Gyöngyösi nehéztüzérség
A Nyárspolgár BBQ blog számunkra talán legnagyobb hozadéka (egyúttal folyamatos tartalomfejlesztésének első számú korlátja) a BBQ Pit Box® szmókerek megszületése volt. Immár harmadik esztendeje dolgozunk nehézsúlyú sütőink fejlesztésén és kivitelezésén, amely mára mindennapi munkánk legmeghatározóbb részévé, első számú küldetésünkké vált.
Az ősz folyamán Hartyányi Norbert fotográfus járt a Pit Box szmókerek gyöngyösi gyártóüzemében, ahol egy különleges hangulatú fotósorozatot készített a sütők építésén dolgozó kiváló szakembergárdáról.
2014 év végén vezérelte a jó sors a Nyárspolgár BBQ-t Bence József és fiai, Róbert és Dániel családi gyártóüzemébe, Gyöngyösre. Itt a Bence család műszaki, mérnöki tudása, és a hőmenedzsmentben szerzett több évtizedes tapasztalata találkozott a Nyárspolgár vendéglátós ismereteivel, nyughatatlan sütésvágyával, BBQ-innovációs gondolataival, különleges szinergiát teremtve. Így az először csak magáncélú sütőfejlesztés és gyártás hamarosan közös szenvedéllyé és vállalkozássá fejlődött.
A gyöngyösi gyártóüzem hamisítatlan hazai kisvállalkozás, amely mindennap felveszi a harcot a magyar valóság összes nehézségével. Vezetőjük, a családfő Bence József mérnök a 80-as évek elejétől fogva önálló vállalkozó, a csapat tapasztalt tagjainak átlagéletkora negyven év felett van. A géppark jelentős része elöregedett, hiszen sok évtizede termelnek a mindennapi gyártás során.
Ez a nagyszerű üzem egy történelmi zárvány, a múlt egy pislákoló, mégis élettel teli fénysugara. A totális robottechnika hajnalán, amikor az emberi munkaerő már Kínában is jócskán megdrágult, ezekben a napokban egy magyar szakmunkásokból álló gárda olyan sütőket épít, amelyek a barbecue-zás világában osztatlan elismerést aratnak.
Mint mindenhol, ahol értékteremtés megy végbe, itt is a legfontosabb sikerfaktor az emberi tényező. A még tradicionális fémipari képzésben felnőtt, sütőépítő szakmunkásgárda Gyöngyösről, Adácsról, és további hevesi falvakból érkezik minden hajnalban az üzembe, ahol mára az egyik vezető termékké a Pit Box szmókerek nőtték ki magukat (különféle kazánok, és jelentős mennyiségű ipari alkatrész-gyártás mellett).
Az Észak-Magyarország elnevezéssel illetett régió (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád) az Európai Unió 10 legelmaradottabb régiója egyikének minősül. Az olcsó munkaerő reményében építettek itt ezerfős gyárakat világcégek, akik a magyar kisvállalkozásokénál lényegesen kedvezőbb adózási feltételek ellett az utolsó morzsáig felszippantják az életképes munkaerőt. Ezen piaci környezetben él túl és fejlődik a Pit Box gyöngyösi üzeme.
A BBQ Pit Box szekrényszmókerek professzionális barbecue-sütők, vendéglátásba és privát felhasználáshoz egyaránt. Magas minőségű, komoly anyagtartalmú, rendkívül precíz faszén- és fatüzeléses konstrukciók. Nagyszámú, profi barbecue-sok által üzemelt BBQ Pit Box® található meg Európában és a tengerentúlon is.
László, BBQ Pit Box®
A sütőfejlesztés ugyanúgy lassú folyamat, mint maga a barbecue-zás. A sütőtervezések, új modellek építése során a fejlődést nem napokban, hetekben mérjük, hanem szezonokban. Jellemzően egy adott típusnak a harmadik verziója az, amikorra igazán összeáll a konstrukció, és a sütők finomrészletei is stimmelnek. A prototípusok általában még nem tökéletesek, és más sütőgyártóknál, nagy márkáknál is megfigyelhető a különféle sütők folyamatos kisebb változtatása, finomhangolása – többek között a folyamatos felhasználó visszacsatolásokból építkezve.
László, BBQ Pit Box®
A sütőfejlesztés során a prototípusok sok-sok órát üzemelnek, mielőtt hivatalosan is bekerülnek a szortimentbe. Ennek jellemző folyamata:
- A sütők üres tesztelése, hőáramlás megfigyelés, füstgázok mérése és elemzése, felületi hőmérsékletek mérése.
- A sütők optimális terhelése, a sütőtér különböző régióinak hőmérsékletei, hőáramlás-elemzés.
- A sütők túlterhelése, különféle stressztesztek.
- Próbasütések, különféle húsokkal, nagy számú sütési órákkal.
- A prototípusok kiadása tesztelésre profi felhasználóknak.
János, BBQ Pit Box®
Csak olyan Pit Box sütők kerülnek hivatalosan forgalomba, amelyek a fenti folyamaton sikeresen átestek, és a tesztfolyamat során keletkezett eredmények alapján megtörtént a finomhangolásuk (esetlegesen konstrukciós változtatásokon mentek keresztül).
A több éven át gyűjtött, sok száz üzemórás visszajelzéseknek köszönhetően, a faszenes szekrényszmókereink kifejezetten érett termékek, megbízhatóságuk kimagasló. Továbbá, ezek a sütőink az európai uniós szabványkövetelmények alapján, független kutatóintézet által bevizsgált és hitelesített termékek. Értékesítésük, beüzemelésük személyre szabott szaktanácsadással történik. Ennek a munkának vezetője Adorjányi Máriusz, a Nyárspolgár blog szerkesztője.
Máriusz, termékfejlesztő, BBQ Pit Box®
A BBQ Pit Box jelenlegi termékvonalai:
- Oldalsó égésterű faszéntüzeléses szekrényszmókerek (GF vonal)
- Alsó égésterű, ellenáramú faszéntüzeléses szekrényszmókerek (BFB-RF vonal)
- Teljes szigetelésű, fatüzeléses ofszet szmókerek (WF-OS vonal)
- Friss faparázzsal üzemeltetett, egész sertés sütők (WH vonal)
- A japán yakitori iskola által inspirált grillsütők (Y-sorozat)
Emil, BBQ Pit Box®
A szekrényszmóker mint kategória, természetesen nem a mi találmányunk, az USA-ban már közel tíz éve felbukkant ez a típusú BBQ-szmóker, és legalább egy tucat gyártó dolgozik ott igen magas színvonalon. A Pit Box szmókerekben viszont egy sor saját, innovatív konstrukcionális megoldás található, amelyek által kifejezetten egyedi sütőként aposztrofálható a szekrényszmókerek világpiacán.
László, BBQ Pit Box®
A Pit Box fejlesztése során volt alkalmunk több, nagynevű amerikai brand sütőit kipróbálni, tesztelni Gyöngyösön, és nyugodt szívvel jelenthetjük ki: az amerikai szekrényszmókerek anyagtartalmukban jellemzően elmaradnak a Pit Boxétól. Ennek részben praktikumbeli okai vannak, hiszen a vékonyabb falú sütők könnyebben szállíthatóak, de kétségtelen az is, hogy a Pit Box félelmetes stabilitásának egyik oka a sok száz kilós súly.
Attila, BBQ Pit Box®
A Gyöngyösön gyártott Pit Box sütők immár Európa több országban dolgoznak (Olaszország, Németország, Románia, Dánia), és nem egy példány a világ egészen távoli pontjaira is eljutott már, úgymint Costa Rica, Kanada.
Mihály, BBQ Pit Box®
Stratégiai partnerünk a ProQ® márka is, ők 2015-ben figyeltek fel a Pit Box sütőkre, és licencszerű együttműködésben saját márkájukra adaptálhatták a Pit Box által kifejlesztett konstrukciót. Így a Pit Boxtól eltérő design-ban, de azzal megegyező konstrukciós tulajdonságokkal ProQ márkanév alatt is készülnek szekrényszmókerek Gyöngyösön. Ezek jellemzően olyan piacokon kerülnek értékesítésre a ProQ által, amelyek távolabb vannak Magyarországtól (Egyesült Királyság, Skandinávia, Ausztrália, Új-Zéland).
Attila, BBQ Pit Box®
A barbecue és a szabadtéri sütések egyéb irányzatai korunk rock 'n' rolljává váltak. Ezért sütőink folyamatos finomhangolása, fejlesztése, valamint az új sütőtípusokon való gondolkodás ennek a munkának a természetes velejárója.
Mátyás, BBQ Pit Box®
Ezen termékek sajátossága a rengeteg kézi munka, hegesztési és egyéb fémmegmunkálási művelet. Ennek köszönhetően automatizált gyártásuk, sorozattermékké válásuk gyakorlatilag lehetetlen.
Róbert, gyártásvezető, BBQ Pit Box®
Minden egyes legyártott sütőnek lelke és egyénisége van, egyedi és megismételhetetlen produktumok.
Dániel, termékfejlesztő & gyártásvezető, BBQ Pit Box®
A közös munka harmadik évfordulójára készült el a Team Nyárspolgár BBQ versenycsapat 'special edition' sütője, amelyben az elmúlt évek összes tapasztalatát besűrítettük. A Pit Box szmókereknek eleve van egyfajta kelet-európai bájuk, anyagtartalmukban szinte "túltolt", minden porcikájukban nehézsúlyú szerkezetek. Ennél a sütőnél extraként megjelent még a terepfutómű, 40 cm átmérőjű, csúcsminőségű kerekekkel.
A verseny-barbecue-zásban kiemelten fontos a maximálisan megbízható hőáramlás és hőstabilitás. Egyre több európai KCBS-versenyen szereznek olyanok trófeát, akik a BBQ Pit Box-szal szállnak be a viadalba. Jellemző ezekre a sütőkre, hogy különösen a 6+ órás időtartamú sütéseknél hagyják állva a mezőnyt.
A Team Nyárspolgár 2017 őszén Ljubljanában első helyet szerzett a Slovenian Barbecue Open-en, Brisket (marhaszegy) kategóriában, a lenti szmókerben sütve, a KCBS (Kansas City Barbeque Society) rendszerében megrendezett nemzetközi versenyen.
Minden egyes sütőn olvasható a felségjelzés: Made in Hungary.
A BBQ Pit Box szmókerek története egy kisléptékű, de igencsak fontos magyar siker, nekünk pedig szép lassan életünk, mindennapjaink legfontosabb tevékenységévé nőtte ki magát.
Köszönjük a teljes csapatnak az egész évi odaadó teljesítményt, Hartyányi Norbertnek pedig a fantasztikus képeket! 2018-ban teljes lendülettel folytatjuk a munkát, több újabb termékfejlesztéssel is előrukkolva.
Címkék: Gyöngyös emberek helyszínek szekrényszmóker BBQ Pit Box Y-sorozat ProQ
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.