Az ofszet szmóker sztori/ 2. rész
Örömmel jelentjük: mintegy 3-4 hónapos fejlesztési munka eredményeként elkészült a Nyárspolgár BBQ és az Őrház Sörkert közös reverse flow ofszet szmókere!
A szmóker elfoglalta méltó helyét az Őrház épülete mellett, és megkezdte méltóságteljes pöfékelését. A sülő hús és a parázsfüst csodálatos illatát immár rendszeresen sodorja a szél a Duna felé.
A tavaly december elején megkezdett, alábbi stációkból felépülő fejlesztési folyamat során jutottunk el oda, hogy munkába állt a masina:
- Nyílások kivágása/ pontos ajtóméret meghatározása
- Ajtók zsanérozása, szigetelése
- Lábazat összeállítása, kerekek felszerelése
- Sütőtér és tűztér egyesítése
- Alsó hővezető acéllemez applikálása
- Folyadék leeresztő beszerelése
- Rácstartók kialakítása a sütőtérben és a tűztérben
- Rácsok legyártása
- Szellőzők kivitelezése
- Kémény applikálása
- Homokfúvás
- A szmóker kihelyezése, lebetonozása
- Sütőtér belső nagytakarítása
- Festés
- Hőmérők elhelyezése
- Próbasütések, finomhangolás
A szmóker sztori 1. része részletesen beszámol a folyamat első feléről.
Az alábbi képen a már elkészült, homokfújt, de még le nem festett szmóker becsekkolt az Őrházba.
Helyére került a vasparipa, gondosan lebetonozva. Úgy éreztük magunkat, mint a himalájai hegymászók az alaptáborba érkezéskor.
A második szakasz legfontosabb része a hőelvezető lemez beillesztése volt, ami által a reverse flow hővezetés létrejöhetett. A reverse flow típusú szmókerek gyártása még az USA-ban is meglehetősen ritka. Úgy beapplikálni a lemezt, hogy a henger ne deformálódjon, időigényes és aprólékos munka. Ezerszeres köszönet az aranykezű tahitótfalui lakatosmesternek, Zoltánnak, aki hétvégéit erre áldozta! A lemez behegesztése ötvösmunka szintű teljesítmény volt, és mint a próbasütések bizonyították: a koncepció működik.
A hővezető enyhén V-alakú, közepén vályúszerű vezetékkel, és ferdén lejt – ezáltal takarítása, és a sütések során folyamatosan lecsöpögő zsír elvezetése is megoldódott. A vékony vezetővályú egy csőben ér véget, amely a zsiradékot és a takarítás során keletkező vizet kiereszti a szmókerből.
A szmóker sütőtere kapott egy belső nagytakarítást, fúrógépre erősített drótkefe segítségével. Ezután jött a festés: matt fekete hőálló festékkel vontuk be a szmóker felületét, majd egyből ki is égettük a masinát..
A grillrács 5 mm-es kerekített acélrudakból került meghegesztésre. Az alsó, fő grillrácsokon túl készült egy felső, keskenyebb emeleti rács is. Mindkét szint 2-2 darabból áll. A sütőtér elé egy nagyon hasznos munkapolc is került, vékony acélsodronyból készítve.
Annyi helyet tudatosan kihagytunk, hogy a tűztérhez közel egy keskeny vizesedény elhelyezhető legyen. Ezzel az áramló hő kicsit megfékezhető, és párásabb levegő keletkezik a sütőtérben.
A tűztér-rács 12 mm-es, négyzetes acélrudakból készült. Az itt rendszeresen keletkező hatalmas hő miatt még így is van némi rizikófaktor, nem fog-e vetemedni, elgörbülni (eddig jól tűri a kiképzést). Az öntöttvas-rács volna ideális ez azonban egyetlen darab szmókerhez beszerezhetetlen, legyárthatatlan.
Mivel tervrajz nélkül dolgoztunk, a legnagyobb kételyeink magával a működtetéssel voltak kapcsolatosak.
- Miként lehet a szmókert felfűteni?
- Tartani fogja-e a hőt megfelelően?
- Eltaláltuk-e az arányokat? Elérhető-e stabilan a BBQ-hőtartomány?
- A szellőzők elegendőek-e a szabályozáshoz?
Már az első próbasütésnél hatalmas kőtömb gördült le a szívünkről: a szmóker tökéletesen működik, méghozzá kizárólag fatüzeléssel! Amennyiben a tűztérben nagy mennyiségű, stabil, vastag parázs izzik, és mindkét szellőző (a tűztér végén, illetve a kéményben) teljesen nyitva áll, akkor a sütőtér legnagyobb részében stabilan tartja magát a 250-275 F-es (120-135 C) hőtartomány.
4-5 próbasütés után kialakult a megfelelő parázsképzési szisztéma, aminek felelőse Zoli, az Őrház séfje (immár pitmastere). Kb. fél óra alatt, vékony hasábokból indulva, aztán nagyobb, vastag hasábokat használva a tűztér gyakorlatilag teljesen feltöltésre kerül égő fával. Ekkor a szmóker összes ajtaja nyitva áll.
Újabb félóra után a tűztérben vastag, masszívan izzó parázs keletkezik. Ekkor minden ajtó bezárásra kerül, míg a két szellőzőnyílást teljesen kinyitjuk. Újabb 20-25 perc múlva a sütőtérben a hő eléri a kívánt szintet, és stabilan meg is marad, akár 7-8 órán át! Ehhez félóránként 2-3 újabb, nagyobb fahasábot kell a parázsra tenni. A masszívan izzó parázs relatív gyorsan elégeti a friss fadarabokat, így azok nem füstölnek túlságosan.
10-12 kg húst relatív szellősen be tudunk helyezni a szmókerbe, és ezt a mennyiséget stabilan is tudja kezelni a készülék.
2 db hőmérőt szereltünk a szmókerre, a lenti grillrácshoz a lehető legközelebb. A 2 hőmérő két szélsőérték ponton mutatja a hőmérsékletet, a sütőtér két végében. Felfűtés után közvetlenül, a BBQ-hőtartomány kialakítása elején még jó 30F-es különbség is tapasztalható a két végpont között, azonban egy-másfél óra elteltével (amennyiben nem történik nyitogatás), a 2 óra szinte teljesen azonos hőmérsékletet jelez. Ezek óriási hírek, a szisztéma működik!
A másik nagy dilemmánk a fatüzeléshez kapcsolódott.
- Vajon megoldható-e a tisztán fatüzelés?
- Nem lesz-e túl füstös?
- Mennyire kezelhető, adagolható a hő és a füst?
Nos, az itt szerzett első tapasztalataink még pozitívabbak. Száraz tölgyet és gyümölcsfákat használunk, nagyjából 2/3-1/3 arányban. A fenti tüzelési rendszerrel elértük, hogy a sütés alatt szinte kizárólag tiszta, áttetsző füstöt kapnak a húsok.
Az íz-aromák pedig minden előzetes várakozást felülmúltak. Jó néhányan kóstolták már a szmókeren sült húsainkat, előzetes faszenes BBQ tapasztalatokkal felvértezve, és szinte egyöntetűen harmonikusnak, kifinomultnak ítélték meg a fatüzeléssel képzett füstaromák élményét!
A másik, rendkívül jó tapasztalat a szmóker sütőhatásához fűződik. A szmókernek komoly ereje van, sok a szabad tér a forró levegőnek, légáramlatoknak. 5 óra alatt az egész oldalasok teljesen megadják magukat a készségben. A színük pompás mahagónibarna, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.
Az oldalasok sütési metódusa a szmókerben:
- 2 óra a grillrácson
- 2 óra a grillrácson, zsírpapírba csomagolva
- 1 óra a grillrácson, újra zsírpapír nélkül, közben egyetlen vékony réteg BBQ-szósszal megkenve
Az eredmények minden várakozást felülmúltak, és ezt a lelkes kóstolócsapat is megerősítette, akiknek ezúton is köszönjük a részvételt és a segítséget!
Az Őrháznak és Nyárspolgárnak immár van egy saját építésű reverse flow ofszet szmókere. A szmóker azt tudja, amit kell: BBQ-hőtartományban hatékonyan süt, csodálatos, természetes faparázs-aromával gazdagítva a húst. Mindez májustól szombat-vasárnap BBQ-menü formájában elérhető az Őrházban. Boldog férfiak vagyunk!
Címkék: eszközök offset smoker
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
BigPi 2014.04.30. 23:07:42
benibatschi 2014.05.01. 01:22:24
Gratulálok a gondos kivitelezéshez. Jó mulatság, férfi munka.
Szeretném megtudni a festék típusát, amivel a kazán lett lefestve. Lassan, nagyon lassan magam is ott tartok, hogy festenem kell a "mozdonyomat ".
Üdvözlettel: bb
LCD 2014.05.01. 10:24:41
Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2014.05.05. 22:00:02
www.nteam.hu/?t=productoverview&kod=N00006824
Végül az elsővel fújtuk le, azután egyből begyújtottuk, és jól kifűtöttük.
Balambér 2014.05.06. 07:12:47
Hatalmas gratula!
benibatschi 2014.05.06. 07:40:11
süllőcske 2014.05.12. 20:04:24
Nyerje el célzatát az ügy, kívánom, szeretettel!
Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2014.05.15. 23:05:18
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2014.05.26. 20:48:39
Azóta bújom az amazont, ehhez mit szólsz? Szerinted jó lehet?
www.amazon.co.uk/Azuma-Chimney-Charcoal-Barbecue-Outdoor/dp/B00J9G084E/ref=pd_sim_sbs_kh_6?ie=UTF8&refRID=10ET67YFJX561T35K378
Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2014.05.26. 22:35:20
Viszont ezeket a vékonylemezes, rissz-rossz imitációkat el kell felejteni. Ezek a termékek az USA-ban évente tízezrekkel utáltatják meg a BBQ-t, be kellene őket tiltani. Nem képviselek semmilyen céget, de minden tapasztalat és termékteszt egy irányba mutat: olcsó húsnak híg a leve. Aki akar egy stabil, megbízható, hosszú élettartamú BBQ-sütőt, annak érdemes inkább kivárni, gyűjteni, nem elkapkodni a döntést, és tisztességes sütőbe befektetnie.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2014.05.26. 23:59:12
Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2014.05.27. 10:45:59
Még egy fontos infó: sütőket az amazonról nem tudsz rendelni, főleg nem az USA-ból. Az amazon.co.uk-n rendelt sütőhöz magadnak kell szállítót találni, szervezni. Grillkereskedőket kell direktben megkeresni. Ésszerű és praktikus idehaza sütőt beszerezni, ez biztos. Gondolj csak a szervizre, ha bármi probléma adódik. Itt két alapvető útirány van: Green Egg és Weber. (A harmadik út a saját építés.)
Csaba110 2014.07.06. 21:53:37
Ma sikerült kipróbálni a füstön való csirke comb sütést igaz még csak egy gömbgrillben de nagyon fincsi lett most már alig várom hogy végre elkészítsem a saját ofszet szmokerem és abban süssek finomakat.
Nagyon jó a blog sokat lehet tanulni belőle .
üdv:csaba
Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2014.07.06. 22:51:33
Mambabooo 2014.09.13. 17:57:05
Azóta Webert használok, és mától ProQ Frontiert.
Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2014.09.15. 23:22:19
megasün 2014.09.19. 20:59:37
cserjesl 2014.11.07. 21:29:48
megasün 2014.11.07. 22:15:51
cserjesl 2014.11.07. 22:46:18
Jo epitkezest es varjuk a kepeket!
asak 2015.09.04. 15:37:26
asak 2015.09.04. 16:16:38
Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2015.09.04. 16:21:09
asak 2015.09.07. 10:31:36
Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2015.09.07. 12:46:35
asak 2015.09.08. 11:10:49
asak 2015.09.08. 11:13:20
REELMAN 2016.04.30. 16:23:49
Ofszet szmókert szeretnék vásárolni.
Eladásra készítenétek kisebb méretben is. Hasonló stílusban, minőségben. Természetesen elfogadható áron
Sok időt tőltők sütők ét nézegetve. Szerintetek ez jó lehet?
antiquestoves.us/shop/341-large_default/the-open-range-smoker-grill.jpg
REELMAN 2016.04.30. 16:30:00
www.libertyhottub.com/media/images/Good_One_Smokers/Good_One_Open_Range_Open_Lids.jpg
brokersmoker 2016.11.18. 00:52:21
Kedves Márkaséf! Ofszet szmóker tesztelése előtt állok. Az lenne a kérdésem, hogy enyhén vizes tölgyfa el tudja rontani az ízeket? Mit javasolsz?
Üdv.
Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2016.11.18. 09:57:20
brokersmoker 2016.11.21. 15:28:01
brokersmoker 2016.11.21. 15:35:17
www.kephost.com/images/2016/11/21/IMG_20161118_151030.jpg