Nyárspolgár BBQ

2018.október.09. Horváth Balázs NYP

Az első hazai KCBS BBQ-verseny krónikája

2017-ben került megrendezésre először a Tállya BBQ verseny a KCBS (Kansas City Barbeque Society) égisze alatt. A versenyen 40 csapat vett részt 11 országból, fantasztikus atmoszférában. Az I. Tállya BBQ osztatlan sikert aratott az európai barbecue-s berkekben, így büszkén mondhatjuk, hogy Magyarország és Tállya az európai barbecue-zás fontos, meghatározó részévé vált.

tallya_02.jpg

Az első hazai versenyen összegyűlt szinte a teljes magyar BBQ-közösség, itt jártak Európa sztárcsapatai és megvillantak a legjobb hazai versenyzők is – így nőtt ki Magyarországon a BBQ műfajának harmadik ága, a versenybarbecue. Néhány nappal a II. Tállya BBQ KCBS-Verseny & Fesztivál előtt következzen egy kis visszatekintés a 2017-es októberi eseményekre.

Horváth Balázs vendégszerzőnk (újságíró, KCBS-Versenybíró) cikke. A fotók nagy többségét Hartyányi Norbert készítette.

Tokaj szőlővesszeinél nem csak nektár csöpögött tavaly, de 40 barbecue-csapat szmókereiből is szállt a kék füst, és a lassan sülő húsok illata.

bbq-tallya-okt_0121.jpg

Ez már önmagában elég csábító egy BBQ-rajongónak, de ha tudja, hogy ez volt Magyarország első KCBS-versenye, amelyen szinte az összes hazai BBQ-műhely képviseltette magát, akkor látható, hogy ez egy igazi hazai gasztrotörténeti pillanat volt.

Összesen 40 csapat indult a versenyen, amelyből 15 külföldről érkezett: Olaszországból, Ausztriából, Németországból, Hollandiából és Romániából két-két csapat indult, míg Nagy-Britanniából, Dániából, Csehországból, Szlovéniából és Szlovákiából egy-egy.

bbq-tallya-okt_0505.jpg

Persze közöttük is indultak magyar versenyzők, így Sepsiszentgyörgyről, Erdélyből és Nagykaposról, a Felvidékről is jöttek, de Brassóból román-magyar vegyes csapat is megmérette magát.
bbq-tallya-okt_0204.jpgAz országon belülről Tállyára érkezők közt Budapest volt túlnyomó többségben, de ha a Zalaegerszeg-Szeged-Debrecen kört meghúznánk a térképen, akkor ezen belül szinte minden országrész képviseltetné magát.

bbq-tallya-okt_0144.jpgA Team Őrház sátrában bel-budai polgári miliő uralkodott.

Hideg professzionalizmus és a balkán rezesbandák

Október közepén az időjárással nagy szerencsénk volt, mert gyönyörű, napsütéses őszi napon érkeztünk Tokaj lankás dűlői közé. A szállás elfoglalása után nem is maradt sok idő a csapatkapitányok találkozójáig, amit már mindenképp látni akartunk. Itt a központi sátorban ismertették a főbb szabályokat, mint a bokszban az összecsapás előtt, aztán kiosztották a meglepetésül szolgáló alapanyagokat is, amelyből a Mystery Box kategóriájában lehet elindulni. Ezúttal sertéspofából és furmintszőlőből kellett varázsolni.

bbq-tallya-okt_0171.jpg

Mint a KCBS-versenybírónak nem szabadott barátkoznom a csapatokkal, mert ez is befolyásolhatná az eredményt. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne ismerkedhetnénk meg velük. A verseny hivatalos indulása után tehát tettem egy kört a versenysátrak körül. A legtöbb csapat ekkor már a csirke bőrének kapargatásával foglalta el magát.

bbq-tallya-okt_0150.jpg

Beszélgethettünk kicsit Európa egyik legjobbjának számító holland IQ „csapatával” is. Itt azért került ki az idézőjel, mert hivatalosan ugyan csapat, de inkább egyszemélyes BBQ-hadseregről van szó. Az Egyesült Államokból származó Richard Wagers ugyanis teljesen egyedül tolja le az egész versenyt.

Amikor a sátor kis résén benéztünk éppen nagy fejhallgatójával zenét hallgatva kapirgálta a csirke bőréről a zsírt, hogy az harapható legyen, majd készítette be a felsőcombokat szilikonformákba, hogy egységes legyen az alakjuk. A hideg professzionalizmus látszott rajta, ahogy nyugodtan, de hatékonyan halad a célja felé.

bbq-tallya-okt_0115.jpg

Nem elutasító, udvarias, de nem is mond többet annál, amennyit feltétlen szükséges. Kicsit meglepődött, amikor kiderült, hogy tudom, hogy a verseny előtt éppen a harmadik helyen állt az európai ranglistán (egyébként a szezon végén is ez lett a végeredmény és jelenleg is ezen a helyen áll). Nem is zavartunk tovább, ő is felvette a fülhallgatóját és folytatta a csirkeelőkészítést.

bbq-tallya-okt_0285.jpg

A szlovén csapat, a The Rebel BBQ Brothers pont ennek az ellenkezője volt, és talán a verseny leglazább csapatának tűnt, balkán rezes bandák harsogtak a hangszórókból, töltöttek rövidebbeket, hosszabbakat, nem is görcsöltek rá túlságosan a munkára, végig mosolyogva készültek.

bbq-tallya-okt_0241k.jpg

A Prágából érkező Bohemian Backyard Barbecue csapata tulajdonképpen egy család: apuka, anyuka és két kisfiúcska, akik a lakókocsival és az utánfutón érkező komolyabb pellettszmókeren készítik a versenyhúsaikat. Igen lenyűgöző eredményt értek már el eddig, köztük a Grand Champion cím megszerzését is.

bbq-tallya-okt_0113.jpg

Az amerikai származású csapat- és családfő, Clint Meyer éppen a sertéslapockát készítette a füstön, amikor megcsodáljuk a gyönyörűen formatervezett szmókerét, amellyel az összes fogást készíti. Kiderül, hogy a kedvenc műfaja a borda, amit egy cseh sertésfajtából készít, míg a lapockát Hollandiából szerzi be.

bbq-tallya-okt_0313.jpg

Látszik, hogy mennyire különböző hozzáállással is dolgoznak a versenyzők. Akiknek ez inkább a nagy szakmai összejövetelről és a bulizásról szólt, sok mindent örömmel osztottak meg.

bbq_fesztival0068b.jpg

Más csapatok azonban igencsak szégyenlősek voltak, nem sokat mutattak a munkájukból, a sátor takarásában maradtak, és inkább menekültek az arra tévedők elől. Az európai élvonal egyik legjobbja, az összesítésben a második helyet megszerző Miss Piggy's-nél pedig ez a fajta elzárkózás jól látható versenyzői taktika. A sátorukban végzett munkájukból nem láttunk sokat, inkább csak a díjátadón figyelhettük meg a kedélyes társaságot. Míg a csapatok szombat éjszaka is dolgoztak, minket már várt az ágy.

bbq-tallya-okt_0241.jpg

Nem tudni, hogy kóstoltam-e a győztest

Vasárnap már fokozódott a tempó. A bíróknak már nem is szabadott a csapatokhoz odamenniük. Ennek megfelelően csak körülnéztem a sátrak körül, és becsekkoltam a bírói sátorba. Felőlem már kezdődhetett is a turn in. 

ribs_1.jpg

Az értékelésről a bírói szabályzat szerint nem szabad írni, de nem is lenne igazságos a kóstoltak alapján véleményt mondani az egészről, mivel hat asztalnál ült hat bíró, ezért minden kategóriából csak a hatodnyi szeletét ismerhette meg a 40 versenyző négy klasszikus fogásának, így ezek ismertetése félrevezető is lenne. 

bbq-tallya-okt_0472.jpg

Ráadásul nem is gyűlt össze több évnyi versenybírói tapasztalat, hogy legyen alapom összehasonlítani a fogásokat. Az biztos, hogy itt koncentrált ízbombákat kellett értékelni, és néha pont azt éreztem, hogy a saját ízlésem szerint a kevesebb több lenne. Egy-egy visszafogottabb falat nagyobb élmény volt.

bbq-tallya-okt_0473.jpg

Aki pedig úgy gondolja, hogy a bíróknak azért jó, mert ott aztán van habzsidőzsi a méregdrága BBQ-húsokból, annak nem árt tudni, hogy mit is jelent a kóstolás. Összesen ugyanis 28 erősen fűszerezett ételt kell gyorsan egymás után enni úgy, hogy mindegyiket tisztességesen értékelni is tudjuk, hogy a KCBS elvei szerint megfelelő-e az állaguk, összhangban vannak-e az ízeik, és nincs-e bennük valamiféle zavaró hiba.

bbq-tallya-okt_0422.jpg

Még ha minden beadott versenyételből csak egy falatot eszünk is, akkor is a verseny fele tájékán telítődünk. Ezután már a szakmai érdeklődés visz tovább, és az, hogy a többi versenyző is megérdemli, hogy ugyanazzal a nyitottsággal teszteljük az ételeit, ráadásul bármikor érkezhet a műfaj győztese.

22657155_10214166324341974_2098865838_n.jpg

Bíróskodni tehát nem emiatt jó, hanem mert rengeteg megközelítéssel találkozhatunk, és a gyakorlat révén sokkal jobban felismerhetjük a jól elkészített BBQ-húsokat.

bbq-tallya-okt_0474.jpg

Belülről tekintve egyébként azért is nagyon furcsa a bírók helyzete, mert igaz, hogy döntünk ételekről, de fogalmunk sincs, hogy kiét kóstoljuk. Még a díjátadó ceremónián sem tudjuk, hogy vajon kóstoltuk-e a győztesek ételeit. Persze a csapatok sem tudhatják, hogy az ő ételeiket ki pontozta, csak azt tudhatják meg utólag, hogy az asztaloknál a bírók milyen pontszámokat adtak nekik.

bbq-tallya-okt_0128.jpg

Hatalmas hazai siker

Miután a csapatok beadták az utolsó dobozukat már kezdhették is az elpakolást, mi bírók pedig leadhattuk a pontozókártyánkat és a letakarított asztal mellől készülhettünk az eredményhirdetésre, díjátadóra.

bbq-tallya-okt_0537.jpg

A KCBS rendszerében rendezett versenyeknél a díjátadón kategóriánként az első tíz csapat nevét sorolják fel (Call), amely közül az első ötöt fel is hívják a színpadra (Walk).

bbq-tallya-okt_0541.jpg

A csapat 10 közötti felsorolását a versenyszlengben callnak, a kivonulást pedig walknak nevezik, ezen felül a trófeák és a bajnoki címek számítanak (Grand Champion – összesítés első hely, Reserve Grand Champion – összesítés második hely).

bbq-tallya-okt_0530.jpg

Az eredményhirdetésen végül óriási meglepetésre, a győztes KGB csapatát háromszor hívták ki, így érdekes volt megfigyelni a siker három különböző stádiumát. Először a csapatvezető, Turanitz Gergely még viccesen lazára vette a stílust, amikor a sertésoldalasért vehette át a trófeát. A marhaszegy harmadik helyéért járó díjnál azonban először úgy tűnt, hogy nem akar hinni a fülének, majd a színpadon már sokkal komolyabban fogadta a gratulációt. Végül, amikor kiderült, hogy ők lettek Magyarország első Grand Championjai, akkor már a könnycseppek is megjelentek, és elcsukló hangon csak megköszönni tudta az elismerést.

tallya-bbq_017_1.jpg

Mindenki láthatta, hogy a BBQ világában ez a győzelem nem kis dolog, hiszen nem kis csapatok látogattak el Magyarországra. Itt volt az IQ, a White Squirrel, a Dragon BBQ, a Miss Piggy's, amelyek ma is Európa TOP10-es listáján szerepelnek. Mindezen sztárcsapatokat azonban végül egy kezdő hazai csapat győzte le életük első versenyén. A KGB tudását jelzi egyébként, hogy Tállya nem véletlen egyszeri szerencsés találat volt, mert idén áprilisban megismételték a bravúrt Ausztriában Welsben is.

Turanitz Gergelyék pedig most már címvédőként térhetnek vissza Tállyára, amely nemcsak az első Grand Champion-címet jelenti nekik, de azt a lehetőséget is, hogy részt vehetnek a BBQ világbajnokságának tartott Jack Daniels meghívásos versenyen, amely Tállya után két héttel lesz az Egyesült Államokban.

_dsf3371.jpg

A KGB sikere mellett az is nagy fegyvertény, hogy Tállyán sikerült a királykategóriának számító marhaszegyet is magyar csapatnak, a Suncity BBQ Szegednek nyerni, akik azóta egy Reserve Grand Champion címet, azaz egy összesített második helyet is szereztek Bécsben a Vienna BBQ Daysen.

Ha más hatása nem lett volna a tállyai versenynek a hazai BBQ-közösségre, akkor már ez is elismerésre adna okot, de ezen kívül persze további csapatok is sokkal komolyabban kezdték el venni a lassú füstön való sütést, és hála az eseménynek és a későbbi nemzetközi sikereknek, egyre többen megtudták, hogy a barbecue az nem egy szósz. Sőt még a vásárokban előfőzött gyorsan füstölt húsokra is egyre többen nézhetnek gyanakvóan, amikor már kicsit többet megtudtak a BBQ-technológiájáról.

Verseny és összetartó erő

Többen tartottak attól, hogy az első versenyen a magyar ízlés, és a kezdő hazai bírók elviszik az eredményt valamilyen irányba, de ha azt nézzük, hogy az ide érkező európai csúcscsapatok itt is az első tízben végeztek, akkor az derül ki, hogy a magyar bírók is a KCBS stílusának megfelelően pontoztak. Ez pedig még csak emeli a magyar csapatok sikeres eredményét.  A KCBS egyébként ilyenkor a verseny rendezőit is leosztályozza, és ennek során a Tállya BBQ együttműködésben Nyárspolgár BBQ csapattal (Adorjányi Máriusz, Németh Levente, Kondákor Bálint) a tíz pontos skálán megkapta a maximális pontszámot.

bbq-tallya-okt_0118.jpg

A verseny fő eredménye pedig mindent összevetve, hogy az otthoni hobbisütögetők és a büfébarbecue-sok mellett tavaly kinőtt a BBQ harmadik lába is: a versenybarbecue.

bbq-tallya-okt_0209.jpg

A Tállya BBQ Fesztivál 2017-es októberi indulása előtt ugyanis mindössze pár versenyző indult nemzetközi megmérettetésen, így szinte az egész hazai mezőny zöldfülűnek számított. Pár csapatnak azonban pont itt lett meg a lehetősége, hogy kitűnjön. Többen közülük azóta is versenyeznek Európában.

01_chicken.jpg

A lényegét tekintve azonban a legnagyobb értéke az volt a rendezvénynek, hogy szinte minden BBQ-ban érdekelt hazai pitmaster eljött egy nagy közös sütögetésre, amely komoly összetartó erőt jelenthet.

bbq-tallya-okt_0527.jpg

Az eredmények

A több éves versenytapasztalatoknak megfelelően az első tíz mezőnyét javarészt külföldiek uralták, de hatalmas eredmény, hogy az első helyezett mégis magyar lett. Összesítésben a KGB mindössze 1,23 ponttal előzte meg a világklasszis brit Miss Piggy’s csapatát, de a harmadik helyezett, olasz Bros Hog előtt már ez 4,58 pontos előnyt jelentett. Érdekes módon a negyedik helyezett Chefparade Főzőiskola minden kategóriában egységesen erősen teljesített, de semelyiknél műfajban nem sikerült trófeát kapniuk, azaz nem voltak az első három helyezettben.

bbq-tallya-okt_0585.jpgChefparade

Ezzel szemben a Suncity Szeged ugyan megnyerte a királykategóriának számító szegyben az aranytrófeát, de összesítésben csak a 17. helyezett lett, mert a csirkénél, a bordánál és a lapockánál viszonylag hátrébb sorolták a bírók az ételeiket. Hasonló a helyzet a PiciGurmannal és a Fehér Nyúllal, akik ugyan trófeát kaptak, de összesítésben a Suncity előtt, illetve után végeztek a kiegyensúlyozatlan pontok miatt.

bbq_fesztival0114.jpgPiciGurman

Az azóta nemzetközi versenytapasztalatokkal rendelkező hazai csapatok kapitányai ezért is tartják fontosnak, hogy mindegyik fogásra egyformán oda kell figyelni, mert ha egy hibás darabot adnak be vagy diszkvalifikálnák őket, akkor összesítésben biztosan hátul kapnak helyet. Ha pedig egységesen jól hozzák a versenyt és még sikerül egy-egy kiemelkedő doboz is beadni, akkor még a bajnoki címre is lehet esély.

bbq-tallya-okt_0561.jpgFehér Nyúl BBQ

Az első tízbe Magyarországról Tállyán egyébkén a KGB-n és a Chefparade-en kívül még a Debrecz'N BBQ-nak sikerült bekerülni, a Bp BARbq feat Briquette pedig mindössze 1,6 ponttal csúszott a cseh Bohemian BBQ mögé a 11. helyre.

bbq-tallya-okt_0554.jpgDebrecz'N BBQ

Serényi Zsolték csapata viszont a Mystery Box kategória aranytrófeájával vigasztalódhatott, még ha az az összesítésbe ez nem is számított bele.

Az összesített Top-10

  1. KGB - Katka Gergő Barbecue HUN 686.8456
  2. Miss Piggy's BBQ UK 685.6112
  3. Bros Hog ITA 682.2624
  4. Chefparade Főzőiskola HUN 675.4628
  5. Dragon BBQ GER 674.8228
  6. IQ - NETHERLANDS  667.3828
  7. The Barktenders ITA 665.1428
  8. Debrecz'N BBQ HUN 663.3140
  9. White Qquirrel BBQ GER 662.8112
  10. Bohemian BBQ CZ 662.7660

(A teljes eredménylista itt érhető el.)

bbq-tallya-okt_0598.jpg

Csirke

  1. Miss Piggy’s BBQ (UK)
  2. Westwoodfields BBQ (Denmark)
  3. PiciGurman (Hungary)

 bbq-tallya-okt_05868.jpgMiss Piggy's BBQ, UK

Sertésborda

  1. Miss Piggy’s BBQ (UK)
  2. Katka Gergő BBQ (Hungary)
  3. Fehér Nyúl BBQ (Hungary)

bbq-tallya-okt_0580.jpgBros Hog, Italy

Sertéslapocka

  1. IQ BBQ (Netherlands)
  2. Bros Hog (Italy)
  3. LetzQ (Netherlands)

bbq-tallya-okt_0574.jpgLetzQ, Hollandia

Marhaszegy

  1. SunCity BBQ (Hungary)
  2. Bros Hog (Italy)
  3. Katka Gergő BBQ (Hungary)

 bbq-tallya-okt_0582.jpgSunCity BBQ, Szeged

Mystery Box

  1. BpBARbq feat Briquette (Hungary)
  2. Westwoodfields BBQ (Denmark)
  3. Bohemian BBQ (Czech Republic)

 bbq-tallya-okt_0571.jpgbpBARbq

A verseny-barbecue-zást bemutató cikksorozatunk első része itt olvasható:

dsc03745.jpg

A verseny-barbecue-zást bemutató cikksorozatunk második része itt olvasható:

bbq-tallya-okt_0596_1.jpg

 

Címkék: verseny Tállya emberek helyszínek KCBS

A bejegyzés trackback címe:

https://nyarspolgar.hu/api/trackback/id/tr1414288433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emul 2018.10.11. 13:25:27

Az a nagy szegy hogy fer be egy akkora bulletsmokerbe?
Amugy biztos jo buli lehetett, egsyzer szivesen elmennek egy ilyenre kostolgatni es zavarkodni kerdesekkel :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása