A csípős szószok nagy öregje
A csípős szószok (hot sauces) az amerikai BBQ-ban az első számú alapanyagok egyikét képezik. Használják őket mártásokhoz, marinádhoz és a végeredmény kísérőjeként is.
A csípős szószok doyenje kétségkívül a Louisiana állembéli Tabasco, amely vénebb és stabilabb a Coca-Colánál is.
Nagy klasszikus, igen erős brand, amely képes volt letisztult maradni közel 150 éves múlttal a háta mögött, külcsínben és belbecsben egyaránt. Az egyik titka az egyszerűsége, ugyanis a klasszikus Tabasco-szósznak mindössze három összetevője van:
- Tabasco paprika
- Ecet
- Só
A Tabasco egy csilifajta, amely a mexikói Tabasco államról kapta a nevét. Közepesen erős (a Scoville-féle erősségi skálán az alsó középmezőnyben foglal helyet), emellett rendkívül lédús fajta. A szószkészítési eljárás tradicionális: a frissen szüretelt, érett vörös színű Tabasco paprikákat összezúzzák, majd sóval befedve tölgyfahordókba helyezik, és akár három évig is érlelik ilyen módon. Az érlelési szakasz után távolítják el a zúzalékból a paprika bőrét és a magokat, majd fokozatosan, kisebb lyukú szűrőkön három lépésben átpasszírozzák. A folyékony végeredményt ezután infuzionálják az ecettel, nagy teljesítményű centrifugákban, folyamatosan, egy hónapon keresztül. A Tabasco készítéséhez használt só az Avery Island-en található főhadiszállás sóbányájából származik.
Nem kevés önuralomra vall, hogy egy ilyen nagy múltú márka nem burjánzott túl, és mindösszesen hét ízvariánsban vannak jelen a piacon. Ezek:
- Original Red
- Zöld jalapeño
- Chipotle
- Buffalo-style
- Habanero (ez dupla olyan erős, mint az Original)
- Fokhagymás
- Sweet & Spicy
A Tabasco intenzív íze, illata és aromái összetéveszthetetlenek. Rengeteg klasszikus étel- és koktélreceptben is a Tabasco konkrétan megnevezett alapanyag, így kétségtelenül kategóriateremtő márkáról van szó.
Amikor a csípős szószok helyét keressük a barbecue-ban, ahogy ezt korábban is említettük: nem feltétlenül üdvözítő az amerikai BBQ-stílust követni. A csípős szószok használata dominanciájuk miatt számunkra nem túl vonzó, a saját készítésű BBQ-szószainkhoz is inkább az adott húshoz használt rubból teszünk, ami általában tartalmaz chilit is. Viszont a chipotle (szárított, füstölt jalapeño) szószok kivételt képeznek, ezek olyan jellegzetesek, és annyira jól működnek a BBQ-szószokkal, hogy mérvadó alapanyagnak minősülnek. Íme, a Tabasco Chipotle. Messze a kedvenc verzió, sajnos, jelen állás szerint idehaza nem kerül bevezetésre.
Nemrégiben egy Tabasco burger workshopon jártunk, amit a Tabasco nemzetközi séfje, Gary Evans vezetett. A meghívást köszönjük Jancsa Jánosnak és a Burgerblognak. A burgersütés a BBQ egyik kísérőbolygója, így igencsak hasznos volt jelen lenni.
A tanulságok címszavakban: a receptek között volt két izgalmas dolog. Az egyik: a "baconnaise", vagyis aprított, pirított bacon, majonéz és Tabasco házassága. Kitűnően működött a burgerrel. A másik a Tabascóban marinált, majd sörtésztában kisütött vöröshagyma, szintén ütős volt.
Összesen hatféle burgert kóstolhattunk, örök alapigazság, hogy médium felett sütve a burger is csak pont annyira érdekes, mint a médium felett sütött steak.
A következő képen az egyik a hat burgerből, amit a séf elkészített az este folyamán. A húspogácsa felett gigászi sörtésztában sült hagymakarika.
Ez pedig a baconnaise, amely jóféle házi majonézzel elkészítve cseppet sem megvetendő dolog.
A Tabasco nemzetközi séfje, a londoni Gary Evans, aki civilben óriási Charlton Athletic szurkoló.
A workshop profi volt, az aktuálisan sütött burger összetevőit a főzőpult mellett kivetítve olvashattuk.
A marhahús a Nagycsarnok alagsorból jött, jóféle volt. Amit a séf bemutatott, azt a helyettese megsütötte azonnal húsz példányban. Jellemzően medium rare-re, és ezzel mi ki vagyunk békülve.
A fő tanulság pedig: feltétlenül ki kell dolgoznunk a saját burgerünket, amely képviselheti a BBQ-t a burgerek tengerében. A reverse sear technika (első lépésben indirekt füstön sütés, és csak második lépésben direkt pirítás) nagyon kéredzkedik ide.
A Nyárspolgár BBQ burger-koncepciójával még tavasz előtt igyekszünk jelentkezni.
Címkék: fűszerek szószok
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2014.11.28. 13:36:40
A saját szószaim mellett mindig van itthon tabasco is! :)
Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2014.11.28. 13:47:46
polebabe 2014.11.28. 13:51:28
Nem azért, mert jómagyar vagyok, hanem azért, mert a helyi kistermelők a csiliszószok legjobbját készítik, ami mellett a Tabasco nem is erős, viszont ehetetlenül ecetes és egyszerűen szar. EGYETEK MAGYAR CSILIT!
GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2014.11.28. 14:14:20
bratya 2014.11.28. 17:12:52
Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2014.11.28. 17:25:49
Boboboss93 2014.11.28. 21:48:06
GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2014.11.28. 22:06:17
Billgates 2014.11.28. 22:36:41
csigafrédi 2014.12.01. 14:31:36
1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4-5 tejfeles vödörnyi sárga habanyero szártól megfosztva félbevágva, almaecet, csipet só, csipet cukor, víz. Hagymát kicsit megpároljuk, rá a paprika, felönt almaecettel, pótol vízzel, foki bele, só bele, kevés cukorral belőni, utána darál és szitán passzíroz. Ha nem megfelelő a sűrűsége, akkor megfelelőre sűríteni.
Szabad levegőn érdemes készíteni, mert elképesztően intenzív a gőze is.
Idén 3 liter jött le. Egy ecetes üvegnyi egy évig elég egy háztartásba, még ha sokan is szeretik az igazán erőset. A chipotle az érdekes lehet. Jövőre lehet, kéne füstölni is. Jó ötlet!
Bony 2014.12.03. 16:18:29
Egyebkent nalunk a Tabasco nem aratott osztatlan sikert,igy a sajat mixünkent favorizaljuk.
Balambér 2014.12.04. 17:18:12
Az alap Tabasco az nálam is határeset, mert az én ízlésemnek túl ecetes.
Amúgy ecetes vonalon, ha valamit nem kell méregerősre csípősözni, hanem elég csak egy kis lágy "heat", akkor a Shambal Oelek tud még elég jó lenni.
Tescoban pl. kapható.
Balambér 2014.12.10. 12:48:25
Olyannyira régen, hogy teljesen ki is ment a fejemből, hogy mennyire nem szeretem az illatát. Az ilyen töménységű kapszaicinnek számomra nagyon durva és kellemetlen vegyszerre emlékeztető illata van.
De legalább ez tényleg úgy csíp, mint a vesztés! :))