Török vonal BBQ-szósz készítéshez
Bár a füstön sütés lassú tűzön műfajának egyik őshazája az USA, amikor barbecue-ban gondolkozunk, az nem feltétlenül csak amerikai identitást és konyhakultúrát jelent. A jó BBQ büfék és márkák egyik ismertetőjegye pont az, hogy nem cowboy kalapos ál-western hangulat lengi be őket. A barbecue a jó húsról, a minőségi megközelítésről, a türelemről, az egyszerű és tiszta, átlátható ételkészítési szemléletről szól.
Érdemes nyitottnak lenni, hiszen ahogy sok olvasónk is megjegyezte már: az amerikai BBQ-szósz kultúrája jócskán hagy maga után kívánnivalót. Mostani kisposztunk két remek török alapanyagról szól, amelyek nagyon szépen működnek sokféle BBQ-szósz készítésénél.
A BBQ-szószok alapjainál is kifejtettük az USA BBQ-szósziskolájával kapcsolatos hiányérzetünket, mind az elérhető szószfélék skáláját, mind a felhasznált alapanyagokat illetően.
Az Őrház Sörkert ajánlotta figyelmembe az alábbi remek gránátalma-szirupot, amely sötét, mint a Worchester-szósz és sűrű, mint a molasse. Savanykás, mély íze van, stílusában és aromáiban leginkább a tamarindhoz hasonlítható.
Ízben és konzisztenciában egyaránt sokat hozzá tud tenni a BBQ-szószhoz, gyümölcsössége pedig összességében könnyít a végeredményen. Elegánsan, enyhe savassággal képviseli a savanyú komponenst a BBQ-szószban.
A másik nagy felfedezés az alábbi vörös szőlőszirup. Az átlagos juharszirupok felébe, harmadába kerül, kitűnő alapanyag a BBQ-szószok édes komponensének felépítéséhez. Az amerikai BBQ-szószok egyik legjellemzőbb édes alapanyaga a molasse (sötét nádcukor-melasz). Sosem szimpatizáltam vele, enyhén gyógyszeres, köptető jellegű utóízt csempész a BBQ-szószba. Ez a szőlőszirup lényegesen kifinomultabb módon fejti ki hatását a végeredményben.
Általános tapasztalatunk, hogy még alaposan rögzített receptből is, ritkán sikerül két BBQ-szósz pontosan ugyanúgy. Valahogy stílusbeli sajátosság, hogy minden BBQ-szósznak külön napja, hangulata van. Már csak ezért is megéri kísérletezni!
A fenti termékek Budapesten kaphatóak közel-keleti élelmiszerboltokban, a Karinthy utcai szír kisboltban, és gourmet-shopokban, fűszereseknél (pl. Fény utcai piac) is.
Címkék: török fűszerek szószok
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Balambér 2014.10.25. 09:26:41
Jómagam is próbálok nem bigottan ragaszkodni az ameriaki vonalhoz, újabban pl. char shiuval kísérletezem.