Chipotle BBQ-szószhoz
Felmerülhet a kérdés, hogy egy olyan időigényes és eredeti ételkészítési tevékenység mellett, mint a barbecue, belefér-e kereskedelmi forgalomban kapható késztermékeket, szószokat használni a sütéshez.
Véleményem szerint nagyon is helyénvaló. Teljesen egyértelmű, hogy egy házi készítésű szósz vagy fűszerkeverék értékesebb, sok esetben egészségesebb, mint bármilyen késztermék. Csakhogy a legtöbb szósz esetén egyszerűen nincsen viszonyítási alapunk.
Egy előzetes autentikus tapasztalat, kóstolási élmény nélkül elsőre, receptből, otthon elkészített barbecue szósz, satay pác, tikka masala mártás, piri-piri marinád, stb. lehet, hogy nagyon finom lesz, viszont nincs mihez viszonyítanunk.
Hasonló a helyzet a rubokkal. Magunk is próbálkozunk fűszerkeverék előállításával, szakemberekkel (Fűszerész), és tapasztalunk is fejlődést, mégis, az eddigi legjobb rub, amit kóstoltunk, egy meglehetősen drága amerikai profi, dobozos BBQ-fűszerkeverék volt. Ezért is gondolom azt, hogy jó minőségű késztermékeket érdemes próbálgatni, és így ismereteket szerezni ízekről, stílusokról.
A barbecue szószok bizonyos irányzatában a chipotle (füstölt jalapeño) kulcsfontosságú alapanyag. A fafüstön szárított paprikát meggrillezik, majd felfőzik, kimagozzák, átpasszírozzák, így keletkezik a chipotle-püré, a szósz egyik báziseleme. Ennek elkészítéséről is fogunk írni, azonban belépő szintnek remek alternatíva a La Costeña chipotle konzerv.
A La Costeña tipikus mexikói alapanyagokat készít, egy cseh cég a forgalmazójuk Európában, különféle termékeik könnyen beszerezhetők.
A füstölt, de ez esetben nem szárított kis chipotlék adobo-szószban (chipotles en adobo) ázva kaphatók. Az adobo egy közép-amerikai alapmártás, gyakran pácként is alkalmazva. Fő alapanyaga valamilyen paprikaféle, hagymával, fokhagymával, paradicsommal, kevés ecettel, barnacukorral, fűszerekkel (római kömény, fahéj, mexikói oregánó, stb.)
Ami ebben a termékben jó, hogy segít orientálni az ízlelőbimbóinkat későbbiekben elkészítendő mártások tekintetében. Nyugat-texasi BBQ-szószokhoz, tejano szószhoz elsőrangú komponens, friss alapanyagokkal kombinálva.
Kísérletezéshez, felfedezéshez bátran ajánljuk!
Címkék: fűszerek szószok
A bejegyzés trackback címe:
Trackbackek, pingbackek:
Trackback: Fontos felfedezés a szalonnarajongók számára! 2015.01.06. 09:24:30
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.