A BBQ-szószok rendszere
A barbecue műfajával kapcsolatos leggyakoribb berögződés a BBQ-szószok dominanciája a húsok felett. Még az USA gyakorló hétvégi barbecue-zóinak is egy jelentős része úgy gondolja, a gazdag és tartalmas, intenzív mártások hivatottak a húsokat különlegesen ízletessé és emlékezetessé tenni. Pedig ez egy téveszme.
A barbecue-technika fő küldetése a húsok és zsírok egyesítése, sajátos ízeinek kiemelése a lassú tűzön történő füstön sütés által.
Többször is említettük már a jellegzetes texasi szlogent – „No sauce needed”, amelynek üzenete: az igazán jó BBQ-sültekhez szükségtelen a szósz, még kísérőnek is. Ezzel együtt nem szabad lebecsülni jelentőségüket, egy jó BBQ-szósz nagyon is fontos eleme lehet egy BBQ-fogásnak.
A BBQ-szószok lehetséges funkciói:
- Marinád/ Marinade: Bizonyos barbecue szószok elsődleges funkciója a marinád, a húsok nedves pácolása. Befejező mártás is készülhet belőlük, a nedves pác felforralása, besűrítése, és további ízesítése útján.
- Nedvesítés/ Mopping: a húsok sütése közben rendszeresen elvégzett nedvesítő kenéshez szolgáló, hígabb, kevésbé összetett szószok.
- Glazúr/ Glazing: a húsok sütésének befejező szakaszában történő kenéshez, fényezéshez használt, gazdagabb szószok.
- Mártogató/ Dip: a hús mellé kínált mártogató jellegű, tartalmas szószok.
A klasszikus francia konyha mártásiskolája dominál a világ gasztronómiájában, a mártások feltalálásával és bevezetésével emelték művészi szintre a főzést, egyben intézményesítették a La Grande Cuisine-t. A francia konyhák legrangosabb pozíciója a mártásrészleg (ez gyakran azonos a húsrészleggel, egy kézben tartva a konyha két legfontosabb pillérét).
Az amerikai típusú BBQ-szószok ehhez képest meglehetősen egyszerűek. Alapvetően háromféle szószirányzat létezik:
- Paradicsom alapú (a szószok nagy többsége)
- Ecet alapú (jellemzően moppinghoz)
- Egyéb: pl. mustár alapú (sárga BBQ-szószok), majonéz alapú (fehér BBQ-szószok)
Emellett a barbecue jellemző hármassága érvényesül a szószokban:
- az édesség,
- a savas, ecetes jelleg,
- és az ízgazdagság (sós ízek)
harmonikus kombinációja adja meg a BBQ-szószok jellegét. Az egyedi jelleget a fűszerezés fokozhatja. A fenti pillérek mentén, szintén a teljesség igénye nélkül, a legjellegzetesebb hozzávalók összefoglalása:
- Alapok: paradicsomlé, paradicsompüré, ketchup, majonéz, mustár, tormakrém
- Sós ízhordozók: szójaszósz, paprikakrém
- Édes összetevők: puha barnacukor, nyers nádcukor, kristálycukor, méz, juharszirup, kukoricaszirup, világos és sötét melasz (amerikai receptekben molasse)
- Ecetes/ savas elemek: alma, almalé, almaecet, cider-ecet, fehérbor-ecet, balzsamecet, sherry-ecet, citrusfélék leve, Worchester-szósz, mustárfélék
- Zöldségek: vöröshagyma, fokhagyma, paprika, chili, gyömbér
- Alaplevek: szárnyas, marha, sertés, vad (erről két alapposzt olvasható itt és itt)
- Csípős elemek: chili püré, chipotle püré, különböző hot sauce-ok, Tabasco
- Alkohol: világos sör, barna sör, bourbon
- Fűszerek: bármi, ami a BBQ-rubokba is belekerülhet
- Zöldfűszerek: koriander, petrezselyem, oregánó, bazsalikom, tárkony, rozmaring, kakukkfű, borsikafű, curry-levél
A BBQ-szószok konzisztenciájuk szerint is csoportosíthatók. Egyes régiókban (Memphis, Kansas City) a gazdag, tartalmas, sűrű mártások dominálnak. A texasi BBQ elsősorban szószmentes, de ha használnak is szószt, az könnyebb és csípősebb is, mint a többi, hagyományos déli régiók szószkultúrája. Carolina államok első számú BBQ-szósza a híg, ecetes, enyhén édes mopping sauce. South Carolinára jellemző a mustáralapú, ecetes mártás.
Az alábbi ábra összefoglalja a klasszikus amerikai BBQ-szósz irányzatokat, a paradicsom + ecet tengelyek mentén:
A Kansas City és Memphis irányzatok közti különbség csak részletekben mérhető. Mindkettő klasszikus, vörösesbarnás, kellőképpen gazdag, édes és pikáns BBQ-szósz. A memphis-i irányzatban jobban dominál az ecet, és ők édes elemként preferálják a sötét molassét.
BBQ-stílusú szószok természetesen nem csak az USA-ban léteznek. Egy ilyen kitekintő minimum egy külön fejezetet kíván, a teljesség nélkül is érdemes megemlíteni a legendás argentin chimichurri szószt, amely egy befejező típusú mártás, illetve a koreai kalbit, amely viszont jellegzetesen marinádhoz használt szószféle. A japán teriyaki-mártás egy fantasztikus grill-szósz, amelynek készítése csirkecsontok és nyesedékek pirításával indul.. A különféle steak-szószok, vagy az angol barnaszószok (pl. a HP sauce) is közeli rokonai a BBQ-szószoknak.
Mint minden ételkészítésben, a szószok főzésénél is törekedni kell a végeredmény harmóniájára. A barbecue egyik legfontosabb alapszabálya: a szósz ne legyen túl tömény és édes! Az alábbi Franklin-féle videón egy nagyon egyszerű, klasszikus déli alap BBQ-szósz elkészítése látható:
Bár technikailag egyszerűbb dologról van szó, mint a klasszikus francia mártások esetében, a lehetséges hozzávalók nagy száma miatt végtelen számú variáció készíthető. Saját tapasztalatom szerint, ugyanazt a receptúrát követve is, egy kicsit mindig másmilyen lesz a BBQ-szósz.
Sokat próbálkoztam különféle BBQ-szakirodalom receptek alapján, de teljesen sosem győzött meg a végeredmény. Ezért eggyel továbblépve, a francia klasszikus iskolához visszanyúlva, saját koncepciót dolgoztam ki. Az egyébként hagyományos, vörös, gazdag, édes és ecetes BBQ-szósz kap egy új dimenziót: különféle csontok és húsdarabok pirításával indított, természetes pecsenyelé (jus) formájában.
Nyárspolgár klasszikus BBQ-szósz
Alap jus:
- 80 dkg porcogós oldalasvég
- 80 dkg csirkeszárny
- étolaj
- 100 g vaj
- 3 vöröshagyma
- 2 sárgarépa
- 1 gyökér
- 3 zellerszár
- 5 ek paradicsompüré (könnyebb)
- 3 ek kristálycukor
- 3 ek sötét szójaszósz
- 1 csapott ek só
- 3 ek almaecet (5%)
- rozmaring
- kakukkfű
- 1 kisebb fej fokhagyma, kettévágva
Az oldalast 5cm-es kockákra daraboljuk, a csirkeszárnyakat három részbe vágjuk. Vastag aljú lábosban kevés olajon, erős lángon körbepirítjuk a húst. Amikor már aranybarna, hozzáadjuk a vajat, és közepes lángon tovább pirítjuk. Egyenletes, markáns pirulás kell, de nem túl sötétbarnára. Itt keletkezik az íz, az igazi különbség.
Ezután jönnek a feldarabolt zöldségek. Együtt tovább pirítjuk őket a hússal, legalább 15 percig.
Sózzuk, hozzáadjuk a paradicsompürét és a cukrot, és lepirítjuk, karamellizáljuk. Feloldjuk az ecettel és a szójaszósszal, majd annyi vízzel felöntjük, ami éppen csak ellepi. Beletesszük a zöldfűszereket, a kettévágott fokhagymafejet, és felforraljuk.
Ezután kis lángon, 2 órán át főzzük, kevés vízzel pótoljuk, ha nagyon besűrűsödik a lé. Leszűrjük, majd visszatesszük a húsokat a lábosba, és újra felforraljuk kevés friss vízzel. Ezt a lét is leszűrjük (másodlé, azaz remouille), és hozzátesszük a jus alaphoz. Pár percig forraljuk, majd lehűtjük. Hűtőbe tesszük, és másnap lezsírozzuk. Az így nyert tiszta jus lesz a BBQ-szósz lelke.
BBQ-szószalap:
- 2 l natúr paradicsomlé
- 100 ml almaecet (5%)
- 100 g barnacukor
- 6 ek méz
- 6 ek molasse (nádcukor melasz)
- 1 csapott ek só
- 5 ek Worchester sauce
- 3 ek. BBQ-rub
- 5 alma, hámozva, szeletelve
- A befejezéshez: kevés citromlé
A hozzávalókat összekeverjük, felforraljuk. Hozzáöntjük az alap jus-t. Beletesszük a hámozott, szeletelt almát is, és 60-80 percig kis lángon főzzük, amíg besűrűsödik és összeállnak az ízek. Leszűrjük, kevés citromlével frissítjük, ha kell, utána ízesítünk (sóval, barnacukorral vagy almaecettel). Lehűtjük, és hűtőben tároljuk.
A barbecue technikával bárki kialakíthatja a saját, intim kapcsolatát. A magam részéről nagy híve vagyok a szószoknak, és bár Texas a legvonzóbb BBQ-régió, sütéseim végén kifejezetten kedvelek egy vékony réteget a saját főzésű szószból a húsra kenni. A barbecue-műfajban többek között az a nagyszerű, hogy mindenki felfedezheti benne önmagát, és kialakíthatja a saját stílusát. A BBQ-szószok főzése és megismerése, saját szószverziók megalkotása az egyik legjobb eszköz ehhez.
Címkék: BBQ-szókincs
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
HarrryMay 2014.06.12. 12:37:58
Van erre valami recepted? Vagy az már önmagában egy kész kaja?
köszi
Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2014.06.12. 12:46:16
MakosTeszta 2014.06.12. 16:05:33
Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2014.06.12. 19:18:12
sulthal 2014.06.12. 20:23:41
Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2014.06.12. 22:03:40
magyar bucó 2014.06.13. 06:53:30
Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2014.06.20. 23:11:50
Civil001 2014.07.10. 21:51:07
Az Őrház sörkertben esetleg vehetnék a szószotokól egy üveggel?