alumínium edények használata, kiváló hővezetésük, érzékeny reagálásuk miatt.
Kismillió linket beszúrhatnék én is, de felesleges. A lényeg: valódi tudományos bizonyítást sosem nyert, hogy az alumínium ténylegesen szerepet játszik az Alzheimer kialakulásában, sőt, ahogy az egyéb tényezők mára komoly bizonyítást nyertek, az alumínium negatív hatása gyakorlatilag kizárható.

Bejegyzés: Afgán piláf

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2021.08.30. 09:43:27

@Fue: Ez sajnos egyáltalán nem életszerű. 210C-on gyorsabban készül, mint 150C-on, akár szmóker, akár sütő.

Bejegyzés: Barbecue-alapkurzus

Fue · http://www.english-hungarian.com 2021.08.29. 14:03:26

Ha szabad egy amatőr kérdést:

A múltkor egyszerű saslikot füstöltem, és 150 fokon sokkal hamarabb kész lett, mint a sütőben kész lett volna 210 fokon.
Lehet, hogy a füst jobban közvetíti a hőt, mint a levegő? Persze az is lehet, hogy a régi Landmann hőmérője már nem az igazi...

Bejegyzés: Barbecue-alapkurzus

Fue · http://www.english-hungarian.com 2021.08.28. 10:46:50

Hát ez valami fantasztikusan néz ki...

Csak hát nem az átlag hétvégi grillező/BBQ-zó amatőrnek való.

Viszont egyre jobban meg kezdtek győzni, hogy érdemes lenne beszerezni néhány profibb eszközt, pl. ezt a Frontier-t, aztán elkezdeni tanulgatni...

Bejegyzés: Kacsacsászár füstön sütve

klebit 2021.07.19. 14:41:04

Ezt ki fogom próbálni. Nekem ez az ecet őrület mindig fura volt…. sokáig kerültem BBQ húsok ízesítésénél. Aztán kárpátaljai magyar szomszédomnál ettem a náluk oly népszerű pelmenyit, aminek ugye egyik fogyasztási módja a borsos, ecetes, tejföl. Nem volt sok bizodalmam felé, de meg kell, hogy mondjam…. nagyon kellemes csalódás ért. Azóta bátran használom… ajánlom mindenkinek, aki ódzkodik tőle.

Bejegyzés: Bevezetés az észak-karolinai egész sertéses barbecue-ba

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2021.07.17. 19:24:33

Az ecetrajongáshoz: egy régebbi videóban láttam Sam Jones mögötti asztalon egy fél literes üdítősüveg-forma flakont telegyömöszölve chilivel. Arra tippeltem, hogy miután feltöltötték chilivel a flakont, felöntötték ecettel - gondolom almaecettel arrafelé -, majd ezt mint afféle ízesítőt helyezték ki az asztalokra. Kipróbáltam egy karcsú nyakú csatos üvegben negyedelt zöld és piros jalapeño-val, habaneroval és almaecettel. A paprikák az ízüket képesek voltak átadni az ecetnek, de az ecet nem lett túl erős. Az üveg szűk nyaka miatt a paprikák sem potyogtak ki. Az alacsony PH miatt gyakorlatilag minden hőkezelés nélkül szobahőmérsékleten sem romlik meg. Jól működik sült babokkal, bablevessel, kukorica-, krumpi-, sajt-, sütőtökkrémlevessel, mac n cheese-zel, mint utólagos ízesítő. A húsokról lecsorog. Asztali díszként sem utolsó.

Bejegyzés: Bevezetés az észak-karolinai egész sertéses barbecue-ba

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2021.07.01. 04:38:11

@Kedélyes Paraszt: Iszonyat finom is. Én nekiállok öntöttvas sütőtálban is. Úgy is nagyon jó, bár referenciám nincs. Kivárom vele a szabadföldi paprikaszezont, ami hamarosan itt van. Hátránya, hogy piláf lévén frissen nagyságrendileg jobb, mint melegítve, így elég embert kell az eseményre szervezni. Ezt a változatot készítettem eddig: www.youtube.com/watch?v=deBUvrX94GU

Bejegyzés: Kulináris kalandozások Üzbegisztánban

Kedélyes Paraszt 2021.06.28. 12:17:31

Ez a plov amúgy iszonyat finom lehet. Kár, hogy csak nagy mennyiségben hozza igazán az ízeket. Hol lehet ilyet kóstolni itthon?

Bejegyzés: Kulináris kalandozások Üzbegisztánban

Kedélyes Paraszt 2021.06.28. 12:15:15

@Gyalogrépa: Én viszonylag sokszor főzök birkát. Nagy kedvenc. Ha nem lenne jellegzetes birka íze, akkor akár sertést is főzhetnék. Pont azért szeretjük. Békés megyéből származom, mifelénk ünnepnapokkor, vagy akár esküvőn is a birka volt a fő fogás. Kisújszállás környékéről szoktam rendelni, általában egy egészet teljesen feldarabolva. Van, amikor megfőzzük kompletten üstben, ez kb 15-25 kiló hús, vagy ha otthonra, akkor 4-5 kilós csomagokban megy a fagyasztóba. Ez azért jó, mert így minden alkatrész kerül minden zacskóba, komplett ízorgiát okozva :) Ha birkát főzök, abba csak hagyma, só, paprika kerül. illetve szárított cseresznyepaprika egészben.

Bejegyzés: Kulináris kalandozások Üzbegisztánban

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2021.06.28. 05:07:29

@Abrak A. Dabra: A kurdzsuk, amiről szó esik, a zsírfarkú juh farából készül. Ez egy birka, komoly puttonnyal a farán, ami olyasmi funkciót láthat el, mint a tevén a púp. Ebből olvasztják a sütéshez való faggyút. Nem gondolom, hogy ilyen népszerű lenne, ha botrányos az íze, bár nem volt vele dolgom. Ha birkát főzök, én is megtisztítom a faggyútól a húst, nem csak úgy hűbelebalázs összevagdalom. Az undorod érthető.

Bejegyzés: Kulináris kalandozások Üzbegisztánban

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2021.06.27. 22:59:17

@Abrak A. Dabra: Nos, a közép-ázsiai juh esetében sem az akolszag, sem a faggyús íz nem jelenik meg. A farháj fajtasajátosság, zsenge, illatos, jóízű, remegős háj, és drágább, mint a hús. Igazi csemege.
A fiatal birka húsa, ami arrafelé a legelőkelőbb alapanyag, világos, jó illatú, nyoma sincsen benne annak a rettenetes faggyúaromának, ami miatt honfitársaink tömkelege irtózik a birkafogyasztástól (nem is alaptalanul).
Merőben más alapanyagról beszélünk.

Bejegyzés: Kulináris kalandozások Üzbegisztánban
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása