Nyárspolgár BBQ

2020.június.01. Horváth Balázs NYP

Kaukázusi rizsgulyás (kharcsó)

A legendás grúz leves egyszerre tartalmas, sűrű, mély ízű, gyümölcsösen pikáns, és friss a zöldfűszerektől. Érdemes némi energiát és időt áldozni az elkészítésére, és beszerezni pár különleges alapanyagot, mert erőteljes és pozitív összhatásra számíthatunk.

_dsf6137.jpg

A gasztrotörténészek szerint Grúzia legtöbb étele még az időszámításunk előtti grúz államokban, Kolkhisz és Ibéria idején keletkeztek, a Krisztus előtti második században, és azóta nem is változtak túl sokat. A kharcsó (avagy más hangátirat szerint harcsó) például a Grúzia népét alkotó egyik ősnép, a diaoha étele volt, és ma már az egyik legjobban elterjedt grúz fogás lett, amit szerte a világban ismernek, így már-már a khacsapuri népszerűségével vetekszik.

Tovább ››

 

Címkék: receptek bárány marha Kaukázus Grúzia Y-sorozat kozon

2020.május.23. Horváth Balázs NYP

Rekeszizom-szték faparázson

A marha-rekeszizom hazai viszonylatban kevésbé használt húsrész. Tömör, zsírerekkel szépen átszőtt, és a rostjai sem túlságosan rágósak, így kíváncsiak voltunk, hogy a magyar wagyuállományból származó hús hogyan sül meg friss faparázs felett!

_dsf1626.jpg

skirt steak a marha első felén található rekeszizom hatodiktól a tizenkettedik bordáig terjedő része. Jellemzően egy hosszú, lapos húsdarab, amit nem annyira a porhanyóssága, mint inkább az íze miatt értékelnek nagyra. 

Tovább ››

 

Címkék: marha wagyu BBQ Pit Box faparázs Mobiltűzhely

2020.május.16. Horváth Balázs NYP

Kemencében sült libamellvagdalt

Ezt a sütést egy klasszikus, szívet melengető pesti zsidó étel ihlette, amely leginkább Rosenstein Tibor szakács és konyhafőnök által vált híressé (akinek örökérvényű mottója: "Minden kóser, ami jó!").

_dsf0382.jpg

Az eredete vélhetően a szegénységre, illetve a gazdaságosságra vezethető vissza, mint sok vagdalt esetében, amikor a drága húst „szaporítjuk” olcsóbb összetevőkkel, hogy többet lehessen kihozni belőle, illetve, hogy végül jusson belőle a család minden tagjának.

Tovább ››

 

Címkék: liba technikák zsidó ételek libamell rosenstein pizzakemence alfa forni

2020.január.25. Horváth Balázs NYP

Húsok patagóniai kereszten

Ismerkedés az asado-technikával

Az asado-technikával történő sütés különösen izgalmas terület, ahová korábban még nem merészkedtünk, viszont decemberben végre túlestünk az első ilyen stílusú malac- és szegysütésünkön.

gyongyos-19dec_144.jpg

Az apropót ezúttal a már hagyománnyá vált év végi gyöngyösi sütésünk adta, amikor is a Pit Boxokat készítő lakatosüzemben az egész csapat számára egy különleges ebédet készítünk immár ötödik éve, a Karácsony előtti utolsó munkanapon, az itt kifejlesztett és legyártott eszközök segítségével. 

Tovább ››

 

Címkék: malac eszközök technikák asado sokác brisket Gyöngyös BBQ Pit Box Mobiltűzhely

2020.január.01. Márkaséf

Újévi malacsült lencsével

Az egészben sült malac jól ismert kihívása a szabadtéri, faszenes/ fatüzeléses, kemencés ételkészítésnek. Nem véletlen, hogy specialistái is vannak, akik kifejezetten erre az irányzatra összpontosítanak.

ujevi-kismalac-10.jpg

Sikeresen megsütni egy malacot, egyenletesen pirult ropogós bőrrel, és a zsenge malachús szaftosságának megőrzésével, gondolkodást, felkészülést és gyakorlást kíván.

Tovább ››

 

Címkék: malac D-Oven

2019.december.12. Horváth Balázs NYP

Amerikai BBQ-szószok tesztje/ 1. rész

Ha valaki meg akar ismerkedni a barbecue ízeivel, nem árt, ha talál autentikus forrásokat és mintákat, és ebben a jó minőségű késztermékek is nyújthatnak segítséget. Így a kezdő barbecue-s felfedezheti egy-egy klasszikus, üveges szószban a neki tetsző harmóniát, és a későbbiekben saját szószfőzési stílusához alakíthatja azt – amerikai BBQ-szószokat teszteltünk.

_dsf9668.jpg

Sokáig Magyarországon szinte senki nem tudta, hogy a barbecue az mi is igazán. Eszik vagy isszák? Ebben a zavarban komoly tényező volt, hogy a műfajt sokáig leginkább a műfüstízű, kesernyés ketchup-dominanciájú szószok képviselték a honi gasztronómiában. Ez mai szemmel olyan, mintha a magyar konyhát külföldön a gulyáskrémmel vagy a pirosarannyal azonosítanánk. 

Tovább ››

 

Címkék: szószok fűszerek szószok

2019.december.01. Márkaséf

A sokác bab felfedezése

Ugyan korábban is tudtunk, hallottunk már a sokác babról (köcsögös bab, csupros bab, mohácsi bab), de most novemberben jött el az alkalom, hogy végre a gyakorlatban is kipróbáljuk. 

sokac_bab_07.jpg

Szűkebb pátriájában, Baranyában nagy szeretet övezi, a Kincses BaranyaBaranya Megyei Értéktár szereplője, viszont országos szinten kevésbé elterjedt ez a gasztronómiai és főzéstechnikai gyöngyszem.

Tovább ››

 

2019.november.29. Márkaséf

Szponzorált tartalmak

A Nyárspolgár BBQ blog 2014-ben hobbiként indult, ismeretterjesztő, közösségépítő szándékkal. Érdemes elolvasni a legelső posztunkat, amit ott leírtunk, még mindig szó szerint tartjuk.

bbq0021.jpgFotó: Körmendi Imre

Azóta sok minden történt, csapatunkból többen is évek óta főállásban dolgoznak a BBQ-iparágban, mindenekelőtt különféle sütők termékfejlesztésével, forgalmazásával foglalkozunk. BBQ-alapoktatásokat is tartunk, amelyeknek szerencsére nagyon jó a visszhangja, és komoly érdeklődés övezi.

Tovább ››

 

Címkék: BBQ Pit Box BBQ Expedition

2019.november.24. Horváth Balázs NYP

Nápolyi stílusú fatüzeléses pizza

A pizza nem egyszerűen tészta, szósz és sajt megsütve, hanem a pizzamesterek több mint 300 éves hagyománya, amelynek útján mi is elindulhatunk. Sokan nem értik, hogy mi is akkora dolog a jó pizzában: miért éri meg vele foglalkozni? Nincs talán még egy olyan étel a világon, amit ennyire ismerne mindenki, és hát valóban első ránézésre faékegyszerűségű: kelt tészta + szósz + sajt + sütő = pizza. Ha azonban a világ legjobb ételeit nézzük, mindig az egyszerűség hódít igazán.

1.jpg

Magyarországon is beindult a pizzaforradalom, amit az is jelez, hogy több hazai barbecue-hely a szmókerek mellett céleszközként, pizzakemencét is beállított a csatasorba, így a nápolyi pizza hőtartományát is el tudják érni. A kínálatukba pedig többen kiegészítőként a pizzát is betették a BBQ-fogások mellé.

Tovább ››

 

Címkék: pizza Alfa Forni

2019.november.15. Horváth Balázs NYP

Barbecue-világbajnokság 2019

Immár második alkalommal szurkolhatott magyar versenyzőknek a hazai barbecue-közösség október utolsó hétvégéjén, amikor az Egyesült Államokban a Tennessee állambeli Lynchburg-ben megrendezték a 31 Jack Daniel’s Meghívásos Barbecue Világbajnokságot.

img_5235.jpg

Az eredményekről és az élményekről a magyar BBQ Suncity Szeged csapatkapitányával, Nagy Ivánnal és a Románia színeiben indult, Székelyföldön élő, magyar nemzetiségű Lengyel Szabolccsal beszélgettünk, aki a Food'Venture csapatát vezette.

Tovább ››

 

Címkék: verseny Jack SunCity KCBS

2019.november.03. Horváth Balázs NYP

Közép-ázsiai piláfünnep

"Oshga marhamat!" – Plov Nap az Őrházban

A plov (piláf, avagy húsos rizs) a közép-ázsiai konyha kultikus étele egy összetett, sok technológiai és alapanyagbeli különlegességet felvonultató emblematikus fogás, amely Üzbegisztánban és a régió további országaiban is a nemzeti identitás elválaszthatatlan része. Ennek egyik leglényegesebb eleme, hogy ezt hagyományosan közösségben, közösségnek készítik: család, barátok, kollektívák összejönnek, és együtt ünnepelnek a plov körül.

kenyer.jpg

Nem mellesleg a plov nagy tömegben készítve finomabb is. Azt mondják, hogy itt a belépőszintet a 100 adag jelenti. Ezért október 12-én Tahitótfaluban, az Őrház Chill&BBQ-ban ezt jóval meghaladva, 180 adagos piláfot főztünk a Plov Napon. 

Tovább ››

 

2019.október.23. Horváth Balázs NYP

Az első magyar csapat a BBQ-világbajnokságon

A hétvégén tartják a Jack Daniel's World Championship Invitational Barbecue-t (október 26-27.), a BBQ-versenyek csúcstalálkozóját, amelyen idén két magyar csapatnak is szoríthatunk. A BBQ SunCity Szeged négyszeres Grand Championként és a tavalyi hazai KCBS-verseny legjobbjaként utazott ki az az Egyesült Államokbeli Lynchburg-be, míg az erdélyi Food'Venture Romániát képviseli egy ötfős vegyes csapattal. 

dsc05562.jpg

A Jacken mindemellett nem most vesz részt először magyar csapat, hiszen tavaly októberben a KGB - Katka Gergő Barbecue-nak szurkolhattunk, akik tisztességgel helyt is álltak első magyar csapatként! Bemutatjuk, hogyan is debütáltak ők a Jacken.

Tovább ››

 

Címkék: Jack KGB emberek helyszínek BBQ Pit Box KCBS World Championship BBQ SunCity

2019.október.17. Horváth Balázs NYP

Lógatva sült kacsacsászár

Hommage á Üzbegisztán – Nyárssal szalutáltunk az üzbég konyhának

A Nyárspolgár BBQ idén nyáron Üzbegisztánban járt szakmai körutazáson a hasonló gasztronómiai elkötelezettséget mutató Őrház Chill & BBQ és a Chefparade cooking school / főzőiskola tagjaival együtt, hogy felfedezzük a Közép-Ázsia franciáinak tartott nemzet kulináris világát. Az út során nyert élményekből tartottunk aztán egy szakmai kurzust október elején, ahol több irányból is bemutattuk az üzbég konyhát, és megpróbáltuk hazai viszonyok közé adaptálni a legjellegzetesebb ételeit, ízkombinációit. 

kacsacsaszar_00.jpg

Az üzbég konyha egyik igen erős pillére a nyárson sütés. Rengeteg inspirációt kaptunk e területen is, olyannyira, hogy egy helyi technikából kiindulva létrehoztunk egy saját nyárskreációt: a kacsacsászárt (duck 'belly').

Tovább ››

 

Címkék: kacsa üzbegisztán plov BBQ Pit Box D-Oven

2019.október.11. Horváth Balázs NYP

A második hazai KCBS BBQ-verseny krónikája

A tavalyi évben a hazai verseny-BBQ szféra komoly fejlődésen ment keresztül. Sok új csapat lépett be a versenyzés világába, több magyar versenybíró szerzett értékes nemzetközi rutint. A velencei KGB részt vett a Jack Daniel's BBQ-Világbajnokságon, a BBQ SunCity Szeged pedig megkezdte menetelését az európai ranglista élmezőnye felé. 

tallya-bbq2018_054_fb.jpg

A 2018-as versenyszezon csúcspontja magyar szemszögből az októberi 2.Tállya BBQ Verseny & Fesztivál volt. Így látták a versenyt a hazai csapatok legjobbjai, a legtöbbet látott magyar versenybíró és Richard Wagers (IQ BBQ, Hollandia), aki tavaly Európában a harmadik legjobb volt, idén pedig vezeti a kontinens ranglistáját.

Tovább ››

 

Címkék: verseny bbq kcbs bbq-verseny

2019.szeptember.30. Horváth Balázs NYP

Tiszteletet a rizses húsnak!

Magyarországon teljes zavar van a fejekben, a rizibizitől kezdve a ludaskásáig ma már egyre több ételt rizottónak neveznek, pedig létezik a rizses ételeknek egy másik nagy családja is, a piláf, amely körül például Üzbegisztánban valóságos kultusz alakult ki. Igaz, én sem gondoltam volna, hogy a plov ennyire összetett és kiegyensúlyozott lehet, mint amit Solymáron egy plovspecialistától kóstolhattam.

plov1.jpg

Horváth Balázs állandó szerzőnk (újságíró, KCBS-Versenybíró) cikke. A fotók nagy többségét Hartyányi Norbert és Adorjányi Máriusz készítette.

Tovább ››

 

Címkék: kacsa birka üzbegisztán rizs juh technikák üzbég plov kozon

2018.október.09. Horváth Balázs NYP

Az első hazai KCBS BBQ-verseny krónikája

2017-ben került megrendezésre először a Tállya BBQ verseny a KCBS (Kansas City Barbeque Society) égisze alatt. A versenyen 40 csapat vett részt 11 országból, fantasztikus atmoszférában. Az I. Tállya BBQ osztatlan sikert aratott az európai barbecue-s berkekben, így büszkén mondhatjuk, hogy Magyarország és Tállya az európai barbecue-zás fontos, meghatározó részévé vált.

tallya_02.jpg

Az első hazai versenyen összegyűlt szinte a teljes magyar BBQ-közösség, itt jártak Európa sztárcsapatai és megvillantak a legjobb hazai versenyzők is – így nőtt ki Magyarországon a BBQ műfajának harmadik ága, a versenybarbecue. Néhány nappal a II. Tállya BBQ KCBS-Verseny & Fesztivál előtt következzen egy kis visszatekintés a 2017-es októberi eseményekre.

Horváth Balázs vendégszerzőnk (újságíró, KCBS-Versenybíró) cikke. A fotók nagy többségét Hartyányi Norbert készítette.

Tovább ››

 

Címkék: verseny Tállya emberek helyszínek KCBS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása