Füstön sütés lassú tűzön
A barbecue (BBQ) hazánkban is elterjedt fogalom, mégis, amire legtöbben asszociálnak vele kapcsolatban, annak vajmi kevés köze van az igazi barbecue-hoz. Valahol Amerikában baseball-sapkás, túlsúlyos emberek sörrel a kezükben szénné égetett külsejű húsokat émelyítően édes, ragacsos barbecue-mártással kenegetnek – ez a barbecue általános imidzse. Pedig a barbecue az egyik legnemesebb ételkészítési filozófia, mindemellett pedig a hagyományos vidéki amerikai kultúra egyik utolsó fellegvára.
A barbecue fogalmának tisztázását nehezíti, hogy még az Államokban is többféleképpen használják. A grillezés fogalmával, tartalmával is keveredik, hiszen mindkettő értelmezhető ételkészítési technikaként, és gyűjtőfogalomként is. A Nyárspolgár BBQ blog kísérletet tesz e fogalmak pontos definiálására is (a BBQ-szókincs menüpont alatt).
Alapvetően a tradicionális, déli államokbeli BBQ definíciókat követjük. E szerint a barbecue mindenek előtt egy ételkészítési technika. Izzó, tiszta parázs által képzett hőn, alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig tartó sütés. Az így készült étel első számú fűszere maga a fa, amely a hő mellett aromákat is átad a sülő húsnak. Parázs, hús és füst varázslatos kapcsolata. Egyszerű, mégis hatalmas távlatokat nyújtó főzési eljárás.
Barbecue-val hagyományosan olyan húsrészek készülnek, amelyek a magyar lélekhez közel állnak: másodlagos, zsírosabb részek, úgymint az oldalas, lapocka, nyak, szegy, dagadó. A fával való ízesítés valóságos művészet, a különféle, füstölésre alkalmas fafajták aromáinak, a húshoz adott értékeinek elemzése a borkóstolással, a bor megértésével vetekszik. A barbecue fűszerek és mártások szintén önálló ágazatot képviselnek az egyetemes kulináriában.
A barbecue nemcsak az USA-ra korlátozódik. Dél-Amerika egyes országaiban a barbecue még inkább a mindennapi élet szerves része. A népi konyhák hagyományai alapján elmondható, hogy a világban vannak grillországok, és anti-grillországok. Magyarország hagyományos grillkultúrája a szalonnasütéstől talán a frissen fogott hal rögtönzött nyárson sütéséig terjed, lévén, hogy szabadtűzön való főzéshez tradicionálisan a bográcsot használjuk. Tőlünk karnyújtásnyira, délre és keletre már komoly grillkultúrák találhatók.
A Nyárspolgár BBQ blog felfedezőút a barbecue világában. Feltárás, tanulás, megértés, ételkészítési és életszemlélet-kutatás. Low&slow, füstön sütés lassú tűzön. Ahogy Charles Huggins, egy kiváló texasi pitmaster mondta: „If you don’t have the time to cook them slow, then don’t cook ’em.” Így igaz: ha nincs hozzá türelmünk, bele se fogjunk a barbecue-ba. Viszont ha rászánjuk az időt és a figyelmet, és képesek vagyunk lelassítani, egy mágikus világ tárulhat fel előttünk.
A blog céljai:
- A barbecue népszerűsítése. Lépjenek rá minél többen a hétvégi hősök, nyárspolgárok útjára! Fektessenek be egy barbecue-ra alkalmas sütőeszközbe, és kezdjék el megízlelni a füstön sütés örömeit. 30 feletti férfiaknak ajánljuk elsősorban, illetve párjaiknak is, hiszen a barbecue minden szenvedélyek egyik leghasznosabbika. Nemcsak az azt művelőknek, hanem környezetüknek is végtelen örömforrás.
- Az alapvető barbecue-technikák kipróbálása, bemutatása. Ezáltal pedig a barbecue-val kapcsolatos téveszmék eloszlatása.
- A Magyarországon elérhető, barbecue-zásra alkalmas alapanyagok és forrásaiknak feltárása, különös tekintettel a húsrészekre.
- Az itthon elérhető barbecue eszközök széles skálájának bemutatása, független, a felhasználók érdekeit támogató szemlélettel. Termék- és eszköztesztek, objektív leírások.
- Közösségépítés, BBQ-fórum létrehozása. Teret nyitni a téma iránt érdeklődőknek, élmények, tapasztalatok megosztása, a későbbiekben pedig BBQ-események megrendezése.
Értő kézzel és fogékony lélekkel barbecue-zni egyfajta megérkezés a főzés világában. Jó utazást kívánunk minden látogatónknak!
Címkék: technikák
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Dernovics Laszlo 2014.03.01. 17:31:44
fanatiktom 2014.03.01. 19:16:31
MittuDomain 2014.03.01. 20:33:22
(oldal hozzáadása a könyvjelzőkhöz)
benibatschi 2014.03.23. 15:19:40
Végre!
Gratulálok a nívós cikkekhez és a külcsínhez is.
Ha lehet,magam is ajánlanék BBQ-s csatornát egy népszerű video-megosztótól:DJ BBQ
bb
Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2014.03.23. 21:48:10
benibatschi 2014.03.23. 22:38:57
A "bestiához" most szedem össze a hozzávalókat.A DJ BBQ klippjeiről lestem el az alapokat. Mmmicsoda izgalommm.Lyukas bojler,bontott kerítéselem,lomtalanításból mentett vasanyag,bontott raklap a polcokhoz...gyári 200fokC-s hőmérő.
Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2014.03.23. 22:46:47
süllőcske 2014.03.27. 20:06:22
Szép és precíz, telve tartalommal!
Bizony, nem bánom, hogy végül is nem indítottam el a Nyársforgató blogomat, hiszen Máriusz itt csodákat mutat.
Az égiek úgy intézték, hogy maradjak az agyag sütő-főző terek, edénykék területén.
Remélem, egy fél báránnyal majd hozzájárulhatok az itteni lakomához..
Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2014.03.28. 10:48:00
csigafrédi 2014.04.02. 15:09:26
A csúcs pedig a borkóstolással egybekötött bbq kóstolás :D
BBQ with Franklin-t csípem nagyon!