Deluxe BBQ-szósz
A szószok témaköre nagy kedvencünk, régi alaptétel éttermi konyhákon is, hogy a mártás adja a különbséget, amiért a vendég visszatér. A BBQ-szószok világába megtettük az első lépést korábbi alapposztunkban, most következzen egy újabb irányadó leírás, egy afféle deluxe kiadású BBQ-szószról.
A deluxe jelzőt elsősorban a felhasznált alapanyagok minősége adja: kiváló csontos húsdarabok, friss, saját termesztésű házi zöldségek és fűszernövények bőségesen álltak rendelkezésre a főzéshez. Pontos arányok nincsenek, abszolút spontán módon főztük ezt a mártást, a már jól bevált jus-alap + BBQ-alap kombinációban.
Etyeki BBQ-kalandunk (amelynek második felvonása október 4-én esedékes) egyik kiemelkedő eredménye a helyben elkészített BBQ-szósz volt. Az amerikai barbecue-ban használatos szószok stílusa, jellege erősen korlátos, ez az a pont, ahol az európai konyhakultúra és francia iskola hatékonyan beléptethető a BBQ-rendszerébe.
Első lépésként 2,5 kilogrammnyi, 5 cm-es kockáékra vágott csontos marha- és sertéshúst pirítottunk meg, napraforgóolaj és vaj keverékén.
A pirítás közepes lángon, türelmesen, kímélő üzemmódban zajlott. A cél minden egyes húskocka egyenletes, aranybarna karamellizálása volt, úgy, hogy a vaj ne égjen és barnuljon meg túlságosan.
A szósz deluxe mivoltát kihangsúlyozta, hogy egy majd' 600kg-os texasi ofszet szmóker tűzterének tetején készült.
Következő lépésben nagyobb darabokra aprított, a Chefparade veteményesében hajnalban szedett zöldségfélék kerültek a húshoz. A zöldségfélék egyből levet engednek, és elindul a deglaze mechanizmus, ilyenkor egy fakanál segítségével könnyen felkapargathatók az értékes pörzsanyagok az edény aljáról. Ebben a pillanatban keletkezik a mártás legfontosabb rétege, a zöldségekből, vajból és a húsokból nyert tömény pirított ízhordozók koncentrált elegye.
A húsok pirításának megkezdésekor már rendelkezésünkre állt egy csodálatos barna alaplé (Bartal Sándor készítette), marha csövescsontokból, platnin pirított héjas vöröshagymával, borssal, zellerzölddel főzve.
Az egyenletesen megpirult húsra és zöldségekre ezt a gazdag alaplét szűrtük rá. Ennél az állomásnál rozmaringot, kakukkfüvet és zsenge fokhagymaszárakat is adtunk még a jus-alaphoz.
Mártás-alapunkat két órán keresztül, gyöngyözve főztük. Egy óra elteltével, egy kisebb edényben a szmóker-tűztér tetejére felkerült a barbecue-komponens, natúr paradicsomlé, kevés víz, almaecet (5%), barnacukor, juharszirup, Worchester sauce, házi fügelekvár (!), só és 3 ek. pork rub formájában. A BBQ-alapot alacsony-közepes lángon, türelmesen törekedtünk beforralni, koncentrálni.
A két órás kíméletes főzét követően a jus-alapot leszűrtük, és összeengedtük a már kellőképpen besűrűsödött BBQ-alappal. Innentől számolva még jó 45-60 perc kell ahhoz, hogy a deluxe BBQ-szósz elnyerje végső ízeit és konzisztenciáját.
A hús és a zöldség is alaposan kifő a folyamat során, azonban annyira értékes alapanyag még így is, hogy kicsontozás után valamilyen másodlagos étel (rizses hús, sheperd's pie, stb.) elkészítésére kiválóan alkalmas.
A már elkészült és fél óráig pihentetett szósz tetejéről a felgyülemlett nem kevés zsiradékot le kell fölözni. Ezután következik a montírozás, amellyel újfent zsiradék kerül a szószba, de funkciója más: fényesítés, ízkiemelés, a végső harmónia elnyerése.
A montírozás is maradt a deluxe vonalon: némi vaj a sötét alaplé csövescsontjaiból kiütött velővel elegyítve került bele a mártásba. A záróakkord: kevés frissen facsart citromlé, amely egyrészt frissít, másrészt minimálisan még helyre rázza a sós-édes-savanyú komponensek balanszát.
Deluxe mártásunkat kínáltuk a húsok mellé is, illetve az oldalastáblák is kaptak egy-egy vonásnyi vékony kenetet sütésük befejező 40 percére.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
-RL- 2014.10.10. 10:42:24
Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2014.10.10. 16:05:13
bangyee 2014.10.14. 13:15:42
-RL- 2014.10.14. 19:31:45
2016.10.26. 18:44:22
Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2016.10.30. 19:23:03
masterix 2016.11.10. 08:23:37
Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2016.11.16. 19:12:20
Ha sokáig nem kerül sor takarításra, először jön a fúrógépre csatlakoztatható drótkefe. A következő szint a hideg zsíroldó, ezután viszont újra kiegétés szükséges.
Kiszúrtam én is a Boznánszky Melóst (www.boznanszkykes.hu/bicskak/alkategoria/6), tényleg nagyon hasonlít a Balla-félére, tetszik nagyon!