Nyárspolgár BBQ

2019.december.12. Horváth Balázs NYP

Amerikai BBQ-szószok tesztje/ 1. rész

Ha valaki meg akar ismerkedni a barbecue ízeivel, nem árt, ha talál autentikus forrásokat és mintákat, és ebben a jó minőségű késztermékek is nyújthatnak segítséget. Így a kezdő barbecue-s felfedezheti egy-egy klasszikus, üveges szószban a neki tetsző harmóniát, és a későbbiekben saját szószfőzési stílusához alakíthatja azt – amerikai BBQ-szószokat teszteltünk.

_dsf9668.jpg

Sokáig Magyarországon szinte senki nem tudta, hogy a barbecue az mi is igazán. Eszik vagy isszák? Ebben a zavarban komoly tényező volt, hogy a műfajt sokáig leginkább a műfüstízű, kesernyés ketchup-dominanciájú szószok képviselték a honi gasztronómiában. Ez mai szemmel olyan, mintha a magyar konyhát külföldön a gulyáskrémmel vagy a pirosarannyal azonosítanánk. 

img_3044.jpg

A barbecue esetében azonban nem szabad szem elől téveszteni, hogy a technika fő küldetése a húsok és zsírok egyesítése, sajátos ízeinek kiemelése a lassú tűzön történő füstön sütés által, ahogyan ezt korábban is leírtuk. Mindemellett ezen belül a szószok rendszerének is megvan a saját szerepe, ahogyan a francia, a baszk vagy akár a japán konyhán belül is.

528x200_badge_10.jpg

Sokak szerint az igazán jó barbecue-hoz szükségtelen bármilyen szószt használni (lásd. a legendás klasszikus texasi szlogent: "No sauce needed"). Mindezt tiszteletben tartva, mi azon a véleményen vagyunk, hogy egy-egy barbecue-fogást kiválóan tud egyensúlyozni a megfelelően megválasztott mártás. A technika során ez pedig különböző formákban jelenhet meg:

  • Marinád/ Marinade: Bizonyos barbecue szószok elsődleges funkciója a marinád, a húsok nedves pácolása. Befejező mártás is készülhet belőlük, a nedves pác felforralása, besűrítése, és további ízesítése útján.
  • Nedvesítés/ Mopping: a húsok sütése közben rendszeresen elvégzett nedvesítő kenéshez szolgáló, hígabb, kevésbé összetett szószok.
  • Glazúr/ Glazing: a húsok sütésének befejező szakaszában történő kenéshez, fényezéshez használt, gazdagabb szószok.
  • Mártogató/ Dip: a hús mellé kínált mártogató jellegű, tartalmas szószok.

A szószok használata során pedig alapvetően úgy gondoljuk, hogy mindenkinek magának kell kialakítania a saját stílusának megfelelő mártást, amely az ételeit meghatározza. Ehhez mi is írtunk olyan recepteket, amelyből kiderül, hogy mit is gondolunk a szószokról.

Itt olvashattok bővebben a BBQ-szószok rendszeréről >>  

Itt találjátok a Deluxe BBQ-szószunkról szóló posztunkat >>

Itt pedig a Big Bob Gibson-féle híres fehér "merítő szószt" ismerhetitek meg >>

_kim3905b_1.jpgFotó: Körmendi Imre

Szószokat a versenybarbecue során is több versenycsapat készít késztermékekből. Ha megnézünk pár versenyre felkészítő videót, gyakran látni, hogy sokan a boltokban kapható prémium szószok kombinációjából állítják össze a saját nyerő verziójukat. Ezzel együtt, egy saját főzésű szósz természetesen magasabb értéket képvisel, de a jó minőségű bolti szószok inspirálóak, versenyen pedig kifejezetten sikeresek tudnak lenni.

_kim3917b.jpgFotó: Körmendi Imre

Az élelmiszeradalékok sem feltétlenül az ördögtől valók, és a füstaroma is lehet finom, ha megfelelő fajtát, és minőséget választ a gyártó. Mindezekre kóstolás útján is rájöhetünk, a minőséget leginkább ugyanis a tiszta ízek jelzik. Legutóbb az amerikai Stonewall Kitchen szószait próbálunk ki, amelyeknél például nem találtuk jelét a műíznek, így ezeket jó szívvel tudjuk ajánlani. Az American Heritage által forgalmazott mártásokat leteszteltük, hogy kitaláljuk, a különböző ízesítésű mártásoknál milyen hatások érnek a szánkban, ha önmagukban, illetve BBQ-fogásokkal kóstoljuk. Ezért BP BARbq kéttálnyi ételéhez próbáltuk össze a mártásokat.

img_3059.jpg

A tálon érkezett:

  • Pulled pork szendvics
  • BBQ Reuben szendvics
  • BBQ sertésoldalas
  • BBQ marhaszegy
  • BBQ csirkeszárny
  • BBQ kolbász
  • Coleslow, mac & cheese, céklás-kukoricás saláta

img_3066.jpg

Előjáróban annyit mondanánk, hogy a szendvicsek igazából úgy finomak, ahogyan vannak, azokat a szószok inkább csak elviszik más irányba, így pár próbálkozás után felhagytunk a mártásokkal való összekóstolással, és egyszerűen beburkoltuk őket. A kolbászok ugyancsak előre hangszerelt elemek voltak, így a mi ízlelésünk szerint a paradicsomalapú szószok ugyancsak ettől eltérő irányba vitték, így ezek összekóstolásával is felhagytunk. A végén azért kiderül, hogy a kolbászokhoz is lehet szuper megoldást találni. A köretelemek pedig a maguk natúrabb ízesítésével kiválóak voltak arra, hogy két kóstolást elválasszanak.

img_3077-_1.jpg

Alapvetően tehát marhaszegyhez, sertésoldalashoz és csirkeszárnyhoz kóstoltuk a BBQ-szószokat. A szegyben jól felfedezhetőek voltak az umami ízjegyei, a fűszerezését pedig a külső felületén lévő roppantott bors határozta meg. Az oldalasban jól észrevehetőek voltak a zsírerek, amelyekből érkezett is a jellegzetes kissé édeskés sertésíz, és visszafogott volt a fűszerezés. A csirkeszárny pedig ugyancsak enyhén édeskés volt, vélhetően klasszikus édes-savanyú marinádtól vagy/és glazúrtól, amelyben sült, így a cukor hatására karemellizált pöttyök sültek rá.

img_3045.jpg

A tesztelt szószokról összességében kijelenthetjük, hogy kevés olyan akadt, amelyik minden hússal egyformán jól működött volna. Vélhetően közrejátszik a marha umamifaktora, amely a japán szakértők szerint édes és zsíros közegben kevésbé érvényesül, a sertésnél a zsírokból is fakadó sertésíz nem kapcsolódik akárhová.

_dsf9660.jpg

Maple Chipotle Grille Sauce – Szofisztikált választás finomhangoláshoz

A kóstolt szószok között ezt találtuk a legkifinomultabbnak, amely a tex-mex konyha egyik alapelemét a füstön szárított jalapeñót, azaz a chipotlét állítja a középpontba. A szószban ez a különlegesen gazdag, füstösség keveredik a könnyed juharszirup mogyorósságával, a természetes barnacukor édességével, és gyümölcsös savakkal. A csípősség ez esetben igen halvány, éppen csak a végén érezni, mint egy kis pikáns pöckölést. A fűszerezésében mintha halványan a kínai ötfűszer kombinációja is visszaköszönne.

_dsf0772.jpg

Mártogatós szósznak pont megfelelő az állaga, jól önthető, és vastagon megtapad a húson. Apró roppanós fűszer- vagy zöldségszemcsék is megjelennek benne. Glazúrszósz esetén érdemes lehet hígítani rajta.

img_3027.jpg

Kicsit mintha a jó bark ízei is megjelennének már benne, ezért a fogásokkal kóstolva ez jó összekötő kapocsnak bizonyult, így a hús nehézkessége mellé friss gyümölcsös savasságot ad, könnyít azon. A marhaszegyhez kevés szószt találtunk, amely nem nyomja el annak ízét – ez közéjük tartozott. Az oldalas édeskés sertésízéhez és a zsírjaihoz is jól harmonizált. A szárny estében gyakorlatilag a ragacsos savanyú-édes glazúrszósz kiegyensúlyozott meghosszabbítása volt.

img_3082.jpg

Smoky Maple Barbecue Sauce – Az ízek széles skálája összhangba rendezve

A kóstolt szószok között ez volt a leginkább ízgazdag. A paradicsom mellett megjelenik benne a füstös hickory, az édes hagyma, a pikáns fokhagyma, az illatos juharszirup, az umamis szójaszósz, a kesernyés melasz, a fanyar mustár és a savas ecet is. Az különösen érdekes, hogy a melasz mintha csokoládés mélységet adna az egésznek. A cayenne csak egy kis bizsergést jelent eleinte a nyelv szélein, később a torokban.

_dsf0768.jpg

Ez is könnyedén kiönthető az üvegből, és vastagon megtapad a kanál hátoldalán, így a húsról sem csöppen le könnyedén, ha befejező műveletként, fényes bevonatot akarunk adni a húsnak.

img_3024.jpg

Mint a legtöbb amerikai mártogatós szósz ez is paradicsomalapú, és az édes íz is hangsúlyosan megjelenik benne. Ezt érdemes műfaji sajátosságként felfogni. Ez azonban kihat arra is, hogy a húsok közül melyikhez lehet jól hangszerelni, így a visszafogottan ízesített marhaszegy esetében talán ennél a szósznál túl sok az édes ízből, de oldalasnál és a csirkénél pont hozzátesz az élményhez.

img_3046.jpg

Baby Back Rib Sauce – Univerzális szósz, de az oldalas a legjobb barátja

A nevében is jelzett rövid bordákhoz ugyan a karajt előnyben részesítő hazai hentesek miatt igen nehéz beszerezni, de ettől függetlenül ezt a szósz a sertésoldalashoz találták ki a barbecue-versenyzőket megcélozva.

_dsf0765.jpg

Illatában ebből érkezik a legerősebben a természetes füstaroma, és ez a legsötétebb. Különösen jók benne a szemcsék, mintha egészen apró bogyók roppannának a fogunk alatt, és ilyenkor egészen gyümölcsös íz szabadul fel a nyelvünkön. Emellett vélhetően a melaszból és a hickoryból érezni egy kevés kesernyésséget, amely belesimul a többi íz közé.

img_3049.jpg

A kóstolt szószok között ez a legsötétebb, és a legsűrűbb is, így glazúrnál itt különösen ajánlott lehet hígítani.  A színe alapján pedig biztosan szép tónust ad a húsnak.

img_3092.jpg

Ízében a füst mellett leginkább a gyümölcssav jelenik meg amelyért vélhetően a marakuja felel, de kevésbé édes, így a borsos-sós fűszerezésű szegynek könnyed hátteret ad, és nem telepedik rá. Az oldalassal igazán harmonikus a gyümölcssav és a füst, de a sertésoldalas saját füstíze is érvényre tud jutni. A csirkeszárnynál pedig az odapirult karamellizált részekhez kapcsolódik jól a már említett kesernyés mellékvonal. Ez talán a leginkább univerzális szósz mind közül.

Mesquite Steak Sauce – A mesquite fa különleges aromájá találkozik a chilli tüzességével

A mesquite fa füstje ez egyik legegyedibb íz, amely leginkább a délnyugati államokra jellemző. Ebben a sztékszószban is ez a különlegesség érhető tetten. Ezen túl a kóstolt mártogatós szószok között ez volt a legcsípősebb. Érdekes módon a chili csípőssége és édessége mellett a kesernyéssége kevésbé tetten érhető, így végül az egyensúly a csípős, az édes és a füstös között alakul ki. Emellett megjelenik egy olyan illata is, amit a tanyákon, farmokon lehet érezni. Ezen nem a tehénlepényt kell érteni, hanem olyan aromát, amely a szénából, a szalmából, és az állatok bőréből árad, és ha moderáltan jelenik meg, akkor fantasztikus tud lenni.

_dsf0771.jpg

Ezt alapvetően sztékekhez ajánlják. Állagra ebben van a legtöbb apró roppanós, darabos összetevő, így BBQ-fogásokhoz inkább mártogatni ajánljuk szószként, esetleg csirkeszárnyak marinádjaként is jó lehet, de vigyázunk a kis kiálló darabkák meg ne égjenek.

img_3025.jpg

Alapvetően azt gondoltuk volna, hogy az édes íz a marhaszegynek nem áll majd jól, de úgy, hogy ezt a csípős és a mesquite füstíz kiegyensúlyozta, már egészen más volt a helyzet, és ezek mind hozzáadtak a marhaíz élményéhez. Az oldalas esetében viszont az édes és a csípősön kívül nem éreztük a sertéshús ízét. Lehetséges, hogy a marhahúsban lévő umamiíz okozza a különbséget, mert arról lehet tudni, hogy az édessel jól működik együtt. A csirkeszárnynak viszont olyan erős íze volt, hogy a szósz csípős lángfalán is át tudott törni.

img_3047.jpg

Sesame Teriyaki Sauce – Ázsia szezámos, szójás egzotikuma

A terijaki a tare és a jaki szavak összetételéből áll. Ebben az esetben azt a technikát jelenti, amely során a húst belemártják a – szójaszószt, mirint és a cukrot tartalmazó – mártásba, és azt faszén felett rápirítják. Ezt aztán többször ismétlik, míg szép csillogó nem lesz a felület, akárcsak nyugati megfelelőjénél a glasszírozásnál, glazúrozásnál. Ma már a japán verziónak is van serpenyős és rostlapos változata is, és sokan itt is inkább a szószt ismerik mint az ételt. A hagyományos tareszósz egyébként egyes jakitorimestereknél – némiképp a mesterleveshez hasonlóan – gyakorlatilag örök körforgásban van. Mindig az előző napi mártást egészítik ki az új adaggal, így az évek, évtizedek vagy akár annál is hosszabban készülő nyársak íze mind belekerül a szószba.

_dsf0775.jpg

A japán konyhából ez a népszerű alapanyag is némiképp uniformizálódva jött át nyugatra, ami leginkább azt jelenti, hogy a szójaszószhoz egyszerűen cukorszirupot kevernek, hogy létrejöjjön a karamellizálódás sütéskor. A kóstolt szósz azonban ennél sokkal komplexebb ízű. A gabona hozzáadása nélküli tamari szójaszósz erősebb szójás ízt eredményez, amelyhez a markáns pirított szezám földes és diós elemei kapcsolódnak. Ezek mögött pedig ott van a citrusos gyümölcsök savassága és érezni a virágméz illó aromáit is.

A szószban a szezámolaj lényeges elem, de ha az üveget hosszabb ideig nem forgatjuk, akkor különválik a vizalapú részektől, így használat előtt érdemes felrázni. A kóstolt szószok között ez volt a legsimább állagú mártás, csak a citrus gyümölcsrostok fedezhető fel szilárd elemként.

Ennél a szósznál az umami és a só a leghangsúlyosabb, amit a többi fent említett íz ellenpontoz. Ennek megfelelően az ugyancsak umamigazdag marhaszegynek különösen jól áll, bár tagadhatatlanul teljesen eltér hagyományos barbecue vonalától, és már az ázsiai fúziós felségterületen találjuk magunkat. A csirke, így a csirkeszárny hagyományosan jól működik a terijakival, itt leginkább a szezámra kaphatjuk fel a fejünket, hogy mennyire jól passzol. Ezúttal ismét az oldalas lóg ki a sorból, mert már valahogy ebben a felállásban az túl sósnak, és túl savasnak érződik.

Smoky Peach Whiskey Sauce – Az amerikai versenybarbecue gyümölcsös ízprofilja

Ez a szósz a klasszikus eleme annak az amerikai barbecue-iskolának, amely nekünk egészen furcsának tűnik. Kicsit olyan, mint azok a BBQ-sertésoldalasok, amelyeken a glazúr erőteljesen dominál: sokaknak a kedvence, de sokan el is utasítják, mert távol áll a barbecue eredendően puritán mivoltától. Amennyiben az amerikai versenybarbecue ízprofilját keressük, akkor ebben nagyon is tetten érhető! Az szósz ugyanis leginkább olyan, mint egy barackcsatni, amelyben a hangsúlyos gyümölcsös édes ízt lekísér egy kevés füstösség, halvány csípősség, enyhe gyümölcssav, és kevés viszkis íz.

_dsf0767.jpg

Állagában egy sűrű mártás, amely vastagon bevonja a húst. A gyártók egyébként pulled porkhoz ajánlják, és egy boston butt szétmarcangolt szálaihoz azt ajánlják, hogy keverjünk el egy egész üveg szószt. Érdemes tehát lehet kipróbálni, hogy milyen is valójában az amerikai ízlés. Emellett lazítva oldalas glazúrszószaként is működik.

img_3014.jpg

Ha húsokhoz kóstoljuk érdemes lehet valóban úgy felfogni, mint egy csatnit, de igazából mind a szegyhez, mind az oldalashoz nekünk túl édes volt, talán még a csirkeszárny volt olyan, amelynél működött.

img_3103.jpg

Bourbon Molasses Barbecue Sauce – A melasz mélysége találkozik a viszkis hordó aromáival

Az amerikai bourbon-hordós, karamelles aromái és a melasz mély ízei adják a kansasi stílusú mártás alapját, amelyhez dijoni mustár és a Worcester-szósz fanyarsága, valamint a tamarind termésének savai adódnak.

_dsf9660b.jpg

Az állaga alapján befejező műveletekhez glazúrnak és mártogatósnak ajánljuk. Klasszikus esetben a sertésoldalas fényezésére használják, amit több rétegben visznek fel, így a végén egészen ragacsos felületet lehet kapni, amely például a bordát annyira ellenállhatatlanná és ragaszkodóvá teszi.

A hagyományos felhasználásához híven az oldalasnak a legjobb barátja, de a marhaszegy esetében a mélyebb, melaszos vonal is talál kapcsolódási pontot. A csirke esetében pedig az odapörkölődött karamelles pirult részekhez illenek a szószban megjelenő karamelles kesernyés elemek.

Country Ketchup – Darabos, salsás ketchup egy leheletnyi szegfűszegillattal

Ha ezt kóstoljuk, akkor felejtsünk el mindent, amit a kommersz ketchupról eddig gondoltunk. Ez inkább az, amilyen a kethup lehet, ha jó sok ízletes alapanyagot teszünk bele. Persze, ezt a rusztikus stílusú mártást hívhatjuk akár salsának is, hiszen jócskán találunk benne roppanós paprikadarabokat, de hagymát és fokhagymát is. Bár az édes ízt ebből sem spórolták ki, az ellenoldalra a sósságot és a csípősséget is odatették, így nem lóg kis semmi. Simán ennénk tortillacsipsszel is. Az pedig különösen érdekes, hogy illatában a szegfűszeg otthonos aromái csapnak meg.

_dsf0777.jpg

Több amerikai büfében hajlamosak csúnyán nézni valakire, ha ketchupot kér a húshoz vagy hamburgerhez, de ez a finnyásabb helyek is gond nélkül felszolgálhatnák mártogatós BBQ-szósznak is. A nagy darabok miatt viszont glazúrnak nem ajánlanánk.

img_3031.jpg

Ha belegondolunk, hogy ebben a darabos mártásban milyen alapanyagok vannak, akkor gyakorlatilag egy kicsit édesebb, hideg lecsót kapunk, amelyben azért a finomra darabolt összetevők vélhetően nem kaptak annyi hőkezelést, így gyümölcsösebbek maradtak. Ennek megfelelően jól is kapcsolódik a húsokhoz. A marhaszegynél például több esetben jobban működött mint több BBQ-szósz. Az oldalas zsíros falatjain is sokat könnyített a gyümölcsös íz, és a szegfűszeges aroma is jól állt neki. A csirkeszárnyhoz nem adott sokat, de nem is ütötte.

Horseshoe Original Barbecue Sauce – Autentikus BBQ-szósz lórúgásszerűen erős ízprofillal

Ez a mártás, amiről úgy gondoljuk, hogy ilyen a tradicionális ízű barbecue-szósz, amelyből minden lényeges elemből annyi van, hogy egyensúlyban legyen, de erősen oda is üssön. A pofon egy részéért a füstös chipotle és a cayenne felel, amely az üvegen jelzett ötfokozatú skálán ugyan csak két lángoló paprikát jelez, de azért dominálja a mártást. Emellett a sült fokhagyma és a hagyma vasökle is odaüt ahova köll. Illatában a hagyma-fokhagyma, chiptle mellett az oregánót éreztük még ki, így tulajdonképpen egy jó csípős pizzaszószként is megállná a helyét.

_dsf0763.jpg

A hozzávalók egészen apróra lettek összedolgozva, így remekül lehet glazúrként használni, amelyhez van benne elég cukor is, hogy szépen karamellizálódjon. Mártogatni ugyancsak remekül lehet szépen megtapad a húson, de nem túl vastagon, így a csípősség sem olyan durva, mint amikor kiskanálból kóstoljuk a szószt.

img_3022.jpg

A visszafogott édesség az, ami miatt ez különösen bejött a legtöbb húshoz. Talán ez volt, amely a maga savanyú-csípős hangsúlyával a legjobban hagyta érvényre jutni a szegy tiszta marhahúsos jellegét. Az oldalasnál is az derült ki, hogy a hozzáadott szósz nem csak hozzáad valamit, hanem együtt egy magasabb fokozatba kerültek. A csirkénél ez ecetesség talán egy kicsit inkább gyengített a pirult karamellességen, amely így szósszal nem az előnyére változott.

Roasted Garlic Aioli – Visszafogott fokhagymás majonéz lágy textúrával és ízekkel

A sült fokhagymás aioli, a dél-francia konyha hagyományos fokhagymás emulziós mártása. Provanszál nyelven az ai = fokhagyma; oli = olaj szavakból tevődik össze. Az emulziós mártásokról érdemes tudni, hogy ennek lényege, hogy vizes és olajos összetevők keverednek bennük. Míg a majonézeknél a tojássárgája, amely segít stabilizálni és összehozni az amúgy nem keveredő elemeket, addig az aiolinál ez maga a fokhagymapép, amit hagyományosan mozsárban dolgoznak össze. Elterjedt azonban már az a forma is, amikor mindehhez a majonézhez hasonlóan tojást is adnak, mint az esetünkben. A fokhagyma egyébként natúr formájában túlságosan harsány, ezért ki szokták venni a közepén található hajtást, és párszor felforralni tejben, hogy ne könyököljenek ki a kénes összetevők. Erre a célra azonban az is jól megfelel, ha megsütjük a fokhagymát, és utána készül belőle püré, mint itt. A végeredmény pedig igen lágy állag és íz, ahol a fokhagyma csak felhangként érezhető.

_dsf0781.jpg

A barbecue-fogások között ez a mártás első látásra kakukktojásnak tűnik, hiszen a húsokhoz nem igazán való, inkább kenyérre, lepényre feltétként vagy zöldségekhez mártogatósként az igazi.

img_3038.jpg

Most azonban valódi meglepetést okozott, hiszen az jutott eszünkbe, hogy bár a szegyhez, az oldalashoz és a csirkeszárnyhoz sem klappol, de mi lenne, ha a kolbászhoz próbálnánk ki. A végeredmény pedig siker. Ehhez persze kellett a Bp BarBq debrecenihez hasonló kolbásza is, amely fűszerezésében kellően visszafogott, és inkább a hús természetes íze dominál benne. Ennek megfelelően az enyhe, sült fokhagymás aioli mindehhez plusz lágyságot és eleganciát adott. Érdemes szerintünk tehát kolbászokhoz is használni!

Habanero Mango Aioli - Elsőre lágy, gyümölcsös majonéz, majd jön a habanero lángja

Ha a sült fokhagymás aiolira azt írtuk, hogy lágy és visszafogott, akkor ez a verzió messze nem az. Igaz, másképp mint gondolnánk. Nem a fokhagyma az, ami torkon ragad, hanem leginkább a habanero ereje és a mangó savai. Ezek azonban elsőre az olajos emulzió és a tojás fedőhatása miatt csak gyengén jelennek meg, majd lüktetve erősödnek, és ütnek.

_dsf0779.jpg

Sült krumplihoz, zöldségekhez és tortillacsipszhez nagyon jól megy, de ismét bebizonyosodott, hogy kolbászhoz is fekszik, igaz másként, mint az enyhe változat. A markánsan mangós és csípős aiolit így jól el tudnánk képzelni egy erősebb ízű kolbászhoz is, akár pirított hot-dog zsemlében sült hagymával is.

img_3036.jpg

A BP BarBq szendvicseinek egy-egy falatkáit pár szósszal, próbajelleggel kipróbáltuk, és az esetek nagy többségében nem tettek hozzá a szószok sem a Reuben szendvicsnél, sem a pulled porkos bucinál, ugyanis ezeken érződik, hogy eleve jól kitalálták őket. Talán egyedül az aioli mártások voltak azok, amelyeknél el lehetne gondolkodni azon, hogy bizonyos elemek elhagyásával, és az aioli megfelelő adagolásával ugyancsak finom és harmonikus lehetne a végeredmény.

img_3085.jpg

Összességében a tesztelt szószokról elmondható, hogy letisztult, kifinomult, elegáns termékek. Hűen reprezentálják az amerikai Dél barbecue-hagyományait, ízeit. A szószok többsége glazúrnak és mártogatósnak egyaránt használható. BBQ-sütésekhez jó választás!

Összegzés:

  • Maple Chipotle Grille Sauce – Szofisztikált választás finomhangoláshoz
  • Smoky Maple Barbecue Sauce – Az ízek széles skálája összhangba rendezve
  • Baby Back Rib Sauce – Univerzális szósz, de az oldalas a legjobb barátja
  • Mesquite Steak Sauce A mesquite fa különleges aromájá találkozik a chilli tüzességével
  • Sesame Teriyaki Sauce – Ázsia szezámos, szójás egzotikuma
  • Smoky Peach Whiskey Sauce – Az amerikai versenybarbecue gyümölcsös ízprofilja
  • Bourbon Molasses Barbecue Sauce – A melasz mélysége találkozik a viszkis hordó aromáival
  • Country Ketchup – Darabos, salsás ketchup egy leheletnyi szegfűszegillattal
  • Horseshoe Original Barbecue Sauce – Autentikus BBQ-szósz lórúgásszerű erős ízprofillal
  • Roasted Garlic Aioli – Visszafogott fokhagymás majonéz lágy textúrával és ízekkel
  • Habanero Mango Aioli - Elsőre lágy gyümölcsöss majonéz, majd jön a habanero lángja

 

Címkék: szószok fűszerek szószok

A bejegyzés trackback címe:

https://nyarspolgar.hu/api/trackback/id/tr8615328806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása